Το πρώτο σημάδι συνδιαλλαγής του Κιμ και ο διχασμός στην Ουάσιγκτον: Πυρηνικός συναγερμός




Του Μιχαήλ Βασιλείου

Η κατάσταση με τη Βόρεια Κορέας έχει εξελιχθεί σε πολύ σοβαρή, καθώς αψηφώντας τις απειλές του Αμερικανού προέδρου, σε μια προφανή προσπάθεια να ρισκάρει επιχειρώντας να τις καταστήσει αναξιόπιστες, συνεχίζει σοβαρότατες προκλήσεις, σπάζοντας «ταμπού συμπεριφοράς» αρκετών ετών, όπως αυτό της υπέρπτησης του βαλλιστικού πυραύλου πάνω από τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας.

Κάθε ώρα που περνάει, το ρίσκο που ανέλαβε φαίνεται πως άξιζε τον κόπο, καθώς στα μάτια των περισσοτέρων αναλυτών καταφέρνει να εκθέσει ως μπλόφα τις απειλές του Τραμπ για πολύ σκληρή στρατιωτική απάντηση, αλλά και να επιβεβαιώσει εμμέσως με τον τρόπο αυτό την πολύ ισχυρή αποτρεπτική θέση της Πιονγκ Γιανγκ, εξαιτίας της δυνατότητας να πλήξει με στοιχεία πυροβολικού την πυκνοκατοικημένη μεγαλούπολη Σεούλ, την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, συμμάχου των ΗΠΑ.

Με αυτό τον τρόπο προκαλεί ζημιά στην αποτρεπτική αξιοπιστία των αμερικανικών στρατευμάτων στη Νότια Κορέα, καθώς δείχνει ότι έχει το πάνω χέρι στη διαμάχη, αφού σε όλα τα σενάρια η δυνητική απάντηση των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων, ελέω γεωγραφίας, επιτρέπει στον κατά πολύ ασθενέστερο στρατιωτικά, να αποτρέπει με επιτυχία ακόμα και μια υπερδύναμη.

Τα κέρδη όμως του Κιμ Γιονγκ Ουν, ηγέτη της Βόρειας Κορέας από τη στρατιωτική κλιμάκωση που επέλεξε δεν περιορίζονται μόνο στα ανωτέρω, αλλά επηρεάζουν σοβαρά και τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στην Ουάσιγκτον, οι οποίες εν πολλοίς θα καθορίσουν και τα περιθώρια διάσωσης του Αμερικανού προέδρου, καθώς ο κλοιός γύρω του στενεύει κάθε μέρα που περνά.

Αυτό που φαίνεται να πετυχαίνει ο Κιμ με τις επιλογές του, είναι να οδηγήσει αφενός σε νευρικές κινήσεις τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και αφετέρου να πετυχαίνει να προκαλέσει έναν σοβαρό διχασμό στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς όλα δείχνουν ότι τόσο το Πεντάγωνο όσο και το State Department διαφοροποιούνται ανοικτά από τη «πολιτική» που ασκεί μέσω των ιστοχώρων κοινωνικής δικτύωσης το αφεντικό του Λευκού Οίκου.

Τελευταίο «κρούσμα» κυβερνητικής δυσαρμονίας καταγράφηκε μόλις πριν λίγες ώρες, με τον Τραμπ να τίθεται ενάντια σε κάθε σκέψη διπλωματικής απόπειρας διευθέτησης του θέματος και αποκλιμάκωσης, παρότι ο υπουργός του των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, συνεχώς τάσσεται υπέρ μιας διαδικασίας συζήτησης με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Τραμπ «τουίταρε» ότι η συζήτηση δεν είναι η απάντηση στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα να καταγραφεί διαφοροποίηση και από το Πεντάγωνο, με τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις να απαντά σε σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε στις κοινές δηλώσεις με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, ότι «δεν τελειώνουν ποτέ οι διπλωματικές λύσεις».

Κι όλα αυτά από έναν σκληρό στρατηγό των πεζοναυτών, με εξαιρετική όμως συναίσθηση του τι συνεπάγεται η χρήση του στρατιωτικού εργαλείου. Όταν δε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στέλνει ένα πολύ προσεκτικό συγκεκαλυμμένο μήνυμα πρόθεσης συνδιαλλαγής και αποκλιμάκωσης προς τους Αμερικανούς, τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά.

Το μήνυμα ο Κιμ το έστειλε με τη φράση «θα παρακολουθώ της αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών», σα να τους λέει ότι αυτή τη φορά σκοπεύει να αποκλιμακώσει, σε συνεργασία με τον αντίπαλο, οπότε το νέο παρορμητικό προεδρικό «tweet» κάνει ζημιά, στην αποτροπή της οποίας συστρατεύονται με τη στάση που τηρούν τόσο ο Μάτις όσο και ο Τίλερσον, που επιθυμούν με σαφήνεια διπλωματική λύση.

ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: