Τούρκοι και Ιρακινοί απειλούν μαζί τους Κούρδους: Κοινή άσκηση, μήνυμα, στα σύνορα




Τούρκοι και Ιρακινοί στρατιώτες ασκούνται μαζί στα στα σύνορα στέλνοντας σαφές μήνυμα στους Κούρδους, μια μόλις ημέρα μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας και πριν καταγραφούν τα επίσημα αποτελέσματα.

Τμήματα Ιρακινών στρατιωτών με ιρακινές και τουρκικές σημαίες ενώθηκαν με τις τουρκικές δυνάμεις που εκτελούν ασκήσεις κοντά στο συνοριακό πέρασμα του Χαμπούρ, στα σύνορα. Οι σημαίες τοποθετήθηκαν σε τεθρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού.

Εχθές η διοίκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε πως Τουρκία και Ιράκ θα εκτελέσουν κοινή άσκηση στα σύνορα, μετά το κουρδικό δημοψήφισμα.

Τουρκική άσκηση στην περιοχή έχει ξεκινήσει από τις 18 Σεπτεμβρίου, ως προειδοποίηση και μέσο άσκησης πίεσης προς τους Κούρδους ώστε να μην προχωρήσουν στο δημοψήφισμα. Μετά όμως τη διαξαγωγή του δημοψηφίσματος η Άγκυρα κλιμακώνει την πίεση, με την συνδρομή της Βαγδάτης, έναντι των Κούρδων, ώστε να ακυρώσει στην πράξη το αποτέλεσμα του κουρδικού δημοψηφίσματος.

Κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος είχαν ταχθεί ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, το Ιράν και η Συρία. Η επίσημη δικαιολογία για ΟΗΕ και ΗΠΑ ήταν ότι με το δημοψήφισμα θα αποδυναμωθεί ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους και θα υπάρξει νέα αποσταθεροποίηση. Τουρκία, Ιράν και Συρία έχουν τους δικούς τους λόγους να μη θέλουν το κουρδικό δημοψήφισμα.

Αφού δεν απέφυγαν αυτό το πικρό ποτήρι τώρα, προαφνώς, αναζητούν τρόπους να αποτρέψουν τους Κούρδους να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους. Και η κοινή άσκηση Τουρκίας – Ιράκ ακριβώς στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην κουρδική διοίκηση.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό γενικό επιτελείου ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι η τρίτη φάση της άσκησης που ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε σήμερα και σε αυτή συμμετέχουν και ιρακινές δυνάμεις στην περιοχή του συνοριακού περάσματος Χαμπούρ, το οποίο, ως γνωστό, έκλεισε η Άγκυρα.

Η περιοχή διεξαγωγής της άσκησης περιλαμβάνει το πέρασμα του Χαμπούρ, το οποίο αποτελεί, κυριολεκτικά, το παράθυρο των Κούρδων του Ιράκ στον κόσμο, καθώς από εκεί περνούν όλα όσα η αυτόνομη κουρδική περιοχή χρειάζεται για να επιζήσει. Αξίζει να σημειωθεί πως νοτιότερα, προς την πλευρά των τουρκοσυριακών συνόρων, η περιοχή, εντός των συριακών συνόρων, ελέγχεται από τους Κούρδους του PYD/YPG τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες και συνεργάτες του ΡΚΚ.

Πάντως σχεδόν το 93% εξ όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τη Δευτέρα στο ιρακινό Κουρδιστάν τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ιράκ, μεταδίδουν κουρδικά ΜΜΕ επικαλούμενα τα ως τώρα αποτελέσματα.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης των αρχών του ιρακινού Κουρδιστάν ότι θα διεξαγόταν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τον Ιούνιο—παρότι δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα—η ιρακινή κυβέρνηση και πολλές ξένες κυβερνήσεις επέκριναν έντονα την κίνηση.

Το 93% των Κούρδων τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας: Ανησυχούν οι Αμερικάνοι!

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Με πληροφορίες από: hurriyetdailynews.com

Soldiers hold a Turkish (R) and Iraqi (L) national flag while standing in the turret of a Turkish armored vehicle participating in a military exercise near the Turkish-Iraqi border in the Silopi district, in Sirnak City, Turkey, 26 September 2017. EPA/SEDAT SUNA
Soldiers hold a Turkish (R) and Iraqi (L) national flag while standing in the turret of a Turkish armored vehicle participating in a military exercise near the Turkish-Iraqi border in the Silopi district, in Sirnak City, Turkey, 26 September 2017. EPA, SEDAT SUNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: