Εφοδος της ισπανικής αστυνομίας στα εκλογικά κέντρα: Επεισόδια με ψηφοφόρους




Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο.

Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν, εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», τόνισε.

Αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».

Πάντως ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ ψήφισε στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας από την Ισπανία, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα.

«Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι», φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελόνης, στο οποίο έχει αρχίσει να επεμβαίνει η ισπανική αστυνομία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Reuters.

Την ίδια ώρα φορτηγάκια της αστυνομίας και ένα ασθενοφόρο βρίσκονται σταθμευμένα κοντά στο εκλογικό κέντρο όπου έχουν ξεσπάσει οι ταραχές.

Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας σπρώχνουν με τις ασπίδες τους τους ανθρώπους που είναι συγκεντρωμένοι έξω από αυτό το εκλογικό κέντρο της Βαρκελόνης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Εξάλλου το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά έχουν αρχίσει να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία.

«Ιδού οι πρώτες κάλπες και τα ψηφοδέλτια που έχει κατασχέσει η αστυνομία στη Βαρκελόνη. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται στην Καταλονία», ανέφερε το υπουργείο στον λογαριασμό του στο Twitter στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας). Το μήνυμα συνοδευόταν από μια φωτογραφία.

Η αστυνομία, εξάλλου, εισέβαλε με τη βία στο εκλογικό κέντρο της Ζιρόνα.

Λίγο μετά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων στην Καταλονία αστυνομικοί απέκλεισαν το αθλητικό κέντρο της Ζιρόνα όπου πρόκειται να ψηφίσει ο Πουτζεμόντ προκειμένου να απομακρύνουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Στη συνέχεια εισέβαλαν στον χώρο για να κατασχέσουν ψηφοδέλτια και κάλπες.

Νωρίτερα οι συγκεντρωμένοι έξω από ένα εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης στο οποίο επενέβη η ισπανική αστυνομία φώναζαν: «Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι» και «Δεν φοβόμαστε», σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Reuters.

Την ίδια ώρα έξι θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας και ένα ασθενοφόρο βρίσκονται σταθμευμένα κοντά στο εκλογικό κέντρο όπου ξέσπασαν οι ταραχές.

Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας έσπρωχναν με τις ασπίδες τους τους ανθρώπους που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από αυτό το εκλογικό κέντρο της Βαρκελόνης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Τα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας άνοιξαν στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας).

Εξάλλου το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά έχουν αρχίσει να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία.

«Ιδού οι πρώτες κάλπες και τα ψηφοδέλτια που έχει κατασχέσει η αστυνομία στη Βαρκελόνη. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται στην Καταλονία», ανέφερε το υπουργείο στον λογαριασμό του στο Twitter στις 09:00. Το μήνυμα συνοδευόταν από μια φωτογραφία.

Η ισπανική Αστυνομία έχει αρχίσει να επεμβαίνει στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας, όπου διεξάγεται σήμερα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais.

Εξάλλου ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας δείχνει μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας να αντιπαρατίθενται με εξαγριωμένους ψηφοφόρους.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι οι ψηφοφόροι που επιθυμούν να ψηφίσουν στο σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό, αν αυτό στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι είναι κλειστό.

Σε ένα ακόμη βήμα προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο η Μαδρίτη έχει χαρακτηρίσει παράνομο και έχει απαγορεύσει, τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσουν στο σπίτι τους οι ψηφοφόροι θα θεωρούνται έγκυρα, δήλωσε ο Τζόρντι Τουρούλ εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης.

“Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τηρώντας τις εγγυήσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί”, τόνισε ο Τουρούλ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

01/10/2017 10:44, ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters, Βαρκελώνη
ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – ΙΣΠΑΝΙΑ/ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 01/10/2017 10:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: