Σε καμία περίπτωση δεν θα ξεγράψουμε αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν, δηλώνει ο Πάλμας




Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ξεγράψουμε αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν και σε καμιά περίπτωση δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς και πιέσεις που θα οδηγήσουν σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση, δήλωσε ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω Βασίλης Πάλμας σε επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο του 17χρονου ήρωα Ανδρέα Ζαχαρίου Σάββα στη Δορά.

Ο δρόμος αυτός πρόσθεσε, είναι δύσκολος, αλλά όχι αδιάβατος.

Πρόσθεσε ότι «έχοντας πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας και των κινδύνων του απαράδεκτου status quo, καλούμαστε να χαλυβδώσουμε την πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας. Καλούμαστε να διαφυλάξουμε την ιστορική μας ταυτότητα, την ελληνική μας γλώσσα και παιδεία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας. Καλούμαστε σήμερα να πάρουμε ιστορικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον μας».

Μοναδικός στόχος, είπε επίσης, η επίτευξη μιας λύσης που θα αποτελεί μεν προϊόν συμβιβασμού, αλλά θα είναι λειτουργική και βιώσιμη και, και προηγουμένως, θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Αναφερόμενος στον ήρωα Ανδρέα Ζαχαρία Σάββα, είπε επέλεξε να προσφέρεις ότι πιο πολύτιμο είχε, την ίδια του τη ζωή, το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

Ο Ανδρέας, όπως ανέφερε, κατατάγηκε εθελοντικά στην Εθνική Φρουρά τον Ιανουάριο του 1974, πριν ακόμη συμπληρώσει τα 17 του χρόνια. Κατά την τουρκική εισβολή, η μονάδα του, το 241 Τάγμα Πεζικού, αναπτύχθηκε στην περιοχή της Κλεπίνης, νοτιοανατολικά της Κερύνειας, όπου και παρέμεινε μετά και τη λήξη της πρώτης φάσης της εισβολής, ενισχύοντας τις θέσεις της Εθνικής Φρουράς κατά μήκος της γραμμής Μιας Μηλιάς – Παχυάμμου.

Όπως αναφέρθηκε, από τις 15 Αυγούστου 1974, ο Ανδρέας και άλλοι 34 αιχμάλωτοι εθνοφρουροί θεάθηκαν να οδηγούνται πεζοί και με τα χέρια ψηλά προς την κατεύθυνση του χωριού Επηχώ, πολύ κοντά στη Βώνη.

Από τότε έως και το 2011, ο Ανδρέας Ζαχαρία Σάββα περιλαμβανόταν στον κατάλογο των αγνοουμένων, μέχρι που τα λείψανα του εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Μπέκιογιου. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως στη συνέχεια οι 35 εθνοφρουροί εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τους αδίστακτους εισβολείς», σημείωσε ο Υφυπουργός.

Η τελική πράξη της ηρωικής πορείας του Ανδρέα Ζαχαρία Σάββα γράφτηκε τον Ιανουάριο του 2012 με την ταφή των λειψάνων του. Τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, η γενέτειρά του έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του δίπλα από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας Δοράς, διατηρώντας έτσι αιώνια ζωντανή τη μνήμη του άξιου τέκνου της, που έγινε πρότυπο πίστης και εθνικής συνείδησης.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 17/09/2017 12:21

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: