Το δημοψήφισμα θα πυροδοτήσει νέες κρίσεις, λέει η Άγκυρα: Θα γίνει οπωσδήποτε, απαντούν οι Κούρδοι




Το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στην περιοχή των κούρδων του βόρειου Ιράκ είναι “ένα φρικτό λάθος”, το οποίο θα πυροδοτήσει νέες κρίσεις στην περιοχή αν δεν ματαιωθεί, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε, απαντούν οι Κούρδοι.

“Αν δεν ματαιωθεί το δημοψήφισμα θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες. Η Αρμπίλ θα πρέπει άμεσα να αποφύγει αυτό το φρικτό λάθος, το οποίο θα πυροδοτήσει νέες κρίσεις στην περιοχή”, έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος Ιμπραχήμ Καλίν.

Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης βρίσκεται στη Βαγδάτη για συνομιλίες με την ιρακινή κυβέρνηση, που θα διεξαχθούν παράλληλα με το προγραμματισμένο για την Δευτέρα δημοψήφισμα για ανεξαρτησία.

“Η αντιπροσωπεία θα συζητήσει για το δημοψήφισμα αλλά το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί. Είπαμε να μιλήσουμε με τη Βαγδάτη πριν, στη διάρκεια και μετά το δημοψήφισμα”, δήλωσε στο Reuters ο ανώτατος σύμβουλος του κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, ο Χοσιγιάρ Ζεμπάρι.

Χθες το πρωί το γραφείο του κούρδου πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι η συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει στο Αρμπίλ ο Μπαρζανί σε σχέση με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής αναβλήθηκε για σήμερα, Κυριακή.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Τρεις Πεσμεργκά σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν το Σάββατο όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι κούρδοι μαχητές επλήγη από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό νότια της πόλης Κιρκούκ, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η έκρηξη σημειώθηκε στη Ντακούκ, περιοχή που γειτονεύει με εδάφη που κατέχουν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Το επεισόδιο καταγράφεται καθώς η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή τη Δευτέρα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των περιοχών υπό τον έλεγχό της στο βόρειο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Κιρκούκ, γύρω από την οποία βρίσκονται σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου. Την κυριαρχία της περιοχής διεκδικεί και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης.

23/09/2017 14:36 ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters Άγκυρα, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: