Πρακτορεία Ειδήσεων στο “Νέο Δρόμο του Μεταξιού”: Προοπτικές συνεργασίας, ουσιαστικότερος ρόλος




Η στενότερη συνεργασία και ο ρόλος των Πρακτορείων Ειδήσεων των χωρών που βρίσκονται στο “Νέο Δρόμο του Μεταξιού” ως οργανισμών που μπορούν να συνεισφέρουν στον πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό διάλογο ανάμεσα σε κράτη και λαούς βρέθηκαν στο επίκεντρο του Διεθνούς Φόρουμ “New Silk Road” που διοργάνωσε το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα την Κίνα.

Πρόεδροι και διευθυντές Πρακτορείων Ειδήσεων από την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ασία και επιχειρηματικών ομίλων εξέτασαν στη διάρκεια του φόρουμ τις προοπτικές συνεργειών που ανοίγει η στρατηγική «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» της Κίνας (ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού, που θα ενώνει την Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη).

“Αντιλαμβανόμαστε τη δημιουργία του «Σύγχρονου Δρόμου του Μεταξιού» ως μια μεγάλη πρόκληση, που μόνο θετικές προοπτικές μπορεί να ανοίξει. Μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην προώθηση της ανάπτυξης, στην ενίσχυση των επενδύσεων και στην ενδυνάμωση επιχειρηματικών δράσεων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτωχοποίησης, διαμορφώνοντας μια νέα προοπτική ευημερίας για όλους υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ” Γρηγόρης Στεργιούλης και χαιρέτισε τον κοινό βηματισμό που ξεκίνησαν οι συμμετέχοντες στο διεθνές φόρουμ “New Silk Road”, στη Θεσσαλονίκη τονίζοντας ότι θα συνεισφέρει πολλαπλά ανάμεσα στα κράτη και στους λαούς.

“Είναι η δεύτερη εκδήλωση στην οποία βρίσκομαι, προχθές ήμουν στην Αλεξανδρούπολη στο 1stOil & Gas Forum που διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και ομολογώ ότι πέρα από προσδοκίες, επιθυμίες και αναμονές είναι η πρώτη φορά που εισπράττω ένα έντονο ενδιαφέρον που συγκεκριμενοποιείται” δήλωσε ο κ. Στεργιούλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Συγκεκριμενοποιείται ως αποτέλεσμα τριών παραγόντων όσον αφορά τουλάχιστον τα Ελληνικά Πετρέλαια. Πρώτον υπάρχει σταθεροποίηση οικονομική στη χώρα, δεύτερον πολιτική σταθερότητα, αναγκαίες προϋποθέσεις για να έρθουν σοβαροί επενδυτές και να συζητήσουν για έργα και το τρίτο και το πιο σημαντικό ότι οι επιχειρήσεις, οι οποίες παρουσίασαν εξωστρέφεια και επιβίωσαν τα επτά αυτά χρόνια, τα δύσκολα χρόνια μέσα από μία οικονομική ευρωστία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς συνεπενδυτές για να γίνουν κάποια έργα” είπε και πρόσθεσε:

“Μπαίνουμε πλέον σε μία αναπτυξιακή φάση, το βλέπουμε και στα επιτόκια και στις μεγάλες τράπεζες που έρχονται να μας δουν, το βλέπουμε και από το επίπεδο των εταιριών που χτυπάνε την πόρτα μας”.
Όσον αφορά τον ρόλο των Πρακτορείων Ειδήσεων και των δημοσιογράφων, εκτίμησε ότι αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία. “Είναι η πόρτα προς τον υπόλοιπο κόσμο, η αλληλοτροφοδότηση πληροφοριών και εμπειριών βοηθά, ώστε εμείς οι άνθρωποι του επιχειρείν να αναπροσαρμόσουμε τη δράση μας και να ξέρουμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα” τόνισε.

Η πρωτοβουλία “Ένας Δρόμος, Μία Ζώνη” δείχνει τη δυναμική της Κίνας, η οποία επεκτείνεται και παράγει οφέλη όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Euromedica, Σπυρίδων Κοτρώτσιος. Η συνένωση δυνάμεων όχι μόνο μας φέρνει πιο κοντά στους επιχειρηματικούς μας στόχους, αλλά προσθέτει αξία και οφέλη που πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται στην οικονομία, αλλά και σε κάθε πολίτη.
Α
ναφερόμενος στα Πρακτορεία Ειδήσεων και την αποστολή τους να διοχετεύουν έγκυρη και υπεύθυνη πληροφόρηση, τόνισε ότι πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητα. “Στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, ο ρόλος των πληροφοριών γίνεται υπερβολικά σημαντικός. Προκειμένου να λάβει κάποιος τις σωστές αποφάσεις, πρέπει να έχει γνώση, πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος, έτοιμος να αξιολογεί τους κινδύνους, να προσδιορίζει τις ευκαιρίες, αλλά και να αποτιμά σωστά τον αντίκτυπο που έχει κάθε απόφαση που παίρνεις στο ευρύτερο κοινό”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κοτρώτσιος στον ιατρικό τουρισμό και στις δυνατότητες ανάπτυξης της
συγκεκριμένης μορφής τουρισμού στην Ελλάδα.
Η Πρωτοβουλία “One Belt and One Road” της Κίνας έχει τη δυνατότητα να επιφέρει τεράστιες βελτιώσεις στην περιφερειακή και διεθνή συνδεσιμότητα μέσω της αναβάθμισης των χερσαίων και θαλάσσιων υποδομών. Και πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα δίκτυα αγωγών και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο σε αυτό το τεράστιο έργο, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Cenergy Holdings SA, Δημήτρης Κυριακόπουλος.

“Είμαστε γοητευμένοι από το έργο “One Belt One Road”, όχι μόνο λόγω της τεράστιας κλίμακας που καλύπτει, τις 63 χώρες, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ” είπε και τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντική πύλη του Νέου Δρόμου του Μεταξιού, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Κατανοούμε την αξία και συμμεριζόμαστε το όραμα για ένα ευέλικτο, ανοικτό και συνεκτικό πλαίσιο συνεργασίας στο πλαίσιο του “One Belt One Road”, το οποίο προβλέπει διαφοροποιημένες μορφές συνεργασίας που θα επιτρέψουν σε όλες τις αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες να συνεργαστούν με μεγαλύτερη ισοτιμία, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στον ρόλο των Πρακτορείων Ειδήσεων χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας τη συμβολή τους στην προώθηση της συνδεσιμότητας, όχι μόνο όσον αφορά τις υποδομές, αλλά και όσον αφορά τους ανθρώπους, τις κουλτούρες και τους πολιτισμούς.

Χωρίς τη συμμετοχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των Πρακτορείων Ειδήσεων που αποτελούν τις κύριες πηγές ενημέρωσης, είναι δύσκολο να αναμένουμε ότι η άνευ προηγουμένου κινεζική γεωπολιτική πρωτοβουλία “One Belt One Road” θα μπορέσει να βρει γόνιμο έδαφος σε τόσες πολλές χώρες, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κροατικού Πρακτορείου Ειδήσεων (Hina) Νέβεν Λέσκοβαρ. “Φυσικά είμαστε όλοι υπέρ της συνεργασίας μεταξύ των Πρακτορείων Ειδήσεων, αλλά υπέρ της συνεργασίας που συμβάλει στην ποιότητα των υπηρεσιών μας” σημείωσε.

Το Φόρουμ ήταν μία ευκαιρία να εξετάσουμε πολλούς τομείς, θέματα, δραστηριότητες, το μέλλον και τις προοπτικές των Πρακτορείων Ειδήσεων και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον, είπε ο Ικμπάκ Αλίγιεφ από το Πρακτορείο Ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν, Azeratac.
Είχαμε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή, να ανταλλάξουμε απόψεις και σίγουρα η συνεργασία που ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη θα συνεχιστεί, ανέφερε.

“Στην εποχή της μετά-αλήθειας η συνεργασία μεταξύ των Πρακτορείων Ειδήσεων είναι τεράστιας σημασίας. Το Φόρουμ που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ότι αν δεν εμβαθύνουμε τη συνεργασία αξιοποιώντας τις δυνατότητές μας θα χάσουμε την ευκαιρία, όχι μόνο να αναπτυχθούμε, αλλά θα αφήσουμε και την αλήθεια να καταστραφεί” υπογράμμισε ο Πάβελ Κόρσουμ, του Πολωνικού Πρακτορείου Ειδήσεων(Polish News Agency).

Τόνισε ακόμη ότι η συνεργασία πρέπει να μην μένει στα χαρτιά, αλλά να δημιουργηθεί μία κοινή πλατφόρμα που θα δίνει τη δυνατότητα να “ταξιδεύουν” οι ειδήσεις γρηγορότερα και να είναι πιο αξιόπιστες.
Τη βούληση για στενότερη συνεργασία, όπως περιγράφεται στη “Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης” που υιοθετήθηκε από τους συμμετέχοντες στο διεθνές Φόρουμ χαιρέτισε ο Μίγκουελ Άνχελ Μούνοζ Σάντσεζ από το Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Agencia EFE.

Χορηγοί του διεθνούς Φόρουμ “New Silk Road” που πραγματοποιήθηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ ήταν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Cenergy Holdings, η Euromedica, ο ΟΛΘ, τα ΕΛΤΑ, και η ΕΤΕ.

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

10/09/2017 20:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: