Αποστολή ΟΗΕ υπό τον Β.Γ.Γ. στην Κύπρο για αξιολόγηση επί του εδάφους: Θα υποβάλουν έκθεση




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στην Κύπρο αναμένεται γύρω στις 18 Οκτωβρίου κλιμάκιο των Ηνωμένων Εθνών, υπό τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα, Jean-Pierre Lacroix, για μια επί του εδάφους αξιολόγηση των δεδομένων για το τι μέλλει γενέσθαι με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η αξιολόγηση αυτή, που αποτελεί πολιτική που υιοθέτησε ο Διεθνής Οργανισμός για όλες τις αποστολές, θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των εξελίξεων στο Κραν Μοντάνα, την κατάρρευση δηλαδή της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, υπεύθυνος για τις Ειρηνευτικές Αποστολές, Jean-Pierre Lacroix θα ετοιμάσει έκθεση προς τον Γ.Γ., Αντόνιο Γκουτέρες, ενόψει και της ανανέωσης της θητείας της Δύναμης τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Η κάθοδος κλιμακίου συνδέεται με την οικονομική διάσταση του θέματος και αφορά ευρύτερα στην πολιτική που επανεξετάζει ο Διεθνής Οργανισμός σε σχέση με τις αποστολές που έχει σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Περαιτέρω, συνδέεται με την προσπάθεια από διάφορους παράγοντες, κυρίως από την πλευρά των Αγγλοαμερικανών, να αλλάξουν τους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέσα από τη μείωση των Δυνάμεών της και τη διαφοροποίηση του χαρακτήρα της αποστολής της. Αυτό, ωστόσο, προϋποθέτει και απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και νέο ψήφισμα.

Είναι προφανές πως διαμορφώνεται ένας κλοιός πιέσεων για τη Λευκωσία ενόψει της τελικής αξιολόγησης επαναφέροντας στο προσκήνιο τον μπαμπούλα της αλλαγής της αποστολής της Δύναμης. Σημειώνεται συναφώς πως το θέμα έχει συζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Γκουτέρες καθησύχασε την κυπριακή πλευρά.

Παράλληλα, ο κ. Lacroix, είχε μια πρώτη συζήτηση επί του θέματος στη Νέα Υόρκη με τον πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη,. Συναντήθηκε, ωστόσο, και με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Είναι, πάντως, σαφές πως το θέμα στην περίπτωση της Κύπρου δεν μπορεί να είναι οικονομικό αλλά πολιτικό. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προϋπολογισμό 6.8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για όλες τις Ειρηνευτικές αποστολές. Ο προϋπολογισμός της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανέρχεται στα 57 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα μισά περίπου αποτελούν εισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας ( 19 εκατομμύρια δολάρια) και της Ελλάδος (περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια).

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: