Το διάστημα ενώνει ΗΠΑ και Ρωσία: Θα συνεργαστούν για βάση στη Σελήνη




Κοινή δήλωση για την εξερεύνηση του διαστήματος υπέγραψαν οι δύο μεγάλες δυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία. Ειδικότερα, η αμερικανική ΝΑΣΑ και η ρωσική Ροσκόσμος θα συνεργαστούν για την κατασκευή του πρώτου διαστημικού σταθμού στη Σελήνη, ένα αμερικανικό σχέδιο, για τη δημιουργία μιας “πύλης προς το βαθύ διάστημα”.

Η πύλη αυτή θα προετοιμάσει την αποστολή των πρώτων ανθρώπων στον πλανήτη Αρη. Η ΝΑΣΑ υπολογίζει να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στον Κόκκινο Πλανήτη σε 20 χρόνια. Η σεληνιακή βάση θα χρησιμοποιείται από αστροναύτες και ρομπότ ως σταθμός για διαστημόπλοια με κατεύθυνση το βαθύ διάστημα.

Η ΝΑΣΑ σε δήλωσή της αναφέρει ότι η συμφωνία με τους Ρώσους αντικατοπτρίζει το κοινό όραμα των δύο διαστημικών υπηρεσιών για εξερεύνηση του διαστήματος.

Οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι θα συνεργαστούν για την κατασκευή συστημάτων που είναι απαραίτητα για την οργάνωση επιστημονικών αποστολών σε σεληνιακή τροχιά καθώς και στην επιφάνεια της Σελήνης, ανέφερε η Ροσκόσμος.

Τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ και άλλοι συνεργάτες τους συμφωνούν ότι είναι άκρως σημαντικό να συνεργαστούν χρησιμοποιώντας τα ίδια πρότυπα για αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων στο διάστημα, είπε ο Γενικός Διευθυντής της Ροσκόσμος, Igor Komarov.

Για να υποστηρίξει τη θέση του έκανε και αναφορά στα τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισε η πρωταγωνίστρια στην κινηματογραφική ταινία Gravity, Σαντρα Μπούλοκ.

“Ενώ η πύλη για το βαθύ διάστημα εξακολουθεί να είναι μια ιδέα, η ΝΑΣΑ χαίρεται να βλέπει αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον για την προώθηση της ανθρώπινης εξερεύνησης του διαστήματος”, δήλωσε ο Robert Lightfoot, διευθυντής στο κεντρικό γραφείο της ΝΑΣΑ στην Ουάσινγκτον.

Η συνεργασία των δύο μεγάλων υπηρεσιών διαστήματος χαροποίησε την επιστημονική κοινότητα. Γνωστοί ερευνητές και επιστήμονες στον τομέα με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα χαιρετίζουν τη συνεργασία αυτή, τονίζοντας ότι το διάστημα μπορεί να ενώσει τις δύο χώρες.

Τα τελευταία χρόνια, οι δύο χώρες συνεργάζονται στέλλοντας αστροναύτες τους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Εκεί διεξάγονται πειράματα που προετοιμάζουν το έδαφος για τις μελλοντικές επανδρωμένες διαστημικές αποστολές της ανθρωπότητας σε αστεροειδείς, στο φεγγάρι αλλά κυρίως στον πλανήτη Άρη.

Ο ΔΔΣ βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 400 χιλιομέτρων από τη Γη και κατοικείται μόνιμα από έξι αστροναύτες σε εναλλαγή εδώ και 15 χρόνια.

Στο Σταθμό βρίσκεται αυτή την περίοδο και ο Ιταλός αστροναύτης Πάολο Νέσπολι, ο οποίος είναι γνωστός στην Κύπρο, αφού πριν ένα χρόνο μίλησε με διαδικτυακή σύνδεση με μαθητές σε σχολεία της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι πριν μερικούς μήνες ανακοινώθηκε ότι μεγάλες ποσότητες νερού φαίνεται να βρίσκονται στο υπέδαφος της Σελήνης, ενισχύοντας τα σχέδια για εποικισμό του δορυφόρου της Γης και για χρησιμοποίησή του ως βάση για εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος.

“Αυτά τα νέα αποθέματα νερού μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο να τύχουν εκμετάλλευσης παρά οι πιθανοί πάγοι νερού στις σκιερές περιοχές στους σεληνιακούς πόλους”, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ραλφ Μίλικεν.

Όπως είπε, “το νερό είναι βαρύ και ακριβό για να μεταφερθεί από τη Γη στο διάστημα, οπότε έστω και λίγο νερό στο φεγγάρι είναι μεγάλη υπόθεση και ανοίγει δυνατότητες για συνεχή ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη”.

Ο Αμερικανός αστροναύτης Μπαζ Όλντριν, ο οποίος υπήρξε ο δεύτερος άνθρωπος που το 1969 πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, λίγα λεπτά μετά τον Νιλ Άρμστρονγκ, δήλωσε ότι η κατασκευή της σεληνιακής βάσης θα γίνει σύντομα και σε αυτήν θα συμμετάσχουν πολλές χώρες.

Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που θα λάβουμε από αυτό θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τις αποστολές μας στον Άρη, είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με έρευνα της ΝΑΣΑ, μια βάση στη Σελήνη μπορεί να κατασκευαστεί μόνο μέσα σε πέντε με επτά χρόνια με κόστος 10 δις. δολάρια.

Και για τις ιδιωτικές εταιρείες το φεγγάρι και τα αποθέματά του διανοίγουν νέους οικονομικούς πόρους.

“Η ανακάλυψη νερού στο φεγγάρι αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα για το μέλλον της ανθρωπότητας. Το νερό στο ηλιακό μας σύστημα είναι όπως το πετρέλαιο στη Γη” είπε ο Μπομπ Ρίτσαρτς της εταιρείας Moon Express.

Εκτός από το φεγγάρι, τεράστιας αξίας είναι και ο ορυκτός πλούτος που διαθέτουν οι αστεροειδείς εξού και το μεγάλο ενδιαφέρον διαστημικών υπηρεσιών αλλά και ιδιωτικών εταιρειών για εξεύρεση τρόπων εξόρυξης του πλούτου αυτού.

Είναι βέβαιο ότι η διαστημική επανάσταση που επίκειται, θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης ζωής.

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/09/2017 20:02

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: