Σημαίνουσας αξίας για τη Γερμανία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση τα αποτελέσματα των εκλογών




Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

Οι εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου 2017 αποτελούν εκλογές σημαίνουσας αξίας για τη Γερμανία αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το αποτέλεσμά τους εξαρτώνται πολλά σε ενωσιακό επίπεδο, λόγω της ισχυρής θέσης που κατέχει η Γερμανία στην Ένωση των 27 πλέον κρατών.

H νίκη της Άνγκελα Μέρκελ είναι από μόνη της σημαντική, όμως αυτή πρέπει να ειδωθεί υπό το πρίσμα των σημαντικών εξελίξεων που οριοθετούνται από το καθεαυτό αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

Πρώτο σημαντικό γεγονός είναι φυσικά η επικράτηση της Μέρκελ και η επικείμενη ανάδειξή της στην Καγκελαρία για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Χέλμουτ Κολ, που πρωτοστάτησε στην ένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία, και του μεταπολεμικού Καγκελαρίου της χώρας Κόνραντ Άντεναουερ. Όμως, παρά την επικράτησή της, ο συνασπισμός που ηγείται έχασε 8,5% από τις εκλογές του 2013, ποσοστό που αποτελεί το δεύτερο χαμηλότερο μεταπολεμικό ποσοστό του CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα). Ειδικά όσον αφορά στον έτερο βραχίονα του συνασπισμού της κ. Μέρκελ, το CSU, αυτό κατέγραψε τα χαμηλότερά του ποσοστά, με αρκετούς από τους ψηφοφόρους του να επιλέγουν το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Δεύτερο σημαντικό γεγονός είναι η εκλογή του ακροδεξιού κόμματος AfD για πρώτη φορά στο γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Η άνοδος και συμμετοχή ενός ξενοφοβικού, ακροδεξιού και ισλαμοφοβικού κόμματος συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό είναι ένα δεδομένο που προβληματίζει ιδιαίτερα, ειδικά μετά τα αρκετά καλά αποτελέσματα άλλων ακροδεξιών κομμάτων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Αυστρία, που παρόλο που δεν κατάφεραν να κυριαρχήσουν, επέδειξαν σταθερά αυξητικά ποσοστά.

Ένα τρίτο δεδομένο που συνεπάγονται οι εκλογές είναι η απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς (SPD) να μην ανανεώσουν τον «μεγάλο συνασπισμό» με το CDU/CSU και να βρεθούν στην αντιπολίτευση. Το SPD κατέγραψε ένα από τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία του λαμβάνοντας το 20,5% των ψήφων και ενδεχομένως να κάνει στροφή προς τις αρχικές αριστερές του πεποιθήσεις, δημιουργώντας έτσι ένα ισχυρό μέτωπο αντιπολίτευσης στην Μπούντεσταγκ με τους Αριστερούς της Γερμανίας (DieLinke), που αν και δεν κατάφεραν να καταλάβουν την τρίτη θέση, κατάφεραν να παραμείνουν σταθεροί.

Τέλος, το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών ανοίγει τον δρόμο για τον σχηματισμό μιας πρωτοφανούς στα γερμανικά πολιτικά δεδομένα κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του CDU/CSU, των Φιλελευθέρων του FDP και των Πρασίνων. Ο συνασπισμός αυτός ο οποίος αποκαλείται συνασπισμός Τζαμάικα, λόγω των χρωμάτων των κομμάτων που μοιάζουν με τα χρώματα της σημαίας της χώρας της Καραϊβικής, δεν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και θα περιλαμβάνει κόμματα με διαφορετικές μεταξύ τους πολιτικές, ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: