Σε άλλα επίπεδα η σύγκρουση Ερντογάν-ΗΠΑ: Σικέ το δημοψήφισμα, συλλαμβάνει ξένους καταγγέλλουν γερουσιαστές




Ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικάνος Μπομπ Κόρκερ, δηλώνει πως δεν θα είναι ασφαλές να ζει ή έστω να επισκεφτεί κανείς την σύμμαχο των ΗΠΑ, εντός του ΝΑΤΟ, Τουρκία. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, άφησε σαφέστατα υπονοούμενα για την κανονικότητα και τη νομιμοτητα του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουλίου.

Η συζήτηση για την Τουρκία σε Επιτροπή της Γερουσίας, έγινε λόγω των διώξεων που συνεχίζονται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το οποίο για πολλούς Αμερικανούς ήταν σικέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, στην Ουάσιγκτον εκφράζονται έντονες αντιδράσεις και για την απόφαση του κ. Ερντογάν να αγοράσει του ρωσικούς πυραύλους S-400, οι οποίοι δεν εναρμονίζονται με τα πολεμικά συστήματα του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Κόρκερ, μιλώντας κατά τη διάρκεια ακρόασης με θέμα «Προτεραιότητες και προκλήσεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις», άσκησε κριτική στην Άγκυρα για τις συλλήψεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων βάσει υποθετικών πληροφοριών για σύνδεσή τους με το πραξικόπημα και για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο Κόρκερ αναφέρθηκε στη φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία, επί 334 ημέρες και δήλωσε πως η κακομεταχείριση που ο πάστορας υπέστη θέτει ερωτήματα για το αν είναι τελικά ασφαλές να ζει κανείς ή να επισκέπτεται την Τουρκία.

Ο Μπράνσον είχε φυλακιστεί στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2016 ως ύποπτος για σχέσεις με το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει «εγκέφαλο» του πραξικοπήματος, έχοντας πρόσβαση σε πληροφορίες, με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος Ερντογάν.

Αρκετοί ακόμα αλλοδαποί και Τούρκοι με διπλή υπηκοότητα φυλακίστηκαν μετά το πραξικόπημα για υποτιθέμενες σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν.

Μιλώντας στην ίδια ακρόαση ο διακεκριμένος γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών, επίσης άσκησε κριτική στην Τουρκία για το δημοψήφισμα του έδωσε έκτακτες εξουσίες στον Ερντογάν, λέγοντας ότι δεν ήταν ελεύθερο, ούτε διεξήχθη διαφανώς.

«Η Τουρκία δεν καλύπτει τα κριτήρια μιας δημοκρατικής χώρας», είπε ο Κάρντιν.

Τόνισε επίσης και τα εξής για το θέμα των S-400:

“Είναι μια ανησυχητική εξέλιξη το σχέδιο της Τουρκίας για προμήθεια των S-400 από τη Ρωσία. Αν προχωρήσει αυτή η αγοραπωλησία, όπως φαίνεται ότι θα γίνει, θα αποτελέσει παραβίαση του Νόμου 231, που αφορά περιορισμούς εναντίον της Ρωσίας, του Ιράν και της Βορείου Κορέας.”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: