Αλβανικά διαβατήρια για τους πολίτες του Κοσόβου ζήτησε ο Θάτσι: Ο Μέτα το «αντιπαρήλθε»…




Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι, κατά την συνάντηση που είχε στην Πρίστινα με τον ομόλογο του της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, έθεσε τα προβλήματα που υπάρχουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το καθεστώς των θεωρήσεων. Ο κ. Θάτσι ανέφερε ότι η άρνηση της Ε.Ε. να καταργήσει την βίζα για τους πολίτες του Κοσόβου ζητώντας προηγουμένως να επικυρωθεί η συμφωνία για τον καθορισμό των συνόρων με το Μαυροβούνιο, προκαλεί συνθήκες απομόνωσης και αποκλεισμού.

«Είναι άδικο να τίθενται στο Κόσοβο όροι που δεν ίσχυαν για άλλες χώρες και για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα ζήτησα από τον πρόεδρο Μέτα να εγκρίνει, στο πλαίσιο του συντάγματος της Αλβανίας και του Κοσόβου, την απόδοση αλβανικής υπηκοότητας στους πολίτες του Κοσόβου για να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα με τα αλβανικά διαβατήρια» ανέφερε ο Χάσιμ Θάτσι στην συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντηση με τον Ιλίρ Μέτα.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου διευκρίνισε ότι δεν ζητάει διαβατήρια για όλους τους πολίτες αλλά για όσους έχουν ανάγκη να ταξιδεύουν συχνά όπως οι επιχειρηματίες και οι φοιτητές. Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα συμμερίστηκε τις απόψεις του Θάτσι για τη στάση της Ε.Ε., αλλά δεν έδειξε διατεθειμένος να ικανοποιήσει το αίτημα του.

«Δεν αποτελεί λύση η απόδοση αλβανικής υπηκοότητας στους πολίτες του Κοσόβου αλλά η επίλυση του προβλήματος που οδήγησε στην απομόνωση του Κοσόβου. Πρέπει να επιτευχθεί πολιτική συναίνεση και να επικυρωθεί η συμφωνία για τον καθορισμό των συνόρων με το Μαυροβούνιο γιατί το πρόβλημα θα το βρείτε πάλι μπροστά σας όταν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ε.Ε. ή το ΝΑΤΟ» απάντησε στον Θάτσι, ο πρόεδρος της Αλβανίας.

Οι πρόεδροι Αλβανίας και Κοσόβου συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις για την ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας πρέπει να συνεχιστούν και εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα καταλήξουν με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την ίδια τη Σερβία.

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ

11/10/2017 21:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ν. Πέλπα
Βελιγράδι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: