Συνάντηση Θεοχάρους με την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων




«Για άλλη μια φορά είχα σήμερα μια τραγική συνομιλία με εκπροσώπους της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων. Είναι πάντα οδυνηρές οι συναντήσεις με την Επιτροπή γιατί οι πληγές δεν κλείνουν ποτέ».

Αυτά ανέφερε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Δρ. Ελένη Θεοχάρους μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Αλληλεγγύης, και πρόσθεσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι παρά την πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει η ΔΕΑ, υπάρχουν τρομακτικές καθυστερήσεις και ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνουν την επιχορήγηση ικανοποιητικών κονδυλίων για τη λειτουργία της ΔΕΑ, οι ολιγωρίες συνεχίζονται με αποτέλεσμα άνθρωποι να φεύγουν από τη ζωή χωρίς να μάθουν ποτέ την τύχη των αγαπημένων τους».

«Πεισματικά ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να μην βοηθά τη συλλογή στοιχείων για το ζήτημα των αγνοουμένων» είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοχάρους.

«Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κάθε προσπάθεια και τη ΔΕΑ, και να στηρίζουμε ηθικά όσο μπορούμε την Οργάνωση των Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων. Προς την κατεύθυνση αυτή θα μεταβεί πολύ σύντομα αντιπροσωπεία της οργάνωσης στις Βρυξέλλες, ως προσκεκλημένοι μου, για να συναντήσει το νέο εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους Αγνοούμενους της Κύπρου, Χουάν Φερνάντο Αγκιγιάρ. Προσπαθώ να γίνει διευθέτηση μέσα στον Οκτώβριο, ούτως ώστε να είναι προετοιμασμένος και ο κ. Αγκιγιάρ αλλά και η δική μας πλευρά για την επίσκεψη την οποία ο ίδιος προγραμματίζει αρχές του νέου χρόνου στην Κύπρο προς ενίσχυση της όλης προσπάθειας».

«Ελπίζω αυτό το ζήτημα να επιλυθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα, όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία του, και για την επίσπευση της όλης διαδικασίας θα αποταθώ γραπτώς και στον κ. Γιούνκερ ελπίζοντας στη θετική ανταπόκριση του» είπε καταληκτικά η πρόεδρος της Αλληλεγγύης.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, κ. Νίκος Σεργίδης είπε ότι «είχαμε σήμερα μια χρήσιμη και γόνιμη συνάντηση με την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης και μέλος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου την κ. Θεοχάρους η οποία διαχρονικά βρίσκεται κοντά μας στο θέμα των αγνοουμένων και επανειλημμένα με ενέργειες της έχει βοηθήσει τόσο στη προώθηση του θέματος, όσο και το έργο της ΔΕΑ».

«Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τρόπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν περαιτέρω το έργο της ΔΕΑ για τους αγνοουμένους, που παρόλο που εκτιμούμε ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια στα πλαίσια αυτά, πρέπει και να αναβαθμιστεί και να βρεθούν τρόποι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της επιτροπής» τόνισε ο κ. Σεργίδης.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια αυτά βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωκοινοβούλιο και άλλα όργανα και θεσμοί της ΕΕ έχουν να διαδραματίσουν ρόλο σοβαρό στο να βοηθήσουν αυτή την επιτροπή να είναι πιο αποτελεσματική. Να βοηθήσουν ώστε η τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα ο τουρκικός στρατός να δουν την ανθρωπιστική πλευρά του θέματος και μετά από 43 χρόνια επιτέλους να επιδείξουν το πνεύμα συνεργασίας και ανθρωπισμού, ώστε να δοθούν τα στοιχεία που χρειάζεται η ΔΕΑ για να μπορέσει να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια αντί να υπάρξει αυτή η συνεργασία και τα αποτελέσματα που όλοι αναμέναμε, η τουρκική πλευρά παρουσιάζεται πιο αρνητική και πιο δύσκολη με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που καθυστερούν την διερεύνηση του θέματος» είπε καταληκτικά ο κ. Σεργίδης.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/09/2017 15:52

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: