Σουλτς και Μέρκελ ενταφίασαν τα “όνειρα” του Ερντογάν: Όχι μέλος της Ε.Ε. η Τουρκία…




Τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα πρότεινε εάν ήταν Καγκελάριος, δήλωσε ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς κατά τη χθεσινή προεκλογική τηλεμαχία και, απευθυνόμενος στην Καγκελάριο Μέρκελ, δήλωσε, «θα μπορούσατε να το κάνετε κι εσείς».

Η Άγγελα Μέρκελ από την άλλη πλευρά εμφανίστηκε μετριοπαθέστερη, λέγοντας ότι «ένα τέτοιο βήμα θα πρέπει το σκεφτεί κανείς πολύ καλά», υπενθύμισε ωστόσο ότι το δικό της κόμμα (CDU) δεν ήταν ποτέ υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυρία Μέρκελ παραδέχθηκε ότι αυτή την στιγμή εκ των πραγμάτων δεν διεξάγονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αλλά τόνισε ότι, αν και οι χαμηλοί τόνοι δεν οδηγούν πουθενά με κάποιον σαν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρέπει να διατηρηθεί η επαφή προκειμένου να απελευθερωθούν οι γερμανοί πολίτες που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

Η ίδια δήλωσε ότι θα συμφωνούσε στην διακοπή της προενταξιακής βοήθειας που δίδεται στην Άγκυρα, ωστόσο διευκρίνισε ότι «το εάν η Τουρκία ή η ΕΕ θα κλείσει την πόρτα, πρέπει να αποφασιστεί με ηρεμία» και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τους ευρωπαίους συναδέλφους της προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι εφικτό να διαμορφωθεί κοινή θέση για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Η Τουρκία απομακρύνεται με ταχύτατο ρυθμό από όλες τις πολιτικές συνήθειες», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και επισήμανε ότι καταβάλλει κάθε διπλωματική πίεση προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι Γερμανοί που κρατούνται στην Τουρκία.

Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς προειδοποίησε ότι «κανένας Γερμανός δεν είναι πλέον ασφαλής να ταξιδέψει στην Τουρκία» και τόνισε ότι όποιος εκλεγεί καγκελάριος έχει την ευθύνη να πει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει περάσει όλες τις κόκκινες γραμμές και ότι η χώρα του δεν μπορεί πια να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κριτική του Μάρτιν Σουλτς στην προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ κατα το προεκλογικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ

Δριμεία κριτική για την προσφυγική πολιτική της δέχθηκε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ από τον αντίπαλό της Μάρτιν Σουλτς κατά την διάρκεια της τηλεμαχίας ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.

«Κάναμε το λάθος να μην εμπλέξουμε από την αρχή τους ευρωπαίους γείτονές μας», δήλωσε ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Ζήτησε ταχύτερες διαδικασίες στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, αλλά και γρήγορη απέλαση των υπόπτων από την Γερμανία. “Με μένα οι ύποπτοι θα φύγουν από την Γερμανία”, τόνισε.

Η Μέρκελ από την πλευρά της υπερασπίστηκε την πολιτική της, επισημαίνοντας ότι ενήργησε με βάση το γερμανικό Σύνταγμα, το οποίο ορίζει ότι η αξιοπρέπεια του ατόμου είναι ιερή. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι κατανοεί την πλειοψηφία των Γερμανών οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, δεν ενστερνίζονται την άποψή της ότι “το Ισλάμ έχει θέση στην Γερμανία”. “Καταλαβαίνω όσους είναι επιφυλακτικοί”, δήλωσε, αλλά πρόσθεσε ότι έχουν εξαχθεί πολύτιμα συμπεράσματα από την πολιτική ενσωμάτωσης, αλλά και από τις περιπτώσεις όπου αυτή απέτυχε.

Η Μέρκελ υπερασπίστηκε ακόμη την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και προέβλεψε ότι το προσφυγικό ζήτημα θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό ακόμη. Μελλοντικά θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με τα αιτία της προσφυγιάς, επισήμανε, για να δηλώσει ο Σουλτς ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια νομοθεσία μετανάστευσης, όπως αυτή των ΗΠΑ ή του Καναδά. Χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση “σύστημα απελπισίας” και αναφέρθηκε στις αντιστάσεις που προβάλλουν χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ Η ΜΕΡΚΕΛ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

03/09/2017 23:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριάς μας Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Germany

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: