Έχει η Τουρκία σήμερα επεμβατικό δικαίωμα; Ναι λέει ο Αναστασιάδης, όχι λέει η Αθήνα




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει κατ’ επανάληψη υποδείξει ότι η Τουρκία διατηρεί σήμερα “αλώβητο επεμβατικό δικαίωμα” στην Κύπρο, ανατρέποντας την διαχρονική θέση των Κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Η διαχρονική θέση της Αθήνας και της Λευκωσίας υπήρξε σαφής μετά το 1974 και την επανέφερε στο προσκήνιο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών με το έγγραφο του για το σύστημα εγγυήσεων στην Κύπρο όπου τεκμηριώνονται τα εξής:

  • Το τριμερές σύστημα εγγυήσεων του 1960 πρέπει να καταργηθεί επίσημα διότι αντιτίθεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Επί του παρόντος, επειδή στην πράξη υπήρξε συστηματική παραβίασή του με αποκορύφωμα την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και τις διατηρούμενες επιπτώσεις της από τη συνεχιζόμενη κατοχή, η Τουρκία απώλεσε τυχόν επεμβατικό/εγγυητικό δικαίωμα («έχει καταργηθεί ντε φάκτο»). Η τουρκική επίκληση του καθεστώτος εγγυήσεων είναι αυθαίρετη και γίνεται μόνο για να δικαιολογηθούν οι παρανομίες του στρατού κατοχής.

Την πιο πάνω διαχρονική θέση Κύπρου-Ελλάδας που επανέφερε ο κ. Νίκος Κοτζιάς (ή παραλλαγή της) υιοθετούν τα πλείστα κόμματα (ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ κ.ά.) και ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Οι τουρκικές εγγυήσεις (όχι το όλο σύστημα εγγυήσεων) έχουν ντε φάκτο καταργηθεί λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Δεν μπορεί μια χώρα (η Τουρκία) να διεκδικεί δικαιώματα βάσει Συμφωνίας που ωμά παραβιάζει η ίδια για δεκαετίες.

Αυτό αποδέχτηκε ουσιαστικά η διεθνής κοινότητα που συνέχισε μετά το 1974 να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο νόμιμο κράτος στην Κύπρο. Στον αντίθετο δρόμο κινείται ο Νίκος Αναστασιάδης (με τον Αβέρωφ Νεοφύτου) που επιμένουν ότι η Τουρκία διατηρεί σήμερα επεμβατικό/εγγυητικό δικαίωμα βάσει των Συμφωνιών του 1960. Την άποψη για επεμβατικό δικαίωμα στην Κύπρο προβάλλει τελευταίως έντονα και η Τουρκία, μετά από χρόνια σιωπής.

Στο ερώτημα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά πόσον συνεχίζει να θεωρεί ότι η Τουρκία έχει σήμερα επεμβατικό/εγγυητικό δικαίωμα στην Κύπρο, επικρατεί σιωπή. Άλλοι προθυμοποιούνται να απαντήσουν, όχι όμως το Προεδρικό. Πάντως, όσοι επιχειρούν να «καλύψουν» τον κ. Αναστασιάδη βρίσκονται ενάντια στην τεκμηριωμένη διαχρονική θέση της Κύπρου και της Ελλάδας όπως επανήλθε στο προσκήνιο από τον Έλληνα ΥπουργόΕξωτερικών και ευθυγραμμίζονται (προφανώς άθελα) με την ατεκμηρίωτη Τουρκική αξίωση. Ξεκαθαρίζουμε την καθοριστική διαφορά: Άλλο να διαπραγματεύεσαι για επίσημη κατάργηση του όλου συστήματος εγγυήσεων -με δεδομένο ότι τυχόν μονομερές επεμβατικό/εγγυητικό δικαίωμα της Τουρκίας έχει καταργηθεί λόγω παραβίασης των Συμφωνιών από την ίδια- και άλλο να ξεκινάς διαπραγμάτευση αναγνωρίζοντας στην Τουρκία σήμερα μονομερές εγγυητικό δικαίωμα.

Σημείωση: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ο κ. Γιούνκερ (Πρόεδρος της Κομισιόν) ξαναχτύπησε επιβεβαιώνοντας όσα έγραφε ο δημοσιογράφος Παύλος Ξανθούλης (Ιούλιο 2017) για την στήριξη Αναστασιάδη στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας. Ο κ. Γιούνκερ απαντώντας γραπτώς (3/10/2017 σε μένα) επιβεβαίωσε και δικαιολόγησε το έγγραφο [Οδικός Χάρτης με προσφορά «δώρων»] που παρέδωσε στον Ερντογάν (τον Μάιο 2017) επειδή «το έγγραφο … εξακολουθεί να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της δήλωσης της 18ης Μαρτίου 2016, στην οποία παραμένει προσηλωμένη η ΕΕ», στο οποίο έγγραφο “η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης [της Τουρκίας] επικροτείται“. Εν ολίγοις, κατά τον Γιούνκερ, η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας (18 Μαρτίου 2016) –εκδόθηκε με την στήριξη Αναστασιάδη– συνεχίζει να ισχύει σήμερα και για αυτό η ΕΕ είναι προσηλωμένη για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας. Πάντα, με την σύμφωνη γνώμη του Κύπριου Προέδρου.

  • Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – [email protected]
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: