Τα ξενοφοβικά AfD και Pegida, μαζί στη Δρέσδη, ενόψει των γερμανικών εκλογών




Στη σκιά μιας εκκλησίας της Δρέσδης, εκατοντάδες μέλη του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώθηκαν μαζί με ακτιβιστές κατά του ισλάμ, καθώς έχει πλέον αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση προς μια ψηφοφορία που αναμένεται ότι θα καταστήσει την AfD την πρώτη ακροδεξιά ομάδα στο γερμανικό κοινοβούλιο εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα.

Υποστηρικτές των δύο κινημάτων στάθηκαν πλάι-πλάι κουνώντας γερμανικές σημαίες. Ήταν μια δημόσια εκδήλωση αισθημάτων σύμπνοιας ανάμεσα στην AfD και τη σκληροπυρηνική PEGIDA, αν και επισήμως πρόκειται για χωριστές οργανώσεις.

Έξω από την Frauenkirche, την εκλησία που καταστράφηκε από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ανοικοδομήθηκε μετά την επανένωση της Γερμανίας, οπαδοί στέκονταν δίπλα σ’ ένα τεράστιο μπλε πανό που καλούσε τους πολίτες να ψηφίσουν στις 24 Σεπτεμβρίου την AfD.

Ένας από τους συγκεντρωμένους κρατούσε ένα πόστερ της AfD με το σύνθημα «Πάρε πίσω τη χώρα σου».

Η AfD μπορεί να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα συγκεντρώνοντας μέχρι και το 12% των ψήφων, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ζητάει η Γερμανία να κλείσει τα σύνορά της στους μετανάστες και να πάψουν οι πρόσφυγες να φέρνουν στη χώρα τις οικογένειές τους.

Το κόμμα απορρίπτει τις συγκρίσεις με τους Ναζί, τις οποίες κάνουν οι αντίπαλοί του. Μερικά μέλη της AfD επεδίωκαν μάλιστα να κρατήσουν αποστάσεις από την PEGIDA — η πλήρης ονομασία της είναι Πατριώτες Ευρωπαίοι Εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης.

Όμως ο ιδρυτής της PEGIDA Λουτς Μπάχμαν είπε στους υποστηρικτές του να ψηφίσουν την Κυριακή την AfD.

«Και οι δύο ψήφοι θα πρέπει να πάνε σ’ αυτό που είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική εναλλακτική για τη Γερμανία και η οποία φέρει μάλιστα αυτό το όνομα, Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε», δήλωσε ο Μπάχμαν.

Στη Γερμανία οι ψηφοφόροι ρίχνουν δύο ψήφους — την πρώτη άμεσα υπέρ ενός υποψηφίου στην περιφέρειά του/της και την δεύτερη υπέρ ενός κόμματος. Η δεύτερη ψήφος καθορίζει την κατανομή των εδρών στο κοινοβούλιο.

Η PEGIDA πραγματοποιούσε τακτικά συγκεντρώσεις στη Δρέσδη εδώ και τρία χρόνια και κατά την κορύφωσή τους στις αρχές του 2015 συμμετείχαν σ’ αυτές γύρω στους 25.000 ανθρώπους, αλλά έκτοτε έχει σε μεγάλο βαθμό εξαφανισθεί από τα πρωτοσέλιδα καθώς οι υποστηρικτές της έχουν μειωθεί.

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ένας από τους κορυφαίους υποψηφίους της AfD, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι το ισλάμ είναι ένα πολιτικό δόγμα και δεν ανήκει στη Γερμανία.

Ο 76χρονος δέχθηκε πολλές επικρίσεις επειδή είπε πως οι Γερμανοί θα πρέπει να είναι υπερήφανοι γι’ αυτά που πέτυχαν οι στρατιώτες τους κατά τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένας από τους αξιωματικούς που κατονόμασε ήταν ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, ο οποίος τον Ιούλιο 1944 είχε ηγηθεί μιας ανεπιτυχούς απόπειρας δολοφονίας του Χίτλερ κρύβοντας μια βόμβα μέσα σ’ έναν χαρτοφύλακα.

Ο εγγονός του φον Στάουφενμπεργκ έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα Die Welt στο οποίο αναφέρει πως εξοργίσθηκε με τα σχόλια του Γκάουλαντ και πως ο παππούς του και άλλες κορυφαίες φυσιογνωμίες με γερμανική κουλτούρα θα ήταν υπερήφανοι για τη μετανάστευση και τη διαφορετικότητα στην ιστορία της Γερμανίας.

Χθες Δευτέρα ο Γκάουλαντ δήλωσε πως πρόσφατες εκτιμήσεις έδειξαν ότι 95% των γερμανών στρατιωτών δεν είχε εμπλακεί σε εγκλήματα πολέμου και πως οι οικογένειές τους θέλουν να είναι υπερήφανες για τις θυσίες τους.

«Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους ηγέτες. Αναφέρθηκα στην ατομική επίδοση των γερμανών στρατιωτών σε δύο παγκόσμιους πολέμους. Το επαναλαμβάνω», πρόσθεσε.

Η Αλίτσε Βάιντελ, η άλλη κορυφαία υποψήφια της AfD, δήλωσε πως η άφιξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο μεταναστών τα δύο τελευταία χρόνια έχει κάνει τη Γερμανία «ένα ασφαλές καταφύγιο για εγκληματίες και τρομοκράτες».

Η Βάιντελ, η οποία είναι λεσβία, δήλωσε επίσης πως οι δράστες επιθέσεων εναντίον ομοφυλοφύλων είναι «πάντα οι ίδιοι», δηλαδή «άνθρωποι με μουσουλμανικό υπόβαθρο, Άραβες».

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

19/09/2017 16:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Δρέσδη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: