Ένας Πρύτανης-“Ομπάμα”(!), μια εφημερίδα, οι προεδρικές εκλογές και το διεφθαρμένο σύστημα…




Γράφει ο Μάριος Ευρυβιάδης

Τελικά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου μας έβγαλε από την αγωνία. Δεν θα διεκδικήσει, λέει, τον προεδρικό θώκο στις εκλογές του 2018. Δημοσιοποίησε μάλιστα και μια μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία εξηγεί τους λόγους της άρνησής του να είναι υποψήφιος.

Στην ανακοίνωσή του ο κύριος Πρύτανης επικαλείται, ως τον κύριο λόγο για την άρνησή του, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της Κύπρου και τον “παγιδευμένο” ψηφοφόρο ο οποίοι ψηφίζει “παραδοσιακά πολιτικούς που βαθειά μέσα του δεν υπολήπτεται”.

Στο αυτάρεσκο και πομπώδες κείμενό του, ο έντιμος κύριος Πρύτανης αποφεύγει να μιλήσει για την ουσία της άρνησής του- που είναι το οικονομικό κόστος μιας εκστρατείας- και για την οποία τις λεπτομέρειες μας αποκάλυψε η εφημερίδα “Πολίτης”. Και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός πως οι αποκαλύψεις ως προς τους πραγματικούς λόγους γίνονται από τη συγκεκριμένη εφημερίδα. Αρχικά- και οι καλές γλώσσες λένε και παρασκηνιακά- η εφημερίδα έκανε λόμπι υπέρ της υποψηφιότητας του Πρύτανη και… απογοητεύτηκε.

Επιπλέον και αυτό θα είναι πραγματική είδηση, οι καλές γλώσσες- και πάλι- λένε πως έχει δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα μεταξύ της εφημερίδας και του Προέδρου Αναστασιάδη λόγω της “λιποψυχίας” του τελευταίου στο κυπριακό και της “παράδοσής” του στον “απορριπτικό” τάχατες έλληνα ΥΠΕΞ Κοτζιά. Και ο “Πολίτης” προσπάθησε να τον τιμωρήσει ενθαρρύνοντας την υποψηφιότητα του έντιμου κύριου Πρύτανη ο οποίος, όμως, την απογοήτευσε, με τη σειρά του.

Στις αποκαλύψεις της εφημερίδας μαθαίνουμε πως ο κύριος Πρύτανης αναζητούσε μισό τουλάχιστον εκ. ευρώ (και 3.000 αλά Ομπάμα εθελοντές) για την υποψηφιότητά του, κάτι που απεδείχθη “άπιαστο”. Έτσι και οι δυο δημοσκοπήσεις (ποιός τις πλήρωσε;) που του έδιναν 9% και 8% αντίστοιχα πήγαν του “βρόντου”. Κατά την εφημερίδα οι πιθανοί χορηγοί “πιέσθηκαν” από το περιβάλλον του προεδρικού να αποσυρθούν διότι τυχόν υποψηφιότητα του Πρύτανη θα αφαιρούσε ψήφους από τον Αναστασιάδη.

Πέραν των παραπάνω υπάρχουν στον τύπο, κυρίως στην κυπριακή έκδοση της εφημερίδας “Καθημερινή” (11/10/2017) διάφορες δηλώσεις του έντιμου κύριου Πρύτανη που αξίζουν σχολιασμού.

Κατά αρχάς να πούμε πως ο Πρύτανης έχει ως γνωστικό του αντικείμενο, κατά το επίσημο βιογραφικό του, την φυσική. Από τις πολλές του συνεντεύξεις-στη “Καθημερινή” (11/10)- μας πληροφορεί πως προγραμματίζει να γίνει μελετητής της… γεωπολιτικής! Έχει ήδη, λέει, εξασφαλίσει διετή υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Berkley στην Καλιφόρνια σε ένα κέντρο ενεργειακών και γεωπολιτικών μελετών για το 2019. Από εκεί, πάντοτε κατά τον Πρύτανη, θα πάει στο Παρίσι σε κάποιο άλλο κέντρο “γεωπολιτικής και τεχνολογίας”. Και μετά, το 2022 θα επανέλθει στην Κύπρο για να δημιουργήσει ένα κέντρο ενεργειακών γεωπολιτικών μελετών στο Πανεπιστημίου Κύπρου που θα είναι ένα ευρωπαϊκό κέντρο “αριστείας”.

Παραθέτοντας τις παραπάνω πληροφορίες ο Πρύτανης υπογραμμίζει πως διαθέτει πολλές επιλογές και θα είναι εξοπλισμένος για μια πιθανή διεκδίκηση της προεδρίας το 2023. Μέχρι τότε ας ελπίζουμε πως οι ψηφοφόροι θα “ξυπνήσουν” και θα σταματήσουν να υποστηρίζουν διεφθαρμένους πολιτικούς.

Μακάρι οι σχεδιασμοί του Πρύτανη να του έλθουν κατ´ ευχή. Μετά το 2022 δεν θα είναι ειδήμονας μόνο στη φυσική αλλά θα θεραπεύει και τη γεωπολιτική. Και πραγματικά χρειάζεται να μάθει το σχετικό αντικείμενο διότι από τις μέχρι τώρα δημόσιες του τοποθετήσεις δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τη γεωπολιτική στρατηγική της Τουρκίας αναφορικά με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. Ούτε καταλαμβαίνει πως λειτουργεί το αναρχοκρατούμενο διεθνές σύστημα. Διότι αν καταλάμβαινε στοιχειωδώς τα γεωπολιτικά δρώμενα δεν θα ήταν υπέρμαχος της ρατσιστικής διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, τυχόν εφαρμογή της οποίας θα μετατρέψει την Κύπρο σε σατραπεία (ένας εξέχων γεωπολιτικός όρος) της Άγκυρας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: