Όλοι σιωπούν για την Τουρκία του Ερντογάν: Τώρα που ξεφούσκωσε η στρατηγική του «καλού κλίματος»…




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Η ανάγκη για νέα στρατηγική στο κυπριακό προκύπτει επιτακτικά εκ του αποτελέσματος (α) κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και (β) κατάσταση στα ευρω-τουρκικά. Άλλωστε, στην πολιτική κρινόμαστε για την διορατικότητα μας να διαμορφώνουμε πολιτικές διαχείρισής ενόψει σημαντικών εξελίξεων.

Κάποιοι επιμέναμε εκ των προτέρων για το επερχόμενο αποτέλεσμα (τώρα όλοι ξέρουμε), καθώς άλλοι πίστωναν την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν ότι «θέλουν λύση» και συμμερίζονταν «κοινό όραμα» με τον Ακκιντζί. Σήμερα, στο Προεδρικό του Ν. Αναστασιάδη αρνούνται την πραγματικότητα, επειδή αναδεικνύεται η αποτυχία τους –με κατάληξη προς το χειρότερο – αλλά και η ανάγκη για νέα στρατηγική.

H στρατηγική του «καλού κλίματος» ξεκίνησε με τα μπαλόνια (επί Δημ. Χριστόφια), ζιβανίες και λοκμάδες επί Νίκου Αναστασιάδη με χειρότερο τις παραχωρήσεις που ομολόγησε πως έγιναν για να διατηρούνται ζωντανές οι διαπραγματεύσεις. Ό,τι προκαλεί κόστος και πίεση στην Τουρκία παραγκωνίστηκε. Φτάσαμε σε σημείο που στρατευμένοι επικοινωνιολόγοι του Προεδρικού χλευάζουν κάθε τεκμηριωμένη επισήμανση περί ανάγκης νέας στρατηγικής.

Τις προάλλες, είχαμε στο Ευρωκοινοβούλιο την καθιερωμένη ομιλία Γιούνκερ («φίλου» του Νίκου Αναστασιάδη που τώρα δεν … αναγνωρίζει) για την κατάσταση στην ΕΕ χωρίς λέξη για την Κύπρο. Αφενός οι τουρκικές ενταξιακές νέκρωσαν αλλά λόγω σκοπιμοτήτων η αγγελία θανάτου δεν αναγγέλλεται, αφετέρου ο Γιούνκερ πίεζε για αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας μέσω της Τελωνειακής Ένωσης περιφρονώντας τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Κύπρο. Τώρα, παγώνει και η αναβάθμιση της Τελ. Ένωσης κατόπιν Γερμανικής απαίτησης χωρίς το Κυπριακό να περιλαμβάνεται στην ευρωπαϊκή ατζέντα απέναντι στην Τουρκία. Η νέα στρατηγική πρέπει να επικεντρώνεται στην επαναφορά του κυπριακού στην ευρωπαϊκή ατζέντα βασιζόμενη σε ευρωπαϊκούς στόχους π.χ. κανόνες δικαίου, ενεργειακή ασφάλεια, κοινή άμυνα κ.ά.

Παρεμπιπτόντως, ο Γιούνκερ (Πρόεδρος της Κομισιόν) ανέδειξε τη σημασία εφαρμογής των βασικών κανόνων δικαίου της ΕΕ, που δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση όλων. Για εφαρμογή των κανόνων δικαίου στα εργασιακά, εξήγγειλε την σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής για να επιβλέπει την συμμόρφωση των Κρατών-Μελών προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία και Δικαστικές αποφάσεις (για εξάλειψη του κοινωνικού dumping).

Την ώρα που Κυπριακή Κυβέρνηση και Κύπριος Επίτροπος σιωπούν, επιμέναμε στην εφαρμογή των κανόνων δικαίου στην ΕΕ ως θεμελιακής αρχής για την ύπαρξή της. Εάν η εφαρμογή αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για εργασιακά θέματα είναι τόσο σημαντική (που είναι), η προστασία του δικαιώματος της περιουσίας αφορά τον πυρήνα των αξιών της ΕΕ με πολλαπλάσια σημασία. Η απόφαση-σταθμός του Δικαστηρίου της ΕΕ (2009) για προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος της ιδιωτικής περιουσίας και τιμωρίας των παραβατών στα κατεχόμενα, δεν εφαρμόζεται και για αυτό, με παρέμβασή μου επεσήμανα ότι «χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες (της Κύπρου), στερούμαστε το πατρικό μας σπίτι και την γη μας», ενώ το κατοχικό καθεστώς ανταμείβεται μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ στα κατεχόμενα είναι μεν δύσκολη αλλά στο πλαίσιο μιας νέα στρατηγικής αποκτά νόημα. Δεν μπορεί να ανταμοίβεται το κατοχικό καθεστώς με ευρωπαϊκά κονδύλια και στο Προεδρικό της Λευκωσίας μέχρι τον Κύπριο Επίτροπο στις Βρυξέλλες, να επικρατεί σιωπή στο πλαίσιο της στρατηγικής «του καλού κλίματος» που … ξεφούσκωσε! Επιπλέον, η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ δεν παρέχει δικαίωμα πρώτου λόγου σε παράνομους «χρήστες», ούτε αναγνώριση «συναισθηματικού δεσμού» που παραχωρήθηκαν από τον Ν. Αναστασιάδη.

  • Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: