Το πακέτο μελλοντικής συμφωνίας οι έξι παράμετροι που παρουσίασε ο Γκουτέρες στο Κραν Μοντάνα




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο παρουσιάσθηκε από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα θα αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία στο Κυπριακό. Παρά το γεγονός ότι δεν υποβλήθηκε επίσημα, αλλά καταγράφηκε όταν αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέγνωσε διά τηλεφώνου το κείμενο στους εκπροσώπους των δυο κοινοτήτων, θεωρείται πλέον κεκτημένο της διαδικασίας.

Το πλαίσιο περιέχει θετικά στοιχεία για το θέμα της Ασφάλειας, αν και αφήνει πολλές εκκρεμότητες προς διαπραγμάτευση ενώ καταγράφονται ως μέρος του πακέτου τουρκικές επιδιώξεις σε περιουσιακό, βέτο και εκ περιτροπής προεδρία όπως και στο θέμα της ισότιμης μεταχείρισης Ελλαδιτών και Τούρκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προθέσεις του ΟΗΕ προκύπτουν και από τις επιστολές που έστειλε πρόσφατα ο κ. Γκουτέρες προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Απαντώντας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το θέμα της Αμμοχώστου ενόψει πληροφοριών για κινήσεις της τουρκικής πλευράς στην περίκλειστη περιοχή, ο κ. Γκουτέρες παρέπεμψε στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού, τονίζοντας ωστόσο πως το θέμα αυτό -των Βαρωσίων δηλαδή- μπορεί να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια του συνολικού πακέτου.

Καλά ενημερωμένες πηγές σημειώνουν πως ο Γενικός Γραμματέας δεν θα υποβάλει την έκθεσή του για το Κυπριακό πριν να συναντηθεί αυτό τον μήνα στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. Είτε θα έχει κοινή συνάντηση με Αναστασιάδη και Ακιντζί είτε θα τους δεχθεί χωριστά, θα προσπαθήσει να έχει ίδιαν εικόνα για τις προθέσεις τους. Στη Νέα Υόρκη εκτιμούν πως δεν αναμένονται οποιεσδήποτε κινήσεις ουσίας πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Δεν αποκλείονται, ωστόσο και εκπλήξεις, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται ότι θα προχωρήσουν στη μείωση του αριθμού των μελών του Γραφείου των Καλών Υπηρεσιών που εδρεύουν στην Κύπρο. Αυτό θα αποτελέσει το πρώτο μήνυμα για τις προθέσεις του Διεθνούς Οργανισμού, πηγές του οποίου σημείωναν πως έπεται το μεγάλο θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προς το τέλος του τρέχοντος χρόνου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: