Χάσμα ανάμεσα σε πολίτες και εξουσία: Η αναγκαιότητα για να υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή




Του Μιχάλη Δαμιανού

Το ένα μετά το άλλο ξεπροβάλλουν τα σκάνδαλα (στην Κύπρο), οι υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής, όπως και οι περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας.

Οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες έγιναν πλέον καθημερινό φαινόμενο, με τους πολίτες να παρακολουθούν αποκαρδιωμένοι ένα θέατρο του παραλόγου, φθάνοντας στο σημείο να αντικρίζουν τα πάντα με απάθεια και απελπισία.

Η ρητορική της κυβέρνησης ότι την τελευταία πενταετία αποκαλύφθηκαν όλα αυτά τα σκάνδαλα και για πρώτη φορά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης και κατέληξαν στη φυλακή δεν πείθει, ούτε ικανοποιεί τους πολίτες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι κυβερνητικοί χειρισμοί και γενικότερα η πολιτική Αναστασιάδη δεν αφήνουν ουσιαστικές ελπίδες για το μέλλον. Αντίθετα, οι επιλογές των άριστων των αρίστων, οι επιλεκτικές έρευνες και η επιμονή στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν επιτρέπουν στους πολίτες να εμπιστευθούν την παρούσα κυβέρνηση.

Η πάταξη της διαφθοράς δεν επιτυγχάνεται με λόγια κι εξαγγελίες, ούτε με σπασμωδικές κινήσεις. Χρειάζεται να ξεριζώσουμε νοοτροπίες και να στείλουμε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται επιλεκτικά και ουδείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Ταυτόχρονα, ο πολίτης πρέπει να νιώσει και να βιώσει πως δεν είναι μακριά από την εξουσία. Η λογική του «βολεύουμε τους δικούς μας…» δεν μπορεί να συνεχιστεί σε μια σύγχρονη κοινωνία.

Υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στην κοινωνία και σε αυτό που λέμε «εξουσία». Αυτό το χάσμα συνεχώς διευρύνεται και οι επιπτώσεις του θα είναι καταστροφικές. Αυτό συμβαίνει γιατί οι συντελεστές της εξουσίας και ο αρχηγός του κράτους έπαψαν να ακούν τους πολίτες. Έπαψαν να αφουγκράζονται τα μηνύματα, τις αγωνίες, τους φόβους και τους προβληματισμούς. Οι σημερινοί κυβερνώντες ζουν μέσα στο δικό τους γυάλινο σπίτι, πιστεύοντας ότι όλα στον έξω κόσμο πάνε καλά. Έχουν, μάλιστα, την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να ξεγελούν τους πολίτες, σερβίροντας καθημερινά ένα μενού εξαγγελιών και μια σειρά από ωραιοποιημένες αναλύσεις για την παρούσα κατάσταση. Τρανταχτό παράδειγμα οι απεγνωσμένες προσπάθειες του υπουργού Δικαιοσύνης και της Διεύθυνσης των Φυλακών να μας πείσουν ότι μετέτρεψαν το σωφρονιστικό ίδρυμα σε πεντάστερο ξενοδοχείο. Δυστυχώς, τα γεγονότα τους διαψεύδουν.

Όλες οι ενδείξεις και οι διαπιστώσεις συγκλίνουν στην αναγκαιότητα να υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή, μια νέα διακυβέρνηση που θα βρεθεί κοντά στην κοινωνία και θα δώσει πραγματική ελπίδα για το μέλλον. Να διαμορφώσουμε τις βάσεις για μια σύγχρονη κοινωνία, χωρίς αγκυλώσεις και παρωχημένες νοοτροπίες. Οι πολίτες πρέπει να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους για να αφήσουν στο παρελθόν πολιτικές και πολιτικούς που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους. Να κτίσουμε μια νέα σχέση ειλικρίνειας και συνεργασίας ανάμεσα στην εξουσία και την κοινωνία.

  • Μέλος Ε.Γ. ΔΗ.ΚΟ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: