Απαιτείται τώρα νέα στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη λύση του Κυπριακού




Της Μαρίας Παναγιώτου

Η πρόσφατη απόφαση του ψευδοκράτους για δασμολόγηση των προϊόντων για τους εγκλωβισμένους αλλά και οι φήμες που θέλουν την Τουρκία να επιστρέφει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου, δείχνουν για ακόμα μια φορά πως οι ενέργειες αυτές στοχεύουν στη δημιουργία κρατικής οντότητας και αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Πρώτιστος στόχος της Τουρκίας και του ψευδοκράτους είναι, δυστυχώς, η έμμεση ή άμεση αναγνώρισή του ψευδοκράτους από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι η δίκαιη λύση του κυπριακού.

Η κατάσταση χρήζει σοβαρού και άμεσου χειρισμού από την κυβέρνηση. Τονίζω το άμεσου καθώς θυμίζω πως για το θέμα της επιστροφής των Μαρωνιτών και της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου η Κυβέρνηση, παρά τις δημόσιες δηλώσεις της, δεν έχει λάβει κανένα απολύτως μέτρο.

Αντίθετα, η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη με τις επικίνδυνες υποχωρήσεις της αλλά και με τα όσα ανέχεται, συμβάλλει στην υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα γίνεται συνένοχος στην προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Πρώτιστη απόδειξη η αποδοχή της πενταμερούς, την οποία, ήδη από τη δεκαετία του 1960 απέρριπταν όλες οι κυπριακές κυβερνήσεις. Η μόνη κυβέρνηση που την αποδέχθηκε ήταν αυτή του Νίκου Αναστασιάδη.

Η επικίνδυνη αδράνεια και η απάθεια που διέπει την κυβέρνηση τεκμηριώνεται και από τα πιο κάτω:

Τόσο η διάσκεψη στη Γενεύη όσο και αυτές στο Μοντ Πελεράν και στο Κραν Μοντανά ήταν στο φορμάτ της πενταμερούς: απούσα η Κυπριακή Δημοκρατία, παρούσες οι δύο κοινότητες και οι εκπρόσωποι των εγγυητριών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής χωρίς καμία αντίδραση την αλληλογραφία ανάμεσα στο ψευδοκράτους και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δεύτερη να παραλαμβάνει επιστολές με το λογότυπο του ψευδοκράτους.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί χωρίς να αντιδρά τον εκπρόσωπο της κατοχής να γίνεται δεκτός στην Ευρωπαϊκή Ένωση με πρωτόκολλο αρχηγού κράτους.

Η τελευταία επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, προς τον κ. Αναστασιάδη, απευθυνόταν στον εκπρόσωπο της Ελληνοκυπριακής κοινότητας και όχι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ επιθυμούν να αποτελέσει τη βάση επίλυσης του Κυπριακού, τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων θα συζητηθούν σε επίπεδο πρωθυπουργών. Εύλογα γεννιέται το ερώτημα γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι η άμεσα ενδιαφερόμενη, απουσιάζει από τη συζήτηση.

57 χρόνια μετά την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, οι προσπάθειες υποβάθμισης και κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται. Αυταπόδεικτα χρειάζεται μια Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη λύση του Κυπριακού που θα ικανοποιεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες όλων των Κυπρίων. Η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου προτείνοντας μια νέα διεκδικητική στρατηγική με συγκεκριμένους και υλοποιήσιμους στόχους διασφαλίζει ακριβώς αυτό.

  • Εκπρόσωπος Τύπου ΕΔΕΚ, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΕΔΕΚ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: