Περηφάνεια και αυτοπεποίθηση για τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΦ, εκφράζει ο Αναστασιάδης




Κάθε επιτυχία στα επόμενα βήματα, τις σπουδές και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πρώτους εθνοφρουρούς που διετέλεσαν 14μηνη θητεία και απολύονται τώρα από το στρατό, τους οποίους συνεχάρη και ευχαρίστησε.

Θα πρέπει να αισθάνονται οι ίδιοι και οι γονείς τους περήφανοι που είχαν την ευκαιρία να υπηρετήσουν την πατρίδα. «Η επιτυχής 14μηνη θητεία τους διαψεύδει εκείνη την παγιωμένη αντίληψη ότι τίποτα δεν γίνεται και τίποτα δεν μπορεί να γίνει σε αυτό τον τόπο. Εγώ ανταπαντώ ότι όλα μπορούν να γίνουν, φτάνει να δείχνουμε την απαραίτητη αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πραγματοποίησε το μεσημέρι επίσκεψη στο ΓΕΕΦ για να διαπιστώσει – όπως είπε – ιδίοις όμμασι την πορεία του σχεδίου εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς. Όσο παραπάνω πιστεύουμε στον τόπο μας και τις δυνατότητές του, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε και στο σίγουρο μέλλον που αξίζει ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και όλο το προσωπικό γιατί 18 μήνες μετά την έγκριση του σχεδίου αναδιοργάνωσης της ΕΦ από το Υπουργικό Συμβούλιο, το κύριο και βασικό τμήμα των δομικών μεταρρυθμίσεων έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία. «Ένα γεγονός που πρέπει να γεμίζει τον κάθε Κύπριο πολίτη και ιδιαίτερα, εμένα προσωπικά, με υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση.

Από σήμερα, είπε, βιώνουμε τον ποιοτικό μετασχηματισμό και τη διεύρυνση της αποστολής των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουράς, συνέχισε, συμβάλλουν και ενισχύουν το στρατηγικό μας στόχο για συνεχή αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου ως ενεργού πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή «και βεβαίως όχι ως επιλογή επιθετική. Ενισχύεται από τη μια ο ρόλος που μπορούμε να διαδραματίσουμε, αλλά ενισχύεται ταυτόχρονα και η αποτρεπτική δύναμη της ΕΦ».

Είναι μια αναντίλεκτη πραγματικότητα, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πως μετά από πολλά χρόνια όπου αφέθηκε στη στασιμότητα, η Εθνική Φρουρά αναλαμβάνει σήμερα ρόλο πέραν της πρωταρχικής της αποστολής. «Της δίνουμε πλέον τα απαιτούμενα εχέγγυα για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις ασφάλειας που προκύπτουν από το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, καθώς και τις ενεργειακές μας προοπτικές».

Με τη νέα δομή των δυνάμεων εκσυγχρονίζουμε την ΕΦ με βάση τα διεθνή πρότυπα και τη μετεξελίσσουμε σε ένα πιο σύγχρονο, αποτελεσματικό, ευέλικτο και αξιόμαχο στρατό, πρόσθεσε. «Χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με μεθοδικότητα και συνέπεια υλοποιούμε τον σχεδιασμό της πρώτης φάσης του νέου μας εξοπλιστικού προγράμματος, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση των αεροναυτικών μας δυνατοτήτων».

Δημιουργούμε τις απαραίτητες υποδομές, όπως το υπερσύγχρονο κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πρόσθεσε λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου, που από παθητικός δέκτης ασφάλειας, σταθερότητας και διαχείρισης κρίσεων, εξελίσσεται σε ενεργειακό συνεισφορέα. Εδραιώνουμε, συνέχισε, την Κύπρο σε ένα αξιόπιστο εταίρο στο διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό αμυντικό περιβάλλον, μέσα από τις εξαιρετικά σημαντικές αμυντικές συμφωνίες που για πρώτη φορά έχουμε υπογράψει με όλες τις γειτονικές μας χώρες, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, καθώς και με ευρωπαϊκές και όχι μόνο, άλλες φιλικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναβαθμίζουμε την επιχειρησιακή ικανότητα του στρατού με την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών. Η συνεχής εκπαίδευση και η συσσωρευμένη εμπειρία τους καθιστούν τον επαγγελματικό μας στρατό πιο έτοιμο και ικανό να ανταποκριθεί στην αποστολή του, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που πρόσθεσε ότι είναι η επαγγελματοποίηση του στρατού που τους επέτρεψε να μειώσουν τη στρατιωτική θητεία στους 14 μήνες, επιτυγχάνοντας την ίδια ώρα δραστική μείωση και της φυγοστρατίας που, όπως ενημερώθηκε σήμερα, είναι κοντά σε μηδενικά ποσοστά. «Αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία του εκσυγχρονισμού και της επαγγελματοποίησης του εθνικού στρατού».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για μια ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση για την οποία αντιμετώπισαν, όπως και όλες τις άλλες που έχουν πραγματοποιήσει, την δυσπιστία και την αμφισβήτηση. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι σήμερα όχι μόνο υλοποιούνται αλλά και πραγματώνονται υποσχέσεις από δόθηκαν προ δεκαετιών». Τόσο από την πλειοψηφία της Βουλής αλλά και από όσους ανησυχούσαν ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα αποδυνάμωνε την αμυντική ικανότητα, σήμερα βρίσκουμε απόλυτη κατανόηση και ικανοποίηση, σημείωσε.

Η σημερινή πραγματικότητα δεικνύει ότι όχι μόνο ανταποκριθήκαμε με συνέπεια σε ένα μεγάλο αίτημα της κοινωνίας των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων, αλλά ταυτόχρονα αποκτούμε έναν στρατό πιο σύγχρονο, ικανό και αναγνωρισμένο στρατό διεθνώς, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι ο εκσυγχρονισμός της ΕΦ δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως επιλογή για μια άλλη επιλογή για λύση του Κυπριακού. Αυτό που μέσα από τον εκσυγχρονισμό επιδιώκουμε, συνέχισε, είναι να εξασφαλίσουμε μια τέτοια αποτρεπτική δύναμη που να μας δίδει ισχύ στις διαπραγματεύσεις αλλά και να μας καθιστά αξιόπιστους συνομιλητές είτε με τους εταίρους μας στην Ευρώπη είτε με τους γείτονές μας στην περιοχή, διασφαλίζοντας τις νέες ανάγκες της ενεργειακής ασφάλειας που απαιτεί μια κυρίαρχη χώρα.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/09/2017 15:04

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: