Πώς Δουλεύουν τα Λόμπυ στις Ην. Πολιτείες. Η Περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας




Γράφει ο Γεώργιος Οικονόμου

Η Σαουδική Αραβία είχε πολλούς λόγους να ανησυχεί με την εκλογή του Donald Trump στην Προεδρία την Ην. Πολιτειών, ο οποίος σε αντίθεση με την Hilary Clinton, που είχε δώσει εύσημα στο Βασίλειο ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, κατηγορούσε τους Σαουδάραβες ως τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της τρομοκρατίας.

Η πολύχρονη και πολυδαίδαλη υποστήριξη που κατόρθωσε να δημιουργήσει η Σαουδική Αραβία και οι χώρες του Κόλπου, κυρίως από την εποχή της Προεδρίας Clinton, οφείλεται σε ένα εκτενέστατο δίκτυο ΜΜΕ, δεξαμενών σκέψης, ακαδημαϊκών κέντρων, πανεπιστημίων, χρηματοδοτούμενων μελετών, δικηγορικών γραφείων και γραφείων δημοσίων σχέσεων και συμβούλων και έχει κατορθώσει να κρατήσει μακριά από την δημοσιότητα τις πιο ακραίες πολιτικές της, να επιβάλλει τις απόψεις του Βασιλείου και να εξουδετερώνει τις αντίθετες απόψεις.

Είναι ενδεικτικό ότι από τους 19 αεροπειρατές της 11/09 οι 15 ήσαν Σαουδάραβες όπως επίσης και ο Bin Laden και παρ’όλα αυτά ο Πρόεδρος Bush «κατόρθωσε» να περιορίσει τη ζημιά με το να αποκρύψει τις πληροφορίες περί ανάμειξης της Σαουδικής Αραβίας στην επίθεση και μεταθέτοντας τις κατηγορίες στον Saddam Hussein.

Στην περίοδο της προεδρίας Obama η σχέση υποτροπίασε. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον Οκτώβριο του 2014 ο αντιπρόεδρος Joe Biden εδήλωσε σε εκδήλωση στο Harvard ότι: «Οι Σαουδάραβες και τα Εμιράτα ήσαν τόσο αποφασισμένοι να ανατρέψουν τον Assad που χρηματοδοτούσαν με εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια και δεκάδες τόνους πυρομαχικών όποιον παρουσιαζόταν έτοιμος να πολεμήσει εναντίον του, ανεξαρτήτως αν ανήκε σε εξτρεμιστικές οργανώσεις». Παρά ταύτα το λόμπυ της Σαουδαραβίας ήταν τόσο ισχυρό που ο Αντιπρόεδρος δυο μέρες αργότερα αναγκάστηκε να απολογηθεί για τις δηλώσεις του.

Τον Ιούλιο 2015 οι Ην. Πολιτείες υπόγραψαν την συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν – του μεγαλύτερου εχθρού της Σαουδικής Αραβίας και άνοιξε ο δρόμος για την ομαλοποίηση των σχέσεων και την άρση του διεθνούς εμπάργκο.

Τον Ιούλιο 2016 η κυβέρνηση ήρε το απόρρητο σχετικά με κεφάλαιο έκθεσης του Κογκρέσου που περιείχε την πληροφορία ότι Σαουδάραβες αξιωματούχοι είχαν διοχετεύσει χρήματα σε τουλάχιστον δύο από τους αεροπειρατές της 11/09 και στη συνέχεια παραπλάνησαν τους διεξάγοντας την έρευνα.

Τον Σεπτέμβριο 2016 το Κογκρέσο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία νομοθεσία που επιτρέπει στα μέλη των οικογενειών των θυμάτων της 11/09 να προχωρήσουν δικαστικώς κατά του Βασιλείου για αποζημιώσεις.

Η αντι-σαουδαραβική εκστρατεία του Trump απομάκρυνε επικίνδυνα τις δύο χώρες και έγινε αιτία να συσπειρώσει δημοκρατικούς, νέο-συντηρητικούς και τις υπηρεσίες αντικατασκοπίας και όλοι μαζί να εξαπολύσουν συντονισμένες επιθέσεις κατά της επαναπροσέγγισης με τη Ρωσσία και τους δύο της συμμάχους στη Μέση Ανατολή, τη Συρία και το Ιράν.

Ο Trump κατηγορηθείς ως ο «υποψήφιος της Σιβηρίας» υποστηριζόμενος από τον Putin, αποπειράθηκε να καλύψει τα δεξιά νώτα του με το να διορίσει στην κυβέρνηση γνωστά αντι-ρωσσικά και αντι-ιρανικά γεράκια. Ο επιλεγείς Υπουργός Άμυνας Στρατηγός James Mattis, ερωτηθείς το 2012 να αναφέρει ποιους θεωρεί τους τρεις μεγαλύτερους κινδύνους για την Αμερική, απάντησε «Ιράν, Ιράν, Ιράν». Τα ίδια πρεσβεύει και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Στρατηγός McMaster.

Εφ’όσον η Ρωσσία και το Ιράν είναι σήμερα οι κύριοι εχθροί της Αμερικής στη Μέση Ανατολή, τότε η Σαουδική Αραβία εξ αντιδιαστολής είναι ο κύριός της σύμμαχος.

Το λόμπυ της Σαουδικής Αραβίας διοχετεύει συνεντεύξεις, άρθρα και εκθέσεις που παρακινούν περισσότερη δράση κατά της Συρίας και του Ιράν. Σκοπός είναι να αυξηθεί η καχυποψία κατά του Ιράν και να ενθαρρυνθούν οι συμπάθειες προς την Σαουδική Αραβία.

Η εκστρατεία αποδείχθηκε αποτελεσματική επειδή ταιριάζει σ’ένα ευρύτερο αντι-ρωσσικό μέτωπο των δημοκρατικών και των μυστικών υπηρεσιών.

Βολεύει επίσης τις προσπάθειες του Trump να αποδείξει τις νέο-συντηρητικές περγαμηνές του με το να επιτίθεται κατά των παραδοσιακών εχθρών της Μέσης Ανατολής.

Το λόμπυ της Σαουδικής Αραβίας επωφελείται επίσης από την αύξηση των «εξωτερικών αναθέσεων». Κυρίως από το 1990 διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν μεταφέρει λειτουργίες σε εταιρείες συμβούλων, Μ.Κ.Ο., δεξαμενές σκέψης και άλλες μη κυβερνητικές ομάδες. Είναι αλληλοεξαρτώμενες σε όλα τα θέματα με την διοίκηση και έχουν γνώμη για την διαμορφούμενη πολιτική.

Στο παρελθόν δημόσιοι υπάλληλοι εφάρμοζαν την κυβερνητική πολιτική, σήμερα περισσότερο από τα τρία τέταρτα των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εκτελείται από συμβασιούχους. Η πρακτική αυτή έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις από την εποχή της διοίκησης Clinton.

Το κλίμα είναι ιδεώδες για το Σαουδαραβικό λόμπυ. Έχει αναπτυχθεί μια κουλτούρα σύμφωνα με την οποία οι μόνες ιδέες που θεωρούνται σωστές είναι εκείνες που αναπτύσσονται σε πλούσια συνέδρια που διοργανώνονται και χρηματοδοτούνται από τους Σαουδάραβες, και τις άλλες μοναρχίες του Κόλπου.

ΓΙΑ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: