«Περίεργη» σύμπτωση το πάγωμα των εργασιών της Eldorado Gold μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, λέει η κυβέρνηση




Εντύπωση για τον χρόνο που επέλεξε η εταιρεία Eldorado Gold να προχωρήσει στην ανακοίνωση του παγώματος των εργασιών της , εξέφρασε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Ο κ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε ότι προηγήθηκε συνάντηση της διοίκησης της εταιρείας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ υπήρξε και δημοσίευμα που σχεδόν προανήγγειλε την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει πως η συγκεκριμένη επένδυση έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση, ανάμεσα σε πολλά κόμματα, όπως στο κόμμα της κ. Μπακογιάννη «Δημοκρατική Συμμαχία» η οποία είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επένδυσης.

« Η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να ταυτίζεται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα (…) ταυτίζεται χωρίς να δει την ουσία της υπόθεσης, να δει τα επίδικα ζητήματα και να τα συζητήσουμε» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακοπουλος αναφερθείς στην ουσία της υπόθεσης υπογράμμισε πως η εταιρεία υπέβαλλε σε μια τεχνική μελέτη και δεν έδωσε συμπληρωματικά στοιχεία στο υπουργείο όταν ζητήθηκαν με αποτέλεσμα το υπουργείο κινήθηκε προς τη θεσμική διαδικασία της διαιτησίας. Μάλιστα ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος άφησε αιχμές για την στάση της εταιρείας πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της διαιτησίας, «είναι η 3η φορά που η εταιρεία προαναγγέλλει το τέλος των επενδυτικών της δραστηριοτήτων» υπενθύμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Παράλληλα ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η εταιρεία έθεσε ένα τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, «δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε με τελεσίγραφα(..) θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα στη βάση της νομοθεσίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.
Ερωτηθείς για την ανάρτηση του κ. Καρανίκα, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε « μου κάνει εντύπωση που με καλείτε να σχολιάσω την τοποθέτηση Καρανίκα και όχι την αποικιακή αυθάδεια της εταιρείας».

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφερθείς στην ομιλία του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ για το θέμα των επενδύσεων τόνισε ότι η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια σημειώνει υψηλά δεκαετίας στην εισροή ξένων επενδύσεων και πρόσθεσε με νόημα « κάναμε βήματα, η χώρα προχωρά σε επενδύσεις τίποτα δεν μπορεί αυτό να το αντιστρέψει, κανέναν επικοινωνιακό τέχνασμα δεν μπορεί να βλάψει αυτή την πορεία. Επίσης τόνισε ότι οι επενδυτές ενημερώνονται, ξέρουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα εγγυάται φιλικό επενδυτικό κλίμα, ενώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε σημερινή της ανακοίνωση σημείωσε πως η Ελλάδα είναι ψηλά στην απορρόφηση του πακέτου Γιούνκερ.

Καταλήγοντας πάντως για το θέμα της Eldorado Gold ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε τη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, σύμφωνα με την οποία όπου δεν υπάρχει διένεξη με την εταιρεία οι άδειες θα δοθούν εντός Σεπτεμβρίου ενώ στα ζητήματα που υπάρχει διένεξη θα επιλυθούν μέσω της διαιτησίας.

Σταθάκης: Δεν υπάρχει άλλοθι από την εταιρεία για να σταματήσει την επένδυση

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ πως ο ίδιος θεωρεί ότι «υπάρχει ένα στοιχείο πυροτεχνήματος από την συγκεκριμένη εταιρεία».

Ο υπουργός εξήγησε ότι «πριν ένα μήνα σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της εταιρείας είχε συμφωνηθεί να υπάρχουν τρία στάδια. Πρώτον, να ολοκληρωθεί άμεσα η προσφυγή στη διαιτησία. Δεύτερον, η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας (όπου και ο βασικός όγκος της επένδυσης της συγκεκριμένης εταιρείας) να είναι πλήρης μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου – και τρίτον, η αδειοδότηση της περιοχής των Σκουριών που είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, να ενταχθεί και αυτή στη διαιτησία». Ο κ. Σταθάκης δήλωσε επίσης, ότι η διαιτησία είναι επιβεβλημένη για την ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου, καθώς οφείλει η Eldorado να φτιάξει εργοστάσιο μετάλλου στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει όφελος και για την ελληνική οικονομία.

Επίσης, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προχωρά απολύτως θεσμικά, σεβόμενη απολύτως την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Τέλος, ερωτηθείς για τους εργαζόμενους, δήλωσε ότι πρέπει να απευθυνθούν στην εταιρεία, καθώς «αυτή τη στιγμή δεν έχει άλλοθι από την πλευρά της κυβέρνησης για να προχωρήσει σε απολύσεις» επαναλαμβάνοντας ότι η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας έχει ολοκληρωθεί κατά 100% και απομένουν τα ζητήματα για τα οποία θα αποφανθεί η διαιτησία.

Ο κ. Σταθάκης είπε ακόμα ότι «είναι αδιανόητο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα μία εταιρεία και ο πρόεδρός της να επιτίθενται στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τα πολιτικά κόμματα της χώρας».

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

11/09/2017 21:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: