Στήριξη 700 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ στους Έλληνες μικρομεσαίους: Παρουσία του Ευκλείδη τα εγκαίνια…




Ο όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Όμιλος ΕΤΕπ) επιβεβαίωσε κατά την διάρκεια των εγκαινίων α του νέου γραφείου του στην Αθήνα,από τον υπουργό Οικονομικών Τσακαλώτο και τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Β. Χόγιερ, τη μεγαλύτερη στα χρονικά στήριξή του προς τις επενδύσεις μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Μέσω μιας νέας χρηματοδοτικής πρωτοβουλίας με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), θα καταστούν διαθέσιμα νέα δάνεια 700 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις στο σύνολο της χώρας.

Η ΕΤΕπ είναι η μεγαλύτερη διεθνής δημόσια τράπεζα στον κόσμο και ανήκει στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Το νέο γραφείο του Ομίλου ΕΤΕπ στην Αθήνα, εγκαινιάστηκε επίσημα από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον πρόεδρο της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, παρουσία των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών, και Ενέργειας και Περιβάλλοντος, και του αντιπροέδρου της ΕΤΕπ, Τζόναθαν Τέιλορ.

Στην τελετή παρίσταντο πάνω από 200 εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και του δημόσιου τομέα, καθώς και πολιτικοί και διπλωματικοί εκπρόσωποι. Στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, χαιρέτισε τις προσπάθειες της ΕΤΕπ για την παροχή μεγαλύτερης στήριξης σε νέες επενδύσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Χόγιερ επιβεβαίωσε ότι οι χρηματοδοτήσεις του ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα προβλέπεται να φθάσουν στο ύψος-ρεκόρ των 2 δισ. ευρώ το 2017 και ότι από την έναρξη του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη θα στηριχθούν στη χώρα, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ.

«Σήμερα ξεκινάει μια νέα φάση ενδυνάμωσης της ήδη ισχυρής εταιρικής σχέσης μεταξύ του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ελλάδος» ανέφερε ο κ. Χόγιερ και σημείωσε: «Η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων με τις δημόσιες αρχές και τους πελάτες στην Ελλάδα βοήθησε τον όμιλο ΕΤΕπ να απαντήσει αποτελεσματικά στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Το νέο γραφείο της τράπεζας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, θα διασφαλίσει ακόμη στενότερη συνεργασία με τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Είμαι βέβαιος ότι η σταθερή προσπάθεια, τόσο της ΕΤΕπ όσο και του ΕΤαΕ, να στηρίξουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, μέσα από τη συνεργασία με νέους πελάτες και τη διεύρυνση των ήδη υφιστάμενων σχέσεων, θα συμβάλει στη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα».

Νέα χρηματοδοτική στήριξη-ρεκόρ για τις ΜμΕ, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς

Πριν από τα εγκαίνια του γραφείου του στην Αθήνα, ο όμιλος ΕΤΕπ συνήψε με την Τράπεζα Πειραιώς συμφωνία που αντιπροσωπεύει την υψηλότερη μέχρι σήμερα χρηματοδοτική στήριξή του προς τις επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή έρχεται σε συνέχεια της πιστωτικής γραμμής που είχε χορηγηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο προς τέσσερις ελληνικές τράπεζες.

Αντικατοπτρίζοντας την αυξημένη υποστήριξη του ομίλου ΕΤΕπ προς τις επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων, η νέα συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς θα επιτρέψει τη χορήγηση πρόσθετων δανείων συνολικού ύψους άνω των 700 δισ. ευρώ προς εγχώριες επιχειρήσεις.

Ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε: «Η νέα εποχή στην παρουσία της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, συνδέεται σήμερα με μια νέα συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς και αφορά στη μεγαλύτερη διαχρονικά ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα. Η συμφωνία αυτή είναι μια ισχυρή απόδειξη της δέσμευσης της ΕΤΕπ για τη στήριξη των ελληνικών μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, της μεγαλύτερης τράπεζας στην Ελλάδα. Η Πειραιώς έχει οικοδομήσει μια σταθερή σχέση με τους διεθνείς οργανισμούς, όπως η ΕΤΕπ στο πρόσφατο παρελθόν και είναι πλήρως προσηλωμένη στη στήριξη της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και στην επιστροφή της σε βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο Τζόναθαν Τέιλορ, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ και αρμόδιος για τις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας στην Ελλάδα, δήλωσε πως η νέα συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία στηρίζεται από το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, «καλύπτει το σύνολο της χώρας και θα επιτρέψει σε επιχειρήσεις των τομέων του τουρισμού, της μεταποίησης και των υπηρεσιών να επεκταθούν. Η χρηματοδοτική στήριξη πρωτοφανούς ύψους που παρέχεται υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαδέχεται το πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ που εγκαινιάστηκε πέρυσι σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς και άλλες κορυφαίες ελληνικές τράπεζες».

Πρόκειται για καινοτόμα συναλλαγή, η οποία αφορά την πρώτη έκδοση καλυμμένων ομολόγων στην οποία προβαίνει η Τράπεζα Πειραιώς από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και την πρώτη επένδυση που πραγματοποιεί η ΕΤΕπ σε καλυμμένα ομόλογα στην Ελλάδα. Η ΕΤΕπ θα χορηγήσει 350 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, και το ΕΤαΕ θα χορηγήσει άλλα 50 εκατ. ευρώ, καθιστώντας δυνατή την παροχή πιο μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων στους πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς.
Επενδύσεις συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ κινητοποιούνται στην Ελλάδα χάρη στο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη

Από την έναρξη των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη («Σχέδιο Γιούνκερ»), τον Απρίλιο του 2016, έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα κινητοποιήσουν συνολικά επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ στο σύνολο της χώρας.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ, ο Όμιλος ΕΤΕπ παρέχει χρηματοδότηση σε έργα καίριας σημασίας – βελτίωση περιφερειακών αεροδρομίων, τηλεπικοινωνιακές υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παραγωγή τροφίμων – καθώς και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνεργασία με κορυφαίες ελληνικές τράπεζες. Μαζί με τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις επτά χώρες που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ από τον Όμιλο ΕΤΕπ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.


Το νέο γραφείο της ΕΤΕπ

Το νέο γραφείο της ΕΤΕπ στο κέντρο της Αθήνας, στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας, στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο, σε χώρους που είχαν παραμείνει άδειοι μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Το γραφείο θα αποτελέσει τη νέα στέγη της επενδυτικής ομάδας, την οποία έχει δημιουργήσει η ΕΤΕπ ειδικά για την Ελλάδα.

Από τη σύστασή της, τον Δεκέμβριο του 2015, η Επενδυτική Ομάδα για την Ελλάδα, με επικεφαλής τον Νικολά Ζενέ, αναπληρωτή γενικό διευθυντή στην ΕΤΕπ, έχει συμβάλει στην αύξηση των δραστηριοτήτων και στη σύσφιγξη των σχέσεων με την ελληνική κυβέρνηση, και έχει βοηθήσει τη χώρα να επωφεληθεί από νέες επενδυτικές ευκαιρίες που στηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

Οι συνολικές χρηματοδοτήσεις του Ομίλου ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων) στην Ελλάδα το 2016 ανήλθαν σε 1,63 δισ. ευρώ. Το 75% του ποσού αυτού αφορούσε τη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων, το 22% τον τομέα της καινοτομίας και το 3% έργα υποδομής. Την τελευταία πενταετία (2012-2016) η ΕΤΕπ επένδυσε συνολικά στην Ελλάδα 6,4 δισ. ευρώ.

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

29/09/2017 21:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: