Σε πορεία σύγκρουσης Ιράκ – Κούρδοι: Συνεχείς απειλές και τελεσίγραφα από τη Βαγδάτη




Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι ζήτησε από τις κουρδικές αρχές να «ακυρώσουν» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, ως προϋπόθεση για να διεξαχθεί διάλογος για την επίλυση της κλιμακούμενης κρίσης.

Την ίδια ώρα το ιρακινό κοινοβούλιο ζήτησε από τον Αμπάντι να στείλει στρατεύματα στην πετρελαιοπαραγωγό περιφέρεια του Κιρκούκ, η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους, για να καταλάβουν τις πετρελαιοπηγές της, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράκ.

Το ιρακινό κοινοβούλιο ζήτησε επίσης να κλείσουν οι ξένες αντιπροσωπείες και τα προξενεία που λειτουργούν στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.

Στην ομιλία που εκφώνησε στο κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Αμπάντι ανανέωσε το τελεσίγραφό του προς την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν, της οποίας προΐσταται ο Μασούντ Μπαρζανί, να παραδώσει μέχρι την Παρασκευή τον έλεγχο των διεθνών αεροδρομίων ή να βρεθεί αντιμέτωπος με μια απαγόρευση των απ’ ευθείας διεθνών πτήσεων προς το Ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο πληθυσμός στο βόρειο Ιράκ ψήφισε σαρωτικά υπέρ της ανεξαρτησίας στο μη δεσμευτικό δημοψήφισμα της Δευτέρας. Κάθε ιδέα απόσχισης απορρίπτεται κατηγορηματικά από τις κυβερνήσεις στη Βαγδάτη, την Τουρκία και το Ιράν. Οι ΗΠΑ πίεσαν τους κούρδους ηγέτες να ματαιώσουν την ψηφοφορία.

«Δεν θα κάνουμε διάλογο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Αμπάντι μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Αν θέλουν να αρχίσουμε συνομιλίες, πρέπει να ακυρώσουν το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του».

Το αίτημά του απορρίφθηκε σήμερα από τον υπουργό Μεταφορών της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μοβλούντ Μουράντ. Ο Μουράντ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Αρμπίλ πως η διατήρηση του ελέγχου των αεροδρομίων και η συνέχιση των απ’ ευθείας διεθνών πτήσεων στην Αρμπίλ είναι απαραίτητες για τον πόλεμο εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Μουράντ εξέφρασε την ελπίδα ότι η κρίση θα διευθετηθεί μέχρι την Παρασκευή, λέγοντας πως μπορεί να βλάψει την οικονομία του Κουρδιστάν.

Η Ιρακινή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε σήμερα τις ξένες αερογραμμές ότι οι διεθνείς πτήσεις προς την Αρμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια, στην περιφέρεια του Κουρδιστάν, θα ανασταλούν την Παρασκευή στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) και θα επιτρέπονται μόνο εσωτερικές πτήσεις.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

27/09/2017 15:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Βαγδάτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: