Σε ισχύ από σήμερα η γεωπολιτικής σημασίας Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας




Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της βαθιάς και συνολικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών (DCFTA).

Η Συμφωνία αποτελεί το κύριο εργαλείο για την προσέγγιση της Ουκρανίας προς την ΕΕ και προωθεί βαθύτερους πολιτικούς δεσμούς και ισχυρότερους οικονομικούς δεσμούς, καθώς και σεβασμό κοινών ευρωπαϊκών αξιών.

Η DCFTA παρέχει ένα πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό των εμπορικών σχέσεων και της οικονομικής ανάπτυξης της Ουκρανίας με το άνοιγμα των αγορών και την εναρμόνιση των νόμων, των προτύπων και των κανονισμών με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες.

Στη βάση της Συμφωνίας, “η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σταθερά την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας καθώς και τις συνεχείς και φιλόδοξες προσπάθειες των ουκρανικών αρχών για τη μεταρρύθμιση των θεσμών και της οικονομίας της χώρας, γεγονός που θα απελευθερώσει το πλήρες δυναμικό της συμφωνίας σύνδεσης και θα φέρει οφέλη για τον ουκρανικό λαό”.

Βάσει της Συμφωνίας Σύνδεσης, η Ουκρανία έχει δεσμευθεί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της χρηστής διακυβέρνησης, του εμπορίου και της αειφόρου ανάπτυξης.

Προβλέπεται επίσης ενισχυμένη συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική ανάπτυξη και προστασία, τις μεταφορές, την προστασία των καταναλωτών, τις ίσες ευκαιρίες, την εκπαίδευση, τη νεολαία και τον πολιτισμό, τη βιομηχανία και την ενέργεια. Η έναρξη ισχύος της συμφωνίας θα δώσει νέα ώθηση στη συνεργασία σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας, η δικαιοσύνη, η φορολογία, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, η επιστήμη και η τεχνολογία, η εκπαίδευση και η ψηφιακή τεχνολογία.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε σχετικά πως “σήμερα πετύχαμε τελικά αυτό που εργαζόμαστε τα τελευταία χρόνια: μια στενότερη σύνδεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας, με στενότερους δεσμούς μεταξύ των πολιτών μας, μεγαλύτερες αγορές και περισσότερες ευκαιρίες για επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, αυξημένη ανταλλαγή εμπειριών, πληροφόρησης και εμπειρογνωμοσύνης, κάτι το οποίο δείχνει ότι έχουμε τους ίδιους στόχους και ότι ο ουκρανικός λαός μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Για τα επόμενα χρόνια”.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ Aθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 01/09/2017 12:48

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: