Το Πουέρτο Ρίκο κηρύχθηκε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής : “Αφανίστηκε”, λέει ο Τραμπ

View of the damage caused by Hurricane Maria as it passes through San Juan, Puerto Rico, 21 September 2017. Hurricane Maris, the most powerful storm to hit Puerto Rico in nearly a century, has knocked out power, caused flooding and mudslides. EPA/Jorge J. Muniz
“Το Πουέρτο Ρίκο είναι σε μια πολύ, πολύ, πολύ ευαίσθητη κατάσταση, το δίκτυο ηλεκτροδότησης καταστράφηκε”, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και κήρυξε το νησί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, ώστε να αποδεσμευτούν ομοσπονδιακοί πόροι για να προχωρήσει η διαδικασία ανοικοδόμησης και αποκατάστασης των ζημιών.

Η δήμαρχος του Σαν Χουάν, της πρωτεύουσας του Πουέρτο Ρίκο, Κάρμεν Γιουλίν Κρους, μιλώντας για το εύρος των ζημιών που προκάλεσε ο κυκλώνας υπογράμμισε ότι “το Σαν Χουάν που ξέραμε μέχρι χθες χάθηκε”. Εξέφρασε μάλιστα φόβους ότι όλο το νησί και τα 3,5 εκατομμύρια των κατοίκων του μπορεί να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ακόμη και για 4-6 μήνες.

Το αεροδρόμιο του Σαν Χουάν πάντως επαναλειτούργησε σήμερα, μόνο όμως για την προσγείωση στρατιωτικών αεροσκαφών. Ορισμένες εμπορικές πτήσεις μπορεί να επαναληφθούν από αύριο Παρασκευή.
Η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο δεν γνωρίζει ακόμη πόσα σπίτια και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί. Οι αρχές όμως εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα χρειαστεί να φιλοξενήσουν πολλούς άστεγους ανθρώπους σε καταφύγια.

Η Μαρία, που συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 185 χιλιομέτρων την ώρα, έπληξε σήμερα τη Δομινικανή Δημοκρατία και αναμένεται ότι το βράδυ απόψε και αύριο θα περάσει από τα νησιά Τερκς και Κέικος και από τις νοτιοανατολικές Μπαχάμες.

Στη Δομινικανή Δημοκρατία και ιδίως στην τουριστική περιοχή Πούντα Κάνα, οι αρχές υπολογίζουν ότι έχουν καταστραφεί πάνω από 1200 σπίτια. Η παραλιακή πόλη Μίτσες είναι επίσης μεταξύ εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο. Όλα τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες παρέμειναν κλειστά και η κυβέρνηση διέταξε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους ή σε ασφαλή καταφύγια.

Ο κυκλώνας αναμένεται ότι θα ενισχυθεί ελαφρά καθώς κινείται βορειότερα, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πάντως ότι δεν θα πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.
Στις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους ο κυβερνήτης απαγόρευσε την κυκλοφορία μέχρι νεωτέρας, προκειμένου να καθαριστούν οι δρόμοι από τα συντρίμμια και τα πεσμένα δέντρα. Περίπου το 70% των κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές.

Περισσότερες ειδήσεις ΗΠΑ εδώ

21/09/2017 19:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Νέα Υόρκη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal