Στις 2 Νοεμβρίου η δεύτερη συνάντηση προέδρων κοινοβουλίων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ




Την εκτίμηση ότι οι συνεργασίες της Κύπρου, τόσο με το Ισραήλ όσο και με γειτονικές Αραβικές χώρες (Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο), στα πλαίσια τριμερών συναντήσεων και με την Ελλάδα, ενέχουν αυξημένη γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία στην κομβική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διατύπωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Ο Δημήτρης Συλλούρης προέδρευσε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων της προπαρασκευαστικής συνάντησης των μελών των ομάδων εργασίας ενόψει της 2ης Τριμερούς Συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, που το κυπριακό Κοινοβούλιο θα φιλοξενήσει στις 2 Νοεμβρίου.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Συλλούρης εξήγησε ότι επέλεξε να προεδρεύσει και να συντονίσει τις εργασίες της προπαρασκευαστικής αυτής συνάντησης που είναι μια συνάντηση εργασίας, για να τονίσει τη σημασία της θεσμοθετηθείσας τριμερούς αυτής συνεργασίας, στο ανώτατο κοινοβουλευτικό επίπεδο και της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας της.

«Η συνεργασία μεταξύ των τριών Κοινοβουλίων μας σκοπεί στην ουσιαστική συμβολή της κοινοβουλευτικής διάστασης προς υλοποίηση των πολύ σημαντικών στόχων που έχουν τεθεί από τους ηγέτες των τριών χωρών, στο πλαίσιο των Τριμερών Συναντήσεων Κορυφής» τόνισε, υποδεικνύοντας ότι για την Κύπρο, οι συνεργασίες με φίλες γειτονικές χώρες αποτελούν προεξάρχουσα στρατηγική επιλογή για περισσότερο από έναν λόγους που αναδεικνύουν τον πολύ σημαντικό και κατά πολύ μεγαλύτερο του μεγέθους της χώρας στρατηγικό της ρόλο ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας και ως γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, προς αμοιβαίο όφελος και προς όφελος της ειρήνης.

Σημείωσε δε πως οι πολύ ενθαρρυντικές ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, ως αιχμή του δόρατος της συνεργασίας, πρέπει να λειτουργήσουν ως καταλύτης προς αυτή την κατεύθυνση. «Αναμένοντας σημαντικά αποτελέσματα από τη δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και προσβλέποντας στη θετική κατάληξη του αγωγού EastMed, η Κύπρος αποδίδει ύψιστη σημασία στη μέγιστη και βέλτιστη αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, στη βάση του διεθνούς και του εθιμικού δικαίου, του αλληλοσεβασμού και της αμοιβαιότητας μεταξύ φίλων χωρών και εταίρων» υπογράμμισε.

Ανέφερε ακολούθως ότι η τριμερής συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ δίδει σημαντική ώθηση στην κοινοβουλευτική διπλωματία και αντίστροφα και ότι στη βάση αυτή, οι Διασκέψεις των Προέδρων των τριών Κοινοβουλίων, σκοπούν στην ανάδειξη της πρόσθετης αξίας της κοινοβουλευτικής διάστασης μέσω κοινών στόχων και δράσεων. «Η 2η Τριμερής Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων μας στοχεύει στη συγκεκριμενοποίηση των δράσεων αυτών, στους καίριους τομείς των υδάτινων πόρων και της επιχειρηματικότητας, έρευνας, καινοτομίας και εκπαίδευσης που συμφωνήθηκαν κατά την 1η Τριμερή Συνάντηση των Προέδρων στα Ιεροσόλυμα, τον περασμένο Ιανουάριο» εξήγησε.

Σημείωσε ακόμη πως καίριο θέμα είναι επίσης η περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών με τη διασπορά, υπό το φως και των υπό κατάρτιση νέων δράσεων που εξαγγέλθηκαν κατά την 3η τριμερή συνάντηση του αρμόδιου Κύπριου Επιτρόπου, του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών και του επικεφαλής του Οργανισμού «Jewish Agency for Israel» για θέματα ομογένειας, στο περιθώριο του 19ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Απόδημων Κυπρίων, στη Λευκωσία, τον περασμένο Αύγουστο.

Εξίσου σημαντική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής και τη συμβολή των ερευνητών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών από τις τρεις χώρες, προκειμένου να προωθηθούν συγκεκριμένες δράσεις, αλλά και πρόσθετες ιδέες για συζήτησή τους στο πλαίσιο των Συναντήσεων Κορυφής. «Δράσεις και εισηγήσεις που να στοχεύουν στην ανάδειξη της πρόσθετης αξίας της κοινοβουλευτικής διάστασης, στο νομοθετικό τομέα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, προς υλοποίηση των στόχων της Τριμερούς Συνεργασίας».

Από την πλευρά της η Ισραηλινή Βουλευτής Ayelet Nahmias-Verbin είπε εκ μέρους, όπως εξήγησε, του Προέδρου της Κνεσέτ, Γουλί Γιοέλ Έντελσταϊν, ότι και εκείνος θεωρεί πολύ σημαντική τη συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Σημείωσε ότι το Ισραήλ θεωρεί σε ό,τι αφορά την Τριμερή Συνεργασία και ειδικά σε σχέση την τριμερή συνάντηση του προσεχούς Νοεμβρίου, ότι θα είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος «για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις σε όλους τους τομείς, και στον τομέα των υδάτινων πόρων και στον τομέα της ενέργειας αλλά και της τεχνολογίας και της έρευνας και καινοτομίας».

«Όλα αυτά είναι θέματα πολύ σημαντικά και είναι θέματα στα οποία μπορούμε να δουλέψουμε σαν συνεργάτες τόσο σε διακυβερνητικό επίπεδο όσο και σε διακοινοβουλευτικό», πρόσθεσε.

Εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας η Βουλευτής Χαρά Καφαντάρη σημείωσε ότι δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις αλλά και τα κοινοβούλια που πρέπει να συνεργάζονται σε μια σειρά από μεγάλα ζητήματα, «γιατί όλοι έχουμε» όπως τόνισε, «τη Μεσόγειο, μια θάλασσα η οποία μας ενώνει».

Εξήγησε δε ότι η Μεσόγειος είναι μια περιοχή που αντιμετωπίζει πάρα πολλούς κινδύνους στη σημερινή εποχή καθώς δεν είναι μόνο οι πολεμικές συρράξεις, είναι και μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, ένας κίνδυνος με σοβαρές επιπτώσεις οικονομικές, κοινωνικές ακόμα και πολιτιστικές επιπτώσεις και ένας κίνδυνος που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού.

Και ανέφερε πως ένα από τα θέματα που συζητούνται στην παρούσα συνάντηση, αυτό που αφορά τους υδάτινους πόρους, έχει πολύ μεγάλη σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις δύο ομάδων εργασίας της πρώτης που αφορά τους υδάτινους πόρους και της δεύτερης για την επιχειρηματικότητα, την έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής στα μέλη των αντιπροσωπειών σε εστιατόριο της Λευκωσίας.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Hλίας Μαυροκέφαλος – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/09/2017 13:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: