Παραδόθηκαν τα λείψανα του ήρωα αντιστράτηγου Νικόλαου Παπαγεωργίου που έπεσε το 1964




Σε μια σεμνή τελετή φόρου τιμής και εθνικού καθήκοντος παραδόθηκαν σήμερα τα ταυτοποιημένα λείψανα του ήρωα Αντιστράτηγου Νικόλαου Παπαγεωργίου, ο οποίος έπεσε ηρωικώς μαχόμενος τον Αύγουστο του 1964 στις επικές μάχες της Τυλληρίας.

Την 7η Αυγούστου 1964, ο Παπαγεωργίου, ως Διοικητής Λόχου της 31 ΜΚ, μαζί με τους άντρες του, κατάφεραν και κατέλαβαν το ύψωμα Λωρόβουνου σε περιοχή της Τυλληρίας. Στην κορυφή του υψώματος, οι Τούρκοι είχαν κατασκευάσει οχυρά. Κατά την επίθεση για εκπόρθηση της οχυρωμένης βουνοκορφής, ο Παπαγεωργίου, όπως και δυο Κύπριοι καταδρομείς του Λόχου, ο Γιώργος Απλιτζιώτης και ο Μιχαήλ Κουσουλίδης, έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι.

Σε ομιλία του, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι η ταυτοποίηση των λειψάνων του ήρωα Νικόλαου Παπαγεωργίου έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές.

Το πρόγραμμα άρχισε το 1999, όταν λήφθηκαν οι αναγκαίες πολιτικές και ανθρωπιστικές αποφάσεις για να δοθούν απαντήσεις, έστω και σε μικρό αριθμό οικογενειών, από εκταφές που πραγματοποιήθηκαν σε χώρους που ευρίσκοντο υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απόφαση αυτή λήφθηκε λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευράς να συνεργαστεί όσον αφορά το θέμα των αγνοουμένων και της στασιμότητας που επικρατούσε τότε στο πλαίσιο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοούμενων (ΔΕΑ).

Η Κυβέρνηση, σημείωσε, είχε αποφασίσει για εκταφές σε συγκεκριμένους χώρους στις ελεύθερες περιοχές που είχε ταφεί, στις δύσκολες μέρες του 1974 αλλά και του 1964, αριθμός Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων και χωρίς την παρουσία των οικογενειών τους.

Είναι γεγονός, συνέχισε, ότι τις δύσκολες εκείνες μέρες έγιναν λάθη και υπήρξαν παραλείψεις. Δυστυχώς, το κόστος για τα λάθη αυτά το επωμίστηκαν οι οικογένειες που αναζητούσαν τους δικούς τους. Οι εκταφές έγιναν με στόχο να δοθούν απαντήσεις στις οικογένειες.

“Όταν έγιναν οι πρώτες εκταφές, εντοπίστηκαν πολλά άλλα λάθη και παραλείψεις που ακολούθησαν τις άτακτες και ανορθόδοξες ταφές που έγιναν στα κοιμητήρια Λακατάμιας και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Την περίοδο 1979-81, πραγματοποιήθηκαν με μη επιστημονικό τρόπο εκταφές λειψάνων από χώρους που έφεραν την ένδειξη ότι είχαν ταφεί Ελλαδίτες αδελφοί μας ως επώνυμοι ή άγνωστοι, μεταξύ αυτών και τα λείψανα του Νικόλαου Παπαγεωργίου. Τα λείψανα που είχαν εκταφεί δόθηκαν σε οικογένειες στην Ελλάδα ως ανήκοντα στα αγαπημένα τους πρόσωπα”, πρόσθεσε.

Στην πορεία του προγράμματος, συνέχισε, διαπιστώθηκε ότι στις οικογένειες αυτές δόθηκαν λανθασμένα λείψανα. Καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες για εξασφάλιση γενετικών δειγμάτων από τις οικογένειες αυτές στην Ελλάδα και για να συναινέσουν να επιστρέψουν τα λείψανα στην Κύπρο για επιστημονικές εξετάσεις.

“Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει αυτήν την προσπάθεια. Υπολείπεται η επιστροφή στην Κύπρο μόνο ενός μικρού αριθμού από τα λανθασμένα λείψανα που κατέχουν οικογένειες στην Ελλάδα”, σημείωσε.

«Οι προσπάθειές μας», είπε ο κ. Φωτίου, «συνεχίζονται. Είναι ένα τραγικό κεφάλαιο, ένα κεφάλαιο που προκαλεί επιπρόσθετο πόνο στις δοκιμαζόμενες οικογένειες, οι οποίες πληροφορούνται μετά από τόσα χρόνια ότι κατείχαν και μνημόνευαν λάθος λείψανα. Παρά την πικρία και τον πόνο, οι οικογένειες αυτές, όπως και η οικογένεια του ήρωα Παπαγεωργίου, μας έχουν δώσει μαθήματα ανθρωπιάς και μεγαλοψυχίας και εκφράζω την απεριόριστη εκτίμηση, σεβασμό και ευγνωμοσύνη μας”.

«Έστω και τώρα», συνέχισε, «έχουμε υποχρέωση και ευθύνη ως Πολιτεία και ως κοινωνία, εκεί όπου μπορούμε, να διορθώσουμε αυτά τα λάθη και αυτό κάνουμε. Όμως ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω ούτε και οι προσπάθειές μας αποτελούν βάλσαμο στις πληγές που έχουν προκληθεί στις οικογένειες των ηρώων μας. Με όλη την ειλικρίνεια και σεβασμό, σ’ αυτούς που έχουν υποφέρει από λάθη, παραλείψεις του παρελθόντος, έχω εκφράσει επανειλημμένα και εκφράζω και τώρα τη μεγάλη μας συγνώμη».

“Αποτίνουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγεωργίου που πολέμησε για την πατρίδα μας και τα οστά του οποίου παραδίδουμε σήμερα. Ο φόρο τιμής ποτέ δεν θα είναι οφειλόμενος γιατί η θυσία του, όπως όλων των ηρώων μας, θα τον υπερβαίνει πάντοτε”, συμπλήρωσε.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/09/2017 11:10

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: