Ξανά συνομιλίες αν η Τουρκία υλοποιήσει παραμέτρους του ΟΗΕ, λέει ο γραμματέας του Υπουργικού




Την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν και εφόσον η Τουρκία είναι έτοιμη να υλοποιήσει τις παραμέτρους που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, διατύπωσε εκ νέου σήμερα ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, μιλώντας στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων του Αχυρώνα του Λιοπετρίου.

«Δυστυχώς το αποτέλεσμα της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας μας απογοήτευσε, και αυτό εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας που οδήγησε τη διαδικασία σε ναυάγιο, επιμένοντας στις απαράδεκτες θέσεις της για διατήρηση και αποδοχή των εγγυητικών και παρεμβατικών της δικαιωμάτων όπως και στην εσαεί παραμονή στρατευμάτων της. Έτσι όμως η Κύπρος δεν μπορεί να καταστεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο, φυσιολογικό ευρωπαϊκό κράτος μέσα στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα απολαμβάνουν από κοινού τα οφέλη της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνδημιουργίας» είπε ο κ. Τσιόλας, σύμφωνα με την ομιλία του, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ.

Συνέχισε σημειώνοντας πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη μετά τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, είναι έτοιμος να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών, για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις εάν και εφόσον η Τουρκία είναι έτοιμη να υλοποιήσει τις παραμέτρους που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών».

Επεσήμανε ότι «τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και η αντιμετώπιση τους στο πλαίσιο των παραμέτρων αυτών, αποτελούν πλέον ακρογωνιαίο λίθο της επίτευξης μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού».

Μιας λύσης, είπε ο κ. Τσιόλας, «που θα είναι μεν αποτέλεσμα συμβιβασμού, αλλά με βασικό προαπαιτούμενο η χώρα μας να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χωρίς να ελέγχεται με οποιονδήποτε τρόπο από την Τουρκία». Η λύση που επιδιώκουμε, πρόσθεσε, «θα πρέπει απαραίτητα να υπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι της όποιας τρίτης χώρας».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επανένωση της πατρίδας μας σύμφωνα με τις πρόνοιες των συμφωνιών κορυφής και τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Θέλουμε τη χώρα μας επανενωμένη, αλλά όχι παραδομένη στην Τουρκία, όπως με μεγάλη σαφήνεια τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις σε μια ειλικρινή συνεργασία, πέραν και μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες, προς αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας που εδώ και 43 χρόνια παραμένει άκαμπτη, ανεξαρτήτως του ποιοι βρίσκονται στην εξουσία».

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 03/09/2017 12:07

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: