“Προστάτης” των μουσουλμάνων και σε Μιανμάρ, ο Ερντογάν: Στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια




Η Τουρκία θα παράσχει 10.000 τόνους με είδη πρώτης ανάγκης για να βοηθήσει τους μουσουλμάνους Ροχίνγκια που φεύγουν από τη Μιανμάρ για να γλιτώσουν από τις βιαιοπραγίες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Μίλησα με (την πρόεδρο της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σούου Κίι) χθες. Άνοιξαν τις πόρτες μετά την έκκλησή μας” είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια συνεδρίαση στελεχών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Άγκυρα. Πρόσθεσε ότι η τουρκική υπηρεσία παροχής βοήθειας ΤΙΚΑ παραδίδει ήδη 1.000 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης σε καταυλισμούς εκτοπισμένων. “Το δεύτερο στάδιο είναι 10.000 τόνοι. Θα διανεμηθεί βοήθεια”, τόνισε.

Περίπου 150.000 Ροχίνγκια εγκατέλειψαν τη βορειοδυτική Μιανμάρ διαφεύγοντας στο γειτονικό Μπαγκλαντές όταν ξέσπασαν βίαια επεισόδια, στα τέλη Αυγούστου, αφού αντάρτες Ροχίνγκια επιτέθηκαν σε δεκάδες αστυνομικά τμήματα και σε μια στρατιωτική βάση. Από τις συγκρούσεις που ακολούθησαν και την αντεπίθεση του στρατού έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 400 άνθρωποι.

Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στην τραγωδία των Ροχίνγκια που, όπως υποστηρίζει, ζουν επί χρόνια σε “ανοιχτές φυλακές”. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται αργότερα σήμερα στο Μπαγκλαντές όπου αύριο Πέμπτη θα έχει συνομιλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι θα επισκεφθεί την περιοχή των συνόρων για να εκτιμήσει ποιες είναι οι ανάγκες από ανθρωπιστικής πλευράς και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα προσφέρει επίσης ασθενοφόρα και άλλον εξοπλισμό.

“Δεν θα αφήσουμε μόνους αυτούς τους ανθρώπους εκεί. Όμως πρέπει να βρούμε μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Υπήρξαν και στο παρελθόν επεισόδια και ωμότητες, πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους”, είπε ο Τούρκος υπουργός. “Πήγα στο Ραχίν πριν από δύο χρόνια και κυριολεκτικά ζουν σε ανοιχτές φυλακές καλυμμένες με λάσπη. Είναι απαράδεκτο να ζουν άνθρωποι κάτω από αυτές τις συνθήκες αυτήν την εποχή”, κατέληξε.

Ο Ερντογάν, η σύζυγος και ο γιος του οποίου θα συνοδεύσουν τον Τσαβούσογλου στο Μπαγκλαντές, είπε ότι έχει μιλήσει με 20 ηγέτες άλλων χωρών για την κρίση αυτή και θα ασκήσει πιέσεις προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα των Ροχίνγκια στα Ηνωμένα Έθνη.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

06/09/2017 15:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: