“Θα δούμε” , απαντά ο Τραμπ για ενδεχόμενη επίθεση κατά Βόρειας Κορέας: Όλα ανοικτά…




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε «θα δούμε», όταν ερωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα.

Επίσης ο Τραμπ έγραψε σήμερα στο Twitter πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακόψουν το εμπόριο με οποιαδήποτε χώρα κάνει δουλειές με τη Βόρεια Κορέα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τη δυνατότητα, επιπλέον άλλων επιλογών, να βάλουν τέλος σε όλες τις εμπορικές συναλλαγές με όλες τις χώρες που κάνουν δουλειές με τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία δεν κατονομάζει την Κίνα, προορισμό του 90% των βορειοκορεατικών εξαγωγών.

Προηγουμένως ο Τραμπ είχε απαντήσει «θα δούμε» όταν ερωτήθηκε, κατά την έξοδό του από μια λειτουργία, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα.

Νωρίτερα ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter πως «η Νότια Κορέα διαπιστώνει, όπως τους είπα, ότι αυτά που λένε περί κατευνασμού της Βόρειας Κορέας δεν θα λειτουργήσουν, αυτοί καταλαβαίνουν μόνο ένα πράγμα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί, παράλληλα, με τους συμβούλους του για την εθνική ασφάλεια για να συζητήσουν την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η ομάδα εθνικής ασφαλείας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το θέμα», ανέφερε σε μία δήλωση η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σόντερς. «Ο πρόεδρος και η ομάδα του για την εθνική ασφάλεια θα έχουν μια συνάντηση για να συζητήσουν περαιτέρω αργότερα σήμερα. Θα ενημερώνουμε όταν απαιτείται».

Οι «αναφορές και οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας εξακολουθούν να είναι πολύ εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο τουίτερ, στην πρώτη αντίδρασή του μετά την πραγματοποίηση της έκτης και πιο ισχυρής πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας.

«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα κράτος παρίας που έχει γίνει μεγάλη απειλή και πηγή αμηχανίας για την Κίνα, που προσπαθεί να βοηθήσει αλλά με λίγη επιτυχία», ανέφερε ο Τραμπ σε ένα δεύτερο τουίτ.

Στο μεταξύ αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να αμφιβάλλουν ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή ενός προηγμένου πυρηνικού μηχανισμού.

«Δεν έχουμε τίποτε που να μας κάνει να αμφιβάλλουμε ότι αυτό ήταν μια δοκιμή ενός προηγμένου πυρηνικού μηχανισμού», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί. Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως προχώρησε σήμερα στη δοκιμή μιας προηγμένης βόμβας υδρογόνου που μπορεί να προσαρμοσθεί σε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ωστόσο πως θα χρειασθεί κάποιος χρόνος για να ολοκληρωθεί μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του μεγέθους της έκρηξης και του τύπου του μηχανισμού που πυροδοτήθηκε.

Δεν θα επικοινωνήσει με Κιμ ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως ο Πούτιν συζήτησε την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και πως οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις βαθιές ανησυχίες τους για την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο.

Αργότερα σήμερα ο Πούτιν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, δήλωσε ο Πεσκόφ προσθέτοντας πως αμφότεροι καταδίκασαν τη δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.

Στο Τόκιο, ο Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε επίσης ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Πούτιν με θέμα τη συνεργασία στο θέμα της Βόρειας Κορέας.

Ο Άμπε δήλωσε πως συμφώνησαν με τον Πούτιν ότι «η επικίνδυνη πράξη της Βόρειας Κορέας είναι μια σοβαρή απειλή» και ότι θα διατηρήσουν στενή επαφή πάνω στο θέμα αυτό.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός επισήμανε επίσης πως πρόκειται να συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με τον ρώσο ηγέτη στο περιθώριο μιας συνόδου στο Βλαδιβοστόκ.

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιαπωνίας

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενισχύσει την απάντησή της στη Βόρεια Κορέα αφού η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε πως προχώρησε στη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Οι δύο ηγέτες, στη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα και την τέταρτη από την Τρίτη που η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία, σύμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει ισχυρότερη πίεση απ’ όση έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα, μετέδωσε το Kyodo.

Το πρακτορείο δεν ανέφερε τις πηγές της πληροφορίας.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

03/09/2017 18:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: