Η Γερμανία παγώνει εξαγωγές όπλων στην Τουρκία: Η ΕΕ αποφασίζει για ένταξη, λέει η Μέρκελ




Η Γερμανία έχει αναστείλει όλες τις σημαντικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς οι σχέσεις με την κατά τα άλλα σύμμαχό στο NATO, παραμένουν τεταμένες, αποκάλυψε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η δήλωσή του καταγράφηκε λίγες ώρες αφότου εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο γνωστοποίησε πως άλλο ένα ζευγάρι Γερμανών πολιτών πιστεύεται ότι έχει τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία και αντιμετωπίζει κατηγορίες πολιτικής φύσης.

«Έχουμε βάλει στην αναμονή όλες τις αιτήσεις» για μεγάλες εξαγωγές όπλων «που μας έχει υποβάλει η Τουρκία, και δεν είναι λίγες», είπε ο Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που οργάνωσε η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Γκάμπριελ, κορυφαίο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τη συντηρητική καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, σημείωσε ότι το Βερολίνο είναι υποχρεωμένο να εξάγει όπλα σε κράτη που είναι σύμμαχοί του στο NATO, εάν του ζητείται.

Όμως επέμεινε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν στην τρέχουσα συγκυρία και πρόσθεσε ότι σχεδόν όλες οι εξαγωγές όπλων έχουν μπει στον πάγο.

Ο Γκάμπριελ διευκρίνισε ότι γίνονται ελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτό, όπως σε περιπτώσεις που οι αποφάσεις της κυβέρνησης συνδέονται με διεθνείς συμφωνίες ή σε περιπτώσεις που πρόκειται για οχήματα, όχι όπλα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Βερολίνο πήραν τροπή προς το χειρότερο αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ένα κύμα καταστολής εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Η Τουρκία και η Γερμανία βρίσκονται παράλληλα σε διένεξη εξαιτίας της άρνησης του Βερολίνου να προχωρήσει στην έκδοση αιτούντων άσυλο που η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενέχονταν στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, ενώ το Βερολίνο απαιτεί να αποφυλακιστούν πάνω από δέκα γερμανοί πολίτες, κυρίως γερμανοί πολίτες τουρκικής καταγωγής, που έχουν συλληφθεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες πολιτικής φύσης από τις τουρκικές αρχές τους τελευταίους μήνες.

Η επιδείνωση των σχέσεων οδήγησε τη Μέρκελ να δηλώσει κατά τη διάρκεια της μοναδικής τηλεμαχίας της με τον Μάρτιν Σουλτς ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου ότι θα επιδιώξει τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει για την αναστολή ή την οριστική διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, είπε, πάντως, η Μέρκελ και τόνισε ότι η Άγκυρα απομακρύνεται συνεχώς από το κράτος δικαίου, για αυτό και πρέπει να δείξουμε πυγμή.

«Έχουμε αλλάξει την πολιτική μας για την Τουρκία», δήλωσε η ‘Αγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια ζωντανού τηλεοπτικού διαλόγου με πολίτες που βρίσκονταν στο στούντιο του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Η καγκελάριος, απαντώντας σε γερμανό πολίτη τουρκικής καταγωγής, τόνισε ότι η κυβέρνησή της λέει τα προβλήματα με το όνομά τους και σε αυτό το πλαίσιο διακρίνει «μια γρήγορη απομάκρυνση από το κράτος δικαίου». Διευκρίνισε πάντως ότι θα πρέπει κανείς να διαχωρίσει την πολιτική από τους ανθρώπους.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η Καγκελάριος εξήγησε ότι η ΕΕ θα αποφασίσει για την συνέχεια και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν για αυτό διαμαρτυρίες από μέλη της τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας. «Πρέπει ωστόσο να δείξουμε πυγμή και να καταστήσουμε σαφές ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις», τόνισε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση πολίτη «πώς γίνεται τόσοι γερμανοί τουρκικής καταγωγής να ψήφισαν υπέρ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα», η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι προφανώς πολλοί δεν θεωρούν ότι έχουν ενσωματωθεί πλήρως και πρόσθεσε ότι η ίδια δεν έχει το δικαίωμα να κατακρίνει εκείνους που θεωρούν ότι η πορεία της Τουρκίας είναι καλή. «Πρέπει όμως να τους πούμε ότι βρίσκονται στην Γερμανία στο σπίτι τους», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή ιρανικής καταγωγής δεύτερης γενιάς, ο οποίος ανέφερε ότι ήταν πλήρως ενσωματωμένος στην γερμανική κοινωνία μέχρις ότου ξέσπασε η προσφυγική κρίση και εμφανίστηκε η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), οπότε άρχισε να δέχεται ρατσιστικές και ξενοφοβικές επιθέσεις, η κυρία Μέρκελ απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση προς όλους να απέχουν από τον ρατσισμό, τα στερεότυπα και τους αποκλεισμούς και να μην αναφέρονται γενικά «στους Έλληνες», «στους Ιταλούς» κ.λπ., αλλά να αξιολογούν κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

12/09/2017 05:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: