“Δικαιότερη λύση η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία”! Αμετανόητοι στις θέσεις τους οι Βρετανοί




Τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης υπέρ μίας λύσης του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, επανέλαβε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Λόρδος Άχμαντ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή των Λόρδων, το βράδυ της Δευτέρας.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η δικαιότερη λύση και – πιο σημαντικά – η λύση που είναι πιθανότερο να διαρκέσει», ανέφερε ο Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι τοποθετήσεις του Λόρδου Άχμαντ έγιναν κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις επιπτώσεις στους Τουρκοκύπριους από τη μη επίτευξη συμφωνίας. Η πραγματοποίηση της συζήτησης εξασφαλίστηκε από μέλη της Βουλής των Λόρδων που συμμετέχουν σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα «εξαιρετικά απογοητευτική και λυπηρή». Όπως πρόσθεσε, «ναι, είναι ώρα περισυλλογής, αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και με τις δύο πλευρές για να διασφαλίσουμε ότι τους επόμενους μήνες θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επικοινωνία με τους φίλους μας στο νησί και στην περιοχή, επειδή μόνο μέσα από τη συζήτηση και τις διαπραγματεύσεις και με τις δύο πλευρές να επανέρχονται στο τραπέζι των συνομιλιών θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για όλους τους Κύπριους».

Απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις των ομιλητών που είχαν προηγηθεί, ο εκπρόσωπος του Foreign Office στη Βουλή των Λόρδων ξεκαθάρισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει την αυτοανακηρυχθείσα «ΤΔΒΚ», συμφώνως προς το ψήφισμα 550 του ΣΑ. Πρόσθεσε ότι το Λονδίνο θεωρεί ως βέλτιστη λύση για τα προβλήματα των Τουρκοκυπρίων μία δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Ο ίδιος επαίνεσε την ηγεσία του Foreign Office και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για μία λύση.

Σχολίασε ότι για την ώρα αμφότερες οι κυπριακές κοινότητες θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν «με την αίσθηση της ανασφάλειας που επιφέρει η διαίρεση», αλλά σημείωσε ότι «δε χρειάζεται να είναι για πάντα έτσι».

Σε ό,τι αφορά την τουρκοκυπριακή πλευρά, στην οποία εστιαζόταν η συζήτηση, ο Λόρδος Άχμαντ είπε ότι όσο συνεχίζεται η διαίρεση του νησιού «όλων των ειδών οι δεσμοί, από το εμπόριο και τα ταξίδια μέχρι τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, είναι είτε περιορισμένοι είτε αδύνατοι».

Αναφέρθηκε επίσης συνοπτικά σε μέτρα οικονομικής και άλλης στήριξης που έχουν ληφθεί υπέρ της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είτε απευθείας από το Λονδίνο, είτε μέσω της ΕΕ.

Τέλος, χαιρέτισε την «αυτοσυγκράτηση» που έχει επιδειχθεί από όλες τις πλευρές από την έναρξη των εργασιών αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και μετά, συστήνοντας να αποφευχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση. «Η έμφαση θα πρέπει να είναι στο πώς οι υδρογονάνθρακες μπορούν να υποστηρίξουν μία λύση και στο πώς μπορούν να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των Κυπρίων», είπε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών στη Βουλή των Λόρδων.

Τη συζήτηση είχε εξασφαλίσει ο Λόρδος Σάρκι, ενώ το λόγο πήραν επίσης ο Λόρδος Μπαλφ, η Βαρόνη Χουσεΐν-Έτσε, ο Λόρδος Μακίνες, ο Λόρδος Νόρθμπρουκ και ο Λόρδος Κόλινς.

Στις τοποθετήσεις τους κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες στήριξης των Τουρκοκυπρίων. Οι περισσότεροι εξέφρασαν την άποψη ότι δεν υπάρχει πλέον προοπτική επανένωσης της Κύπρου, με ορισμένους, αφού εξήραν τη στάση της Τουρκίας στην πρόσφατη Διάσκεψη για την Κύπρο, να τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της μόνιμης διαίρεσης.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 17/10/2017 12:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: