Το φιλότιμο οι πολιτικοί και ο λαός: Ανάξιοι να σηκώσουν το βάρος του καθήκοντος στην Πατρίδα




Του Νίκου Μούγιαρη*

Φιλότιμο, μια λέξη που σημαίνει τόσα πολλά. Αρετή, αξιοπρέπεια, τιμή και περηφάνια. Είναι το αίσθημα ότι έχουμε καθήκον και υποχρέωση, ο ένας προς τον άλλο, να βοηθήσουμε για κάτι το καλύτερο. Αίσθηση του καλού και του κακού και το καθήκον να κάνουμε το ορθό.

Μια αίσθηση αγάπης προς την πατρίδα, την κοινωνία και την οικογένεια.

Ακούμε τους πολιτικούς μας, να διατυμπανίζουν ότι θα προβούν σε διερεύνηση, κάθαρση και τιμωρία των διαπλεκομένων πολιτικών, τραπεζιτών και επιχειρηματιών. Ότι δεν θα ξεφύγει κάνεις από την δικαιοσύνη.

Κάθε μέρα όμως που περνά καταλαβαίνουμε ότι είναι λόγια κενά και απλές κοροϊδίες.

Κάθε μέρα που περνά καταλαβαίνουμε ότι είναι ανάξιοι να σηκώσουν το βάρος του καθήκοντος που εσείς οι Κύπριοι πολίτες τους αναθέσατε. Κάθε μέρα που περνά καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι από αυτούς είναι μπλεγμένοι σε υποθέσεις διαπλοκής, διαφθοράς και οι υπόλοιποι είναι αρνιά φοβισμένα ακολουθώντας την διεφθαρμένη κομματοκρατία με πρώτη έγνοια να διασώσουν την καρέκλα.

Η Κύπρος περνά τις πιο κρίσιμες στιγμές της τρισχιλιετούς ιστορίας της. Αυτοί έπρεπε να αδράξουν της ευκαιρίας για να μονιάσουν και να δείξουν στον λαό ότι πραγματικά θέλουν να γίνει η κάθαρση να επανέλθει το κράτος δικαίου και όλοι μαζί πια να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον της κοινωνίας και της πατρίδας. Αντί αυτού όμως τους ακούμε να κάνουν διακηρύξεις κενές κάθε περιεχομένου για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Να περνά ο καιρός για να ξεχαστούν όλα όπως το’ 74 και τις ατασθαλίες με το χρηματιστήριο. Το κάνουν τούτο συνεχώς, γιατί τους λείπει το φιλότιμο. Δεν έχετε αιδώ; Δεν βλέπετε για να παραδειγματιστείτε με το τι γίνεται σε δημοκρατικές και αξιοκρατικές χώρες; Πόσοι πολιτικοί στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Αυστραλία καταχράστηκαν μηδαμινά ποσά και είχαν το θάρρος να παραιτηθούν.

Αν είσαστε τίμιοι, φιλότιμοι και πατριώτες δεν έπρεπε αμέσως να δώσετε το παράδειγμα στον λαό ότι είσαστε καθαροί και τίποτε δεν σας φοβίζει; Δεν έπρεπε να βροντοφωνάξετε ότι είσαστε έτοιμοι να δώσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία και των συγγενών σας σε όποιον ενδιαφέρει να τα ελέγξει; Έπρεπε αλλά δεν το κάνετε. Γιατί δεν το κάνετε; Δεν έπρεπε να βάλετε μια επιτροπή από αμόλυντους δικαστικούς, πολιτικούς αν υπάρχουν και ένορκους ελεγκτές να εξιχνιάσουν το κάθε τι που έφερε τον τόπο σ’ αυτό το σημείο; Kαι αν δεν υπάρχουν στον τόπο αυτοί τότε να φέρετε από το εξωτερικό ανθρώπους να βοηθήσουν. Ο λαός θέλει απαντήσεις και δικαίωση.

Κι ‘αν δεν έχετε απαντήσεις κι ‘αν δεν έχετε το θάρρος, τότε να παραιτηθείτε. Ο λαός πρέπει να σας εξοστρακίσει. Ο σταύλος του Αυγείου πρέπει να καθαρίσει.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Ο λαός πρέπει να ξέρει ότι είναι κυρίαρχος. Πρέπει να ξέρει ότι στα χέρια του είναι η κάθαρση και η εξυγίανση. Στα χέρια του είναι η μοίρα του και η ευημερία όλων. Στα χέρια του είναι η μοίρα της Κύπρου.

Πρέπει να σηκωθεί από τον καναπέ και με τον δίκαιο θυμό του να καταδιώξει και να εκδιώξει τον κάθε διαπλεκόμενο, αφιλότιμο και μειοδότη, μια και για πάντα από το πολιτικό προσκήνιο.

Ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψει σε κάθε πολιτικό είτε αυτός είναι βουλευτής ,υπουργός είτε και ο πρόεδρος να τον κοροϊδεύει. Αρκετά πια.

Οι εχθροί είναι έξω από τα τείχη. Είτε αυτοί προέρχονται – ακόμη και μεταξύ μας- είτε από την Τουρκία, είτε από τους αιώνιους εχθρούς μας τους Άγγλους ή τους μη φίλους Αμερικανούς και Ευρωπαίους. Δεν μπορεί ο Κύπριος πολίτης να μην είναι άμεσα και ενεργά αναμειγμένος με το τι γίνεται στον τόπο του και το μέλλον αυτού και της Κύπρου. Το φιλότιμο ας οδηγήσει τον λαό σε σύμπνοια και συνεργασία. Ας επιτρέψει στον λαό να επαναφέρει το ήθος ,την αλληλεγγύη και ευμάρεια, που μετά την εθνική καταστροφή του ’74 βοήθησε την χώρα όχι μόνο να ορθοποδήσει αλλά και να πετύχει πολλά αλλά.

Ο Κυπριακός λαός δεν αξίζει τους ηγετίσκους που από άγνοια και απάθεια επέλεξε. Πρέπει να ξυπνήσει και να χρησιμοποιήσει τον θυμό και την απελπισία του με θετικό τρόπο.

Ο κυπριακός λαός πρέπει να ξαναβρεί τον παλιό του εαυτό, που με τις άξιες του και την σκληρή δουλεία του μπόρεσε και επέτυχε πολλά. Να ξαναβρεί τον εαυτό του και την εποχή που αυτοδημιούργησε και επέτυχε τόσα πολλά χωρίς να χρειάζεται τον κάθε πολιτικό να τους βρίσκει δουλειά για να πάρει ψήφους. Όλα αυτά κατάστρεψαν το λαό και τον τόπο. Ο λαός πρέπει να απεξαρτηθεί, να ξαναβρεί το φιλότιμο του να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Να βρει τους κατάλληλους ηγέτες που είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν αν καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να ξαναεπιτρέψει αφιλότιμους και ανίκανους καρεκλοκενταύρους να επανέλθουν στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο λαός να πάρει την τύχη του, των παιδιών του και του τόπου στα χέρια του. Οι καιροί είναι τέτοιοι που μόνο ακέραιοι , τίμιοι και πατριώτες πολιτικοί μπορούν να διαπραγματευτούν την τύχη του τόπου μας.

Για να διασφαλίσουν έστω και μια οδυνηρή για τον Ελληνισμό της Κύπρου λύση, αλλά λύση που θα μας επιτρέψει να παραμείνουμε για πάντα στον τόπο που γεννηθήκαμε.

ΣΚΙΤΣΟ του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: