Σκληρές ανακοινώσεις για το θέμα της διαρροής εγγράφων και τις δηλώσεις Ακιντζί εξέδωσε η ΕΔΕΚ




Σκληρές ανακοινώσεις για το θέμα της διαρροής εγγράφων και τις δηλώσεις Ακιντζί εξέδωσε η ΕΔΕΚ.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις χθεσινές του δηλώσεις επιβεβαιώνει ότι:

Ο ίδιος δεν κατανόησε ορθώς τους όρους «απόρρητο» και «για ιδίαν χρήση» γεγονός απαράδεκτο για πολιτικό πρόσωπο, μακράς πολιτικής και εμπειρίας και μάλιστα νομικό που κατέχει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με το χαρακτηρισμό των εγγράφων ως «απόρρητο» δίνει δικαιολογίες στην τουρκική διπλωματία για να κατηγορηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Με την δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ουσία παραδέχεται ότι μερίδα δημοσιογράφων και ΜΜΕ, που μέχρι σήμερα πρόσκειντο φιλικά προς την πολιτική του, η σημερινή κριτική που του ασκούν «ενδεχομένως να [τύχει] αξιοποίησης από τουρκικής πλευράς» για επίρριψη ευθυνών στην πλευρά μας.

Τα έγγραφα που κατ’ επανάληψη του ζητήθηκαν για να καταθέσει στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και να δοθούν στην πολιτική ηγεσία και αρνήθηκε να τα δώσει, τα απέστειλε σε «ημετέρους» για να τους «διαφωτίσει» και για να αποφύγει την κριτική τους.

Στις 11 Αυγούστου οι «εκλεκτοί παραλήπτες» παρέλαβαν τα έγγραφα που στις 26 Ιουλίου ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην δημοσιοποιήσει επειδή ακριβώς ήταν απόρρητα.

Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκόπιμα αγνοεί ποιοι ευθύνονται για την δημιουργία του Κυπριακού προβλήματος, επιχειρεί για ακόμα μια φορά να χαρακτηρίσει κάποιους που διαφωνούν μαζί του ότι τάχα δεν ενδιαφέρονται για γνήσια λύση του κυπριακού.

Αφού κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το σύνολο των εγγράφων που τους έστειλε έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας, γιατί μπήκε στον κόπο να τους τα στείλει;

Με αυτή την ευκαιρία ζητάμε για ακόμα μια φορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

Να αποστείλει και σε εμάς τα έγγραφα που απέστειλε στις 11/8/2017 σε ομάδα πολιτών.
Το έγγραφο των συγκλίσεων.

Την τελευταία επιστολή που του απέστειλε ο Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνγκερ, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες μας (που δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν) απευθύνεται στον κ. Αναστασιάδη όχι ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά ως εκπρόσωπο της Ελληνοκυπριακής κοινότητα;

Σημειώνουμε για πολλοστή φορά πως τα πιο πάνω αποδεικνύουν την επιπολαιότητα με την οποία ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του αντιμετώπισαν τη διαδικασία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά:

Ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του δεν φρόντισαν να τηρηθούν επίσημα πρακτικά με αποτέλεσμα η κάθε πλευρά να παρουσιάζει τα γεγονότα όπως θέλει δικαιολογώντας τη δική της θέση.

Μας έμεινε η Πενταμερής.

Η τουρκική πλευρά δεν εκτέθηκε για την αδιαλλαξία της”, αναφέρει σε ανακοίνωση για διαρροή εγγράφων.

“Στην ουσία οι χθεσινές δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, κ. Ακιντζί, αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις τόσο της Τουρκίας όσο και του ιδίου.

Ο στόχος τους είναι πια συγκεκριμένος και επιβεβαιώνει αυτά για τα οποία μέχρι σήμερα η ΕΔΕΚ υποστήριζε:
Ο πρώτος στόχος της Τουρκίας είναι μια συνομοσπονδιακή μορφή λύσης μέσω της οποίας η Τουρκία να μπορεί να ελέγχει τη λειτουργία ολόκληρης της επικράτειας, μέχρι που να μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προσάρτησης της Κύπρου στην Τουρκία.

Ο δεύτερος εναλλακτικός στόχος, σε περίπτωση αποτυχίας του πρώτου, είναι η ίδρυση νόμιμου τουρκικού κράτους στην Κύπρο.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι ηγεσίας ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ καθώς και όλοι αυτοί που μέχρι σήμερα διατείνονταν ότι μοιράζονταν τα ίδια οράματα με τον κ. Ακιντζί και πίστωναν την Τουρκία με καλή θέληση για την επίλυση του Κυπριακού, εξακολουθούν να τα πιστεύουν;

Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουν να κάνουν την αυτοκριτική τους και να παραδεχτούν ακριβώς ότι με αυτά τα δεδομένα χρειάζεται αλλαγή τακτικής για αντιμετώπιση των νέων κινδύνων που θα προκληθούν από την πολιτική της Τουρκίας”, αναφέρει η ΕΔΕΚ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ακιντζί.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/09/2017 10:09

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: