Το Κουρδιστάν καλεί σε διάλογο τη Βαγδάτη που απειλεί: Τουρκία και άλλες χώρες ανέστειλαν πτήσεις

Representatives from the Kurdistan High Electoral Commission give a press conference to announce the results of the independence referendum in Erbil, Kurdistan region in northern Iraq, 26 September 2017. According to the High Electoral Commission, 92.73 percent of the four million people who took part in the referendum held on 25 September voted ‘Yes’ to gaining independence from Iraq. EPA, MOHAMED MESSARA
Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν προσφέρθηκε να αρχίσει συνομιλίες με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ για την τοποθέτηση Ιρακινών παρατηρητών στα αεροδρόμια του Ιρακινού Κουρδιστάν με στόχο να αποκλιμακωθεί η κρίση που πυροδότησε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, μετέδωσε το κουρδικό κανάλι Rudaw.

Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι απαίτησε να παραδοθεί στην Βαγδάτη μέχρι την Παρασκευή ο έλεγχος των συνόρων και αεροδρομίων στις πόλεις Αρμπίλ και στη Σουλεϊμανίγια. Σε διαφορετική περίπτωση απείλησε τις κουρδιστές αρχές ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με απαγόρευση των απ’ ευθείας διεθνών πτήσεων προς τα αεροδρόμια του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο υπουργός Μεταφορών της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μοβλούντ Μουράντ δήλωσε, σύμφωνα με το Rudaw, ότι οι αυτόνομες κουρδικές αρχές «είναι πρόθυμες να διεξάγουν συνομιλίες με την ιρακινή κυβέρνηση για την αποστολή παρατηρητών στα διεθνή αεροδρόμια της Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια».

Τουρκία, Λίβανος, Αίγυπτος και Ιορδανία ανακοίνωσαν την αναστολή της αεροπορικής τους σύνδεσης με το Ιρακινό Κουρδιστάν

Οι αεροπορικές εταιρείες της Τουρκίας, του Λιβάνου, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν από την Παρασκευή τις πτήσεις από και προς τις πόλεις Αρμπίλ και Σουλεϊμανίγια του Ιρακινού Κουρδιστάν, έπειτα από σχετικό αίτημα των αρχών της Βαγδάτης.

Ο πρωθυπουργός Αμπάντι στο τελεσίγραφό του προς την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν για την ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, ζήτησε να παραδοθεί στην Βαγδάτη εντός τριών ημερών ο έλεγχος των συνόρων και αεροδρομίων. Σε διαφορετική περίπτωση απείλησε τις κουρδιστές αρχές ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με απαγόρευση των απ’ ευθείας διεθνών πτήσεων προς τα αεροδρόμια του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας εκλογικής επιτροπής, το 92,73% των ψηφοφόρων των Κούρδων του Ιράκ ψήφισαν υπέρ της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου κράτους.

Στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, λειτουργούν δύο αεροδρόμια: ένα στην Αρμπίλ και άλλο ένα στη Σουλεϊμανίγια.

Από τις 15:00 (ώρα Γκρίνουιτς), 18:00 (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, «δεν θα είναι δυνατή» η εκτέλεση μετά την αναφερόμενη ημερομηνία πτήσεων των Turkish Airlines, της AtlasGlobal και της Pegasus από και προς Αρμπίλ και Σουλεϊμανίγια, ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού προξενείου στην Αρμπίλ.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η αναστολή.

Η λιβανέζικη αεροπορική εταιρεία Middle East Airlines (MEA) επίσης ανακοίνωσε θα «αναστείλει από την Παρασκευή όλες τις πτήσεις από και προς την Αρμπίλ», έπειτα από αίτημα της ιρακινής Πολιτικής Αεροπορίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μοχαμάντ Ελ Ούτ.

Ο κρατικός αεροπορικός μεταφορέας της Ιορδανίας Royal Jordanian, που πραγματοποιεί 10 πτήσεις την εβδομάδα προς την Αρμπίλ και τρεις προς τη Σουλεϊμανίγια, ανακοίνωσε επίσης την αναστολή της αεροπορικής σύνδεσης, όπως και η αιγυπτιακή EgyptAir, που προανήγγειλε την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς την Αρμπίλ.

Απαντώντας στις απειλές της Βαγδάτης, ο υπουργός Μεταφορών της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μοβλούντ Μουράντ τόνισε σήμερα ότι τα αεροδρόμια Αρμπίλ και Σουλεϊμανίγια χτίστηκαν με τα χρήματα της αυτόνομης περιοχής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters Αρμπίλ, Iraq, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal