Διχασμένη χώρα η Ισπανία, απαίσια η εικόνα της: Η αστυνομία κτύπησε βίαια πολίτες, τραυματίες και αίμα




Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε ότι η χρήση κλομπ και ελαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί “αδικαιολόγητη χρήση βίας,” ενώ δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.

Την ώρα που η ισπανική αστυνομία χρησιμοποιούσε γκλομπ και πυροβολούσε με σφαίρες από καουτσούκ πλήθη ανθρώπων που επιχειρούσαν να ψηφίσουν σήμερα στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η αστυνομική δύναμη της ίδιας της περιφέρειας επιφύλαξε σε πολλούς ψηφοφόρους πολύ ηπιότερη υποδοχή.

Η καταλανική αστυνομία δεν προσπάθησε ιδιαίτερα να απομακρύνει ανθρώπους από τα εκλογικά τμήματα, παρόλο που είχε την ίδια δικαστική εντολή για να τα κλείσει.

https://www.youtube.com/watch?v=l1pM7Jjdxao

Τοπικά δικαστήρια δέχθηκαν προσφυγές κατά της καταλανικής αστυνομίας, η οποία κατηγορείται για αδράνεια και αποτυχία να κλείσει εκλογικά τμήματα, παρά τη δικαστική εντολή, ανέφερε σε δήλωσή του το Ανώτερο Δικαστήριο της περιφέρειας.

Το δικαστήριο ζήτησε από την περιφερειακή αστυνομία να παράσχει περισσότερες πληοφορίες σχετικά με τις προσφυγές.

Τουλάχιστον 92 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις, όταν η αστυνομία θέλησε να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στην Καταλονία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες υγείας της περιφέρειας.

Συνολικά «465 πρόσωπα δέχθηκαν ιατρική βοήθεια», δήλωσε μια εκπρόσωπος των υπηρεσιών αυτών.

Η ίδια πρόσθεσε πως απ’ όσα γνωρίζει δύο άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ένας άνδρας που υπέστη έμφραγμα στη διάρκεια επέμβασης της αστυνομίας στη Λερίντα, περίπου 150 χλμ. δυτικά της Βαρκελόνης, και ένα πρόσωπο που έχει τραυματισθεί στο μάτι.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε από την πλευρά του πως έχουν τραυματισθεί εννέα αστυνομικοί και τρεις πολιτοφύλακες.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η ισπανική αστυνομία έχει κλείσει μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδας 92 εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, αφού συγκρούσεις ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και ψηφοφόρους προκάλεσαν τον τραυματισμό 12 αστυνομικών, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Τρία άτομα συνελήφθησαν για ανυπακοή και επίθεση, ανάμεσα στα οποία ένα νεαρό κορίτσι, πρόσθεσε το υπουργείο, καθώς δεκάδες χιλιάδες Καταλανοι επιχείρησαν να ψηφίσουν σ’ ένα δημοψήφισμα που έχει χαρακτηρισθεί παράνομο από την κεντρική κυβέρνηση.

— Ο ηγέτης των Ποντέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας με ανάρτησή του στο Twitter στιγμάτισε την άσκηση της βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία.

“Εάν η Ισπανία διαλυθεί από κάτι, αυτό θα είναι επειδή το Λαϊκό Κόμμα κι αυτοί που το υποστηρίζουν στο Κογκρέσο, συνεχίζουν να καταστρέφουν την δημοκρατία,” έγραψε ο ίδιος.

— H Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι: “η ολική ανευθυνότητα της κυβέρνησης της Καταλονίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον επαγγελματισμό των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας. Με αποφασιστικότητα και αναλογικότητα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αποδιοργάνωση των σχεδίων της Ζενεραλιτάτ,” τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

— Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για ότι συνέβη, αλλά και είναι ενδεχόμενο να συμβεί στην Καταλονία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΔΩ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΒΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

01/10/2017 19:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, GUARDIAN
Βαρκελόνη, Spain

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: