Πέθανε ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο από το πυρηνικό ολοκαύτωμα




Ο αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της πάλαια ποτέ Σοβιετικής Ένωση που, αρνήθηκε να πιστέψει τα δεδομένα των συστημάτων ελέγχου ότι η ΕΣΣΔ δεχόταν αμερικανική επίθεση και δώσει εντολή να πατηθεί το κουμπί, πέθανε κοντά στη Μόσχα σε ηλικία 77 ετών.

Ο Στανισλάβ Πετρόφ «απεβίωσε στις 19 Μαΐου στο διαμέρισμά του στο Φριαζίνο», 20 χλμ. βορειοανατολικά της Μόσχας, ανέφερε ο γιος του, ο Ντμίτρι.

Το 1983, τη νύκτα της 25ης προς την 26η Σεπτεμβρίου, ο Στανισλάβ Πετρόφ, ο οποίος ήταν τότε αξιωματικός υπηρεσίας σε βάση στρατηγικού συναγερμού στη νότια Μόσχα, είχε στη διάθεσή του μερικά δευτερόλεπτα για να ερμηνεύσει το σήμα συναγερμού των δορυφόρων επιτήρησης που ανέφερε την επίθεση πέντε ή έξι αμερικανικών πυραύλων εναντίον της ΕΣΣΔ.

Ο Πετρόφ σκέφτηκε τότε ότι μια αμερικανική επίθεση θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί με πολλούς πυραύλους και όχι με πέντε ή έξι και συμπέρανε πως πρόκειται για σφάλμα των συστημάτων συναγερμού και ανέλαβε την ευθύνη να ενημερώσει τους ανωτέρους του σχετικά.

Η απόφασή του επέτρεψε να αποφευχθεί μια σοβιετική απάντηση και το ξέσπασμα μιας παγκόσμιας πυρηνικής σύρραξης σε μια στιγμή μεγάλης έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

«Μετά το επεισόδιο έμεινε τρεις ημέρες στη μονάδα του. Γύρισε στο σπίτι εντελώς εξαντλημένος, αλλά δεν μας διηγήθηκε τίποτε», θυμάται ο 44χρονος γιος του.

Στη συνέχεια οι σοβιετικοί εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν πως ο εσφαλμένος συναγερμός οφειλόταν στην αντανάκλαση των ηλιακών ακτίνων πάνω στα σύννεφα, που τα συστήματα “διάβασαν” ως εκτόξευση πυραύλων.

Μερικούς μήνες μετά το επεισόδιο, ο Στανισλάβ παρασημοφορήθηκε «Για υπηρεσίες προς την Πατρίδα», χωρίς καμιά άλλη διευκρίνιση, σύμφωνα με τον Ντμίτρι.

Το επεισόδιο κρατήθηκε απόρρητο επί δέκα χρόνια και αποκαλύφθηκε δύο χρόνια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, από το περιοδικό Soverchenno Sekretno (Άκρως Απόρρητο).

«Όταν το ρωσικό περιοδικό Kommersant Vlast αναφέρθηκε και πάλι σ’ αυτή την ιστορία το 1998, η Δύση ανακάλυψε έναν ήρωα», λέει ο Ντμίτρι.

«Στη συνέχεια δέχθηκε μια εκατοστή επιστολών αναγνώρισης από κάθε γωνιά της Ευρώπης, αλλά ποτέ του δεν κατάλαβε τον λόγο αυτής της αναταραχής, καθώς είχε κάνει απλώς τη δουλειά του», καταλήγει ο γιος του.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

19/09/2017 13:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: