Την επόμενη εβδομάδα η νέα ψηφοφορία για την κατάργηση του Obamacare στην Γερουσία




Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία ανακοίνωσαν το σχέδιο τους για την πραγματοποίηση ψηφοφορίας την επόμενη εβδομάδα, με στόχο την κατάργηση του Obamacare.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του έχει εκνευριστεί από την πολιτική αδυναμία της Γερουσίας να ψηφίσει το νομοσχέδιο που είχε προωθηθεί το καλοκαίρι με στόχο την κατάργηση του Obamacare δηλώνοντας ότι: “47 ή 48” Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία. Στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα απαιτούνται 50 ψήφοι για την ψήφιση του νομοσχεδίου κατάργησης του Obamacare επί συνόλου 100 εδρών. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα πλειοψηφία 52 έναντι 48 εδρών.

“Νομίζουμε ότι έχει πολύ καλές πιθανότητες,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ, καθώς η κατάργηση του Obamacare αποτέλεσε κεντρική προεκλογική του εξαγγελία στον προεκλογικό αγώνα του 2016.

Από την άλλη μεριά, Γερουσιαστής Ραντ Πολ από το Κεντάκι είναι αντίθετος στο πλαίσιο της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, ενώ τουλάχιστον άλλοι πέντε Γερουσιαστές από τους Ρεπουμπλικάνους δεν έχουν λάβει αποφάσεις για την στάση που θα τηρήσουν στην ψηφοφορία.

Πρόκειται για τους Σούζαν Κόλινς από το Μέιν, Λίζα Μαρκόβσκι και Νταν Σάλιβαν από την Αλάσκα, Τζον Μακέιν από την Αριζόνα και Τζέρι Μόραν από το Κάνσας. Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Θουν δήλωσε στο Fox News: “Οι ψήφοι που μας λείπουν για να έχουμε το σύνολο των 50 που απαιτούνται, είναι μετρημένες στα δάκτυλα.”

Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο κι ο Λευκός Οίκος έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας δεύτερης αποτυχημένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, μετά το αρνητικό προηγούμενο για την κατάργηση του Obamacare τον Ιούλιο στην Γερουσία. Παράλληλα, τηρούν αμυντική στάση έναντι του δημοφιλούς κωμικού Τζίμι Κίμελ που αξιοποίησε τη νυχτερινή τηλεοπτική εκπομπή του προκειμένου να επικρίνει τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία. Ο ίδιος, χαρακτήρισε ψεύτη τον Γερουσιαστή Μπιλ Κάσιντι, που είναι ένας από τους δύο Γερουσιαστές που την έχουν καταρτίσει. “Αυτός ο άνθρωπος, ο Μπιλ Κάσιντι είπε ψέματα μπροστά μου,” είπε ο Κίμελ στην εκπομπή του το βράδυ της Τρίτης, αναφερόμενος στον Γερουσιαστή.

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ έχει πλέον την πρόθεση για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ντέιβιντ Ποπ.

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία των Ρεπουμπλικάνων για την αντικατάσταση του Obamacare είναι γνωστή ως νομοσχέδιο Κάσιντι-Γκράχαμ, από τον κεντρικό ρόλο των Γερουσιαστών Μπιλ Κάσιντι και Λίντσεϊ Γκράχαμ που την προωθούν, στο πλαίσιο υλοποίησης ουσιαστικής πολιτικής δέσμευσης των Ρεπουμπλικάνων για την κατάργηση του Obamacare από το 2010.

Η συμβουλευτική εταιρία σε θέματα υπηρεσιών υγείας (Avalere Health) εκτιμά ότι το νέο νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων θα επιφέρει μείωση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης προς τις αμερικανικές πολιτείες κατά 215 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026, ενώ αντιμέτωπες με τις μειώσεις αυτές εκτιμάται ότι θα βρεθούν 34 πολιτείες.

Τα μεγαλύτερα πλήγματα από την άποψη της μείωσης των ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων για την υγεία αναμένεται ότι θα δεχτούν η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη που έχουν κυβερνήτες οι οποίοι πρόσκεινται στο Δημοκρατικό Κόμμα. Στις πολιτείες αυτές, έγινε επέκταση του ασφαλιστικού προγράμματος Medicaid στο πλαίσιο του Obamacare για τους φτωχούς, αλλά και τα άτομα ΑΜΕΑ. Από την άλλη μεριά, πολιτείες όπως το Τέξας, οι οποίες δεν προχώρησαν σε επέκταση των καλύψεων του Medicaid, δεν θα αντιμετωπίσουν ομοσπονδιακές μειώσεις και θα βρεθούν σε πιο πλεονεκτική θέση, σύμφωνα με την εκτίμηση της Avalere.

Από την άλλη μεριά, σε επίπεδο κοινοβουλευτικής δυναμικής των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα εξασφαλίσει την υποστήριξη των 50 Γερουσιαστών που απαιτείται για την ψήφισή της.

Οι Δημοκρατικοί, οι ιατρικοί όμιλοι, αλλά και τα νοσοκομεία είναι αντίθετοι στην ψήφιση του νομοσχεδίου Κάσιντι-Γκράχαμ.

Από την πλευρά του, σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα υπερασπίστηκε το πρόγραμμα Obamacare με την εφαρμογή του οποίου απέκτησαν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας 20 εκατομμύρια Αμερικανών πολιτών.

“Όταν βλέπω ανθρώπους να προσπαθούν να καταργήσουν αυτό που κερδήθηκε με τόση προσπάθεια για 50ή 60ή φορά, με λογαριασμούς που θα είναι αυξημένοι ή θα επιφέρουν μείωση των υγειονομικών καλύψεων ή κατάργησή τους για τους γηραιότερους Αμερικανούς ή για όσους πάσχουν από χρόνιες ασθένειες… Αυτό είναι ενοχλητικό,” τόνισε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα. “Και είναι επίσης ενοχλητικό να πρέπει να κινητοποιούμαστε κάθε δύο μήνες προκειμένου να συγκρατήσουμε τους ηγέτες μας από το να προκαλέσουν πραγματική ταλαιπωρία στους ψηφοφόρους μας,” τόνισε.

Ωστόσο, ο Κάσιντι υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, το οποίο θα τερματίσει την επέκταση εφαρμογής του προγράμματος Medicaid που προέβλεπε το πρόγραμμα Obamacare, ενώ θα μειώσει τον παρεμβατισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στα προγράμματα υγείας που εφαρμόζουν οι αμερικανικές πολιτείες.

Ο Κίμελ εισήλθε στην συζήτηση για τις υπηρεσίες υγείας στις ΗΠΑ όταν στην διάρκεια της εκπομπής του, τον Μάιο, αποκάλυψε ότι ο νεογέννητος γιος του χειρουργήθηκε στην καρδιά καθώς υπήρχε απειλή για την ζωή του, τονίζοντας ότι καμία οικογένεια δεν πρόκειται να απαρνηθεί την παροχή ιατρικής φροντίδας ακόμη κι αν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Τον ίδιο μήνα, ο Κάσιντι εμφανίστηκε στην εκπομπή “Jimmy Kimmel Live!”

Ο ίδιος είχε πει ότι θα υποστήριζε ένα νομοσχέδιο για την υγεία μόνο στην περίπτωση που θα διασφάλιζε ότι ένα παιδί σαν το δικό του θα λάμβανε την υγειονομική περίθαλψη που είχε ανάγκη, ανεξάρτητα από την οικονομική επιφάνεια των γονιών του. «Σταματήστε να χρησιμοποιείτε το όνομα μου, εντάξει; Επειδή δεν θέλω το όνομά μου σε αυτό. Υπάρχει ένα νέο ‘Τζίμι Κίμελ τεστ’ για σας. Ονομάζεται τεστ ανίχνευσης ψεύδους. Είστε ευπρόσδεκτοι να περάσετε από το στούντιο, όποτε θέλετε,» είπε ο ίδιος στο ακροατήριό του.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

21/09/2017 09:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: