Απόσυρση ΗΠΑ από πυρηνική συμφωνία σημαίνει κατάρρευσή της, λέει το Ιράν: Συμφωνεί η Κίνα




Ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα σημάνει το τέλος αυτής της διεθνούς συμφωνίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Λαριτζανί, ο οποίος βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη για ένα διεθνές κοινοβουλευτικό φόρουμ, δήλωσε επίσης πως ενδεχόμενη αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την πυρηνική συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμιο χάος, μετέδωσε το TASS.

Το Ιράν ελπίζει πως η Ρωσία θα διαδραματίσει έναν ρόλο για να επιλυθεί το ζήτημα γύρω από την πυρηνική συμφωνία, δήλωσε ο Λαριτζανί κατά τη συνάντησή του με τον Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, τον πρόεδρο της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Κίνα παράλληλα κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαφυλάξουν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να μιλήσει εντός της ημέρας σχετικά με την τύχη αυτής της συμφωνίας που συνήφθη το 2015.

«Πιστεύουμε πως αυτή η συμφωνία είναι σημαντική για να διασφαλισθούν το διεθνές καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων καθώς και η ειρήνη και η σταθερότητα της περιοχής. Ελπίζουμε πως όλα τα μέρη θα συνεχίσουν να διαφυλάσσουν και να εφαρμόζουν αυτή τη συμφωνία», δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Σουνγίνγκ.

Η εκπρόσωπος διευκρίνισε πως ο κορυφαίος αξιωματούχος της κινεζικής διπλωματίας Γιανγκ Τιεσί αναφέρθηκε στο θέμα αυτό στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες Πέμπτη με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Μαζί με τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Ρωσία, η Κίνα είναι μία από τις έξι δυναμεις που υπέγραψαν το 2015 με το Ιράν μια συμφωνία που έχει στόχο να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να αρνηθεί σήμερα να «επιβεβαιώσει» ότι η Τεχεράνη σέβεται τις δεσμεύσεις της βάσει των όρων της συνθήκης, παρά τις διαβεβαιώσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι αυτό συμβαίνει.

Η «μη επιβεβαίωση» θα έστελνε την μπάλα στο αμερικανικό Κογκρέσο: οι κοινοβουλευτικοί θα είχαν τότε 60 ημέρες για να αποφασίσουν αν θα επιβάλουν και πάλι ή όχι τις κυρώσεις που έχουν αρθεί από το 2015. Μια επιστροφή των κυρώσεων θα σήμαινε ξεκάθαρα τον θάνατο αυτής της συμφωνίας.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

13/10/2017 12:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: