Ελλάδα και Τουρκία εισέρχονται σε συζητήσεις πριν από πιθανή επανέναρξη συνομιλιών για Κυπριακό




Να συζητήσουν η Ελλάδα και η Τουρκία τα δύσκολα θέματα που άπτονται του Κυπριακού, πριν από ενδεχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του προβλήματος, ζήτησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τον Έλληνα ομόλογό του κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του κ. Νίκου Κοτζιά στην Άγκυρα.

Αυτό δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στους διπλωματικούς συντάκτες. Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρόταση «θετικό βήμα» καθώς, όπως είπε, αυτό ήταν κάτι που είχε θέσει εξαρχής η ελληνική πλευρά προκειμένου να γίνει καλύτερη προετοιμασία.

Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε ότι στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι ακριβείς ημερομηνίες της επίσκεψης θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με το θέμα που έθιξε ο κ.Τσαβούσογλου για την παρουσία «γκιουλενιστών» στην Ελλάδα, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι, η Αθήνα δεν έχει καμία διάθεση να προστατεύσει πραξικοπηματίες, όμως ως κράτος δικαίου επιδεικνύει σεβασμό στη δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει για την τύχη όσων ζητούν άσυλο από την Ελλάδα.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να γίνει η γειτονική χώρα ευρωπαϊκό κράτος και τόνισε ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε τακτική επαφή των δύο Υπουργείων ανά εξάμηνο, στην περαιτέρω συνεργασία στον τομέα των μεταφορών και της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και στην εξέταση σειράς θεμάτων που αφορούν την παρουσία του χριστιανικού και ελληνικού στοιχείου στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο αντιπροσωπειών που θα γίνει τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη.

ΚΥΠΕ/Ελλάδα/Αθήνα 26/10/2017 16:30

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: