“Τρέμει” η ειρήνη στη Μέση Ανατολή: Για μυστική επίσκεψη του Σαουδάραβα ΥΠΑΜ στο Ισραήλ κάνουν λόγο ΜΜΕ




Σάλος έχει ξεσπάσει στον αραβικό κόσμο καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύουν αραβικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο διάδοχος και υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στο Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι το εβραϊκό κράτος και η Σαουδική Αραβία δεν διατηρούν επίσημα διπλωματικές σχέσεις.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η φημολογία γι’ αυτή την εξαιρετικής συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας εξέλιξη, η οποία δεν επιβεβαιώνεται από την ισραηλινή κυβέρνηση άρχισαν να διακινούνται, με τον διπλωματικό ανταποκριτή ραδιοφωνικού σταθμού του Ισραήλ, ονόματι Σιμόν Αράν, ανήρτησε στο Twitter την είδηση, λέγοντας ότι «ανώτατη αραβική προσωπικότητα από την περιοχή του Κόλπου πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα», προκαλώντας φρενίτιδα στα αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια, το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι επρόκειτο για έναν Σαουδάραβα πρίγκιπα, ο οποίος και συναντήθηκε με ανώτερους Ισραηλινούς για να συζητήσουν την ζητήματα που άπτονται της περιφερειακή ειρήνη και ασφάλειας. Ακολούθησε αραβικό μέσο ενημέρωσης που υποστήριξε ότι επρόκειτο για τον διάδοχο και υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας…

Όπως αναμενόταν, τα μέσα ενημέρωσης του Κατάρ δεν έχασαν την ευκαιρία και εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στη σαουδαραβική βασιλική οικογένεια, αναφέροντας ότι βρίσκεται πίσω από την αραβική παρέμβαση στην Υεμένη, τη Συρία και άλλα μέρη… Η δε λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar, που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ και τα συριακό καθεστώς, αλλά και η γνωστή λονδρέζικη Al-Quds Al-Arabi, αναδημοσίευσαν την είδηση του ισραηλινού ραδιοφώνου.

Λίγο αργότερα ξεκινούσε και επικοινωνιακός πόλεμος (παραπληροφόρησης ή αποκατάστασης;) από την πλευρά του βασιλείου των Σαούντ, με τον σαουδαραβικό ιστοχώρο Elaph που έχει δημοσιεύσει και συνεντεύξεις με ισραηλινούς επισήμους, υποστήριξε ότι επρόκειτο για επίσκεψη ανώτερου Άραβα αξιωματούχου, μόνο που δεν ήταν Σαουδάραβας, αλλά προερχόταν από το Κατάρ και συζήτησε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργό του Ισραήλ, προβλήματα περιφερειακής ασφάλειας!

Ο Καταριανός αξιωματούχος που φέρεται να επισκέφθηκε το Ισραήλ, ζήτησε την παρέμβαση του εβραϊκού κράτους για την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο. Επαναλαμβάνουμε, η ισραηλινή πλευρά που βολεύεται σαφώς αφού αποδεικνύει ότι ο αποκλεισμός του από τη Μέση Ανατολή ανήκει στο παρελθόν, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει οτιδήποτε.

Το τι ακριβώς έγινε δύσκολα θα γίνει γνωστό. Πήγε ένας από τους δύο; Πήγαν και οι δύο; Το πραγματικό θέμα είναι ότι το τοπίο στη Μέση Ανατολή έχει αλλάξει δραματικά και τίποτε απολύτως από όσα γνωρίζαμε στο παρελθόν δεν ισχύει, πλην ίσως κάποιων «σταθερών» όπως η διένεξη σουνιτών και σιιτών. Να σημειώσουμε επίσης ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη το Ιράν…

Πηγές: JPOST, Defence point

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: