Παλλικαριές Ερντογάν: «Παράνομο και απαράδεκτο», έκρινε το MGK της Τουρκίας το κουρδικό δημοψήφισμα




Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (MGK) σε συνεδρίαση που διεξήγαγε υπό τον Τ. Ερνογάν, ζήτησε από τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν να ακυρώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, κρίνοντας το «παράνομο και απαράδεκτο», διαμηνύοντας παράλληλα ότι «αν το δημοψήφισμα διεξαχθεί, η Τουρκία θα υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο».

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το MGK, έπειτα από την συνεδρίαση υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν να «ακυρώσει την απόφασή του αυτή όσο είναι ακόμη καιρός» για τη διεξαγωγή αυτού του «παράνομου και απαράδεκτου» δημοψηφίσματος.

Όπως υπογραμμίζεται, το δημοψήφισμα αποτελεί «ένα σοβαρό λάθος» και μια πρωτοβουλία «που απειλεί ευθέως την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι τονίστηκε έντονα πως αυτό το βήμα το οποίο απειλεί άμεσα την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας αποτελεί σοβαρό λάθος που απειλεί την πολιτική ενότητα και κυριαρχία στο Ιράκ αλλά και την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι έχει κληθεί η Περιφερειακή Διοίκηση του Βορείου Ιράκ να ακυρώσει το δημοψήφισμα και πως σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί λύση διά των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ και της Περιφερειακής Διοίκησης του Βορείου Ιράκ. Ωστόσο αναφέρεται ότι στην περίπτωση που υπάρξει επιμονή για το δημοψήφισμα είναι αναπόφευκτα τα σοβαρά αποτελέσματα που θα προκαλέσουν ζημιά στο Βόρειο Ιράκ και στην περιοχή. Προστίθεται ότι η Τουρκία διατηρεί όλα τα δικαιώματά της που πηγάζουν από τις διμερείς και διεθνείς συμφωνίες.

Παράλληλα, ο Μπρετ ΜακΓκερκ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον συνασπισμό που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ότι το δημόψηφισμα «θέτει πολλούς κινδύνους, τους οποίους οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ελέγξουν».

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ

22/09/2017 21:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Sputnik
Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: