Ο Τραμπ έστειλε τηλεγράφημα στον Αναστασιάδη: Στηρίζουμε την επανένωση της Κύπρου




Σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλτ Τραμπ διαβεβαιώνει ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Λευκωσίας για λύση στο Κυπριακό και επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζει, «υπήρξε ανέκαθεν ένας σημαντικός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι κοινές αξίες για δημοκρατία και ελευθερία είναι η βάση για μια ισχυρή και πολύτιμη διμερή σχέση».

Εξάλλου σε συγχαρητήριο μήνυμα ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν επαναβεβαιώνει «τη συνεπή πολιτική» της χώρας του για τη στήριξη των προσπαθειών της ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας «να πετύχει δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας προς όφελος ολόκληρου του πληθυσμού στο νησί».

Ο Πρόεδρος Πούτιν τονίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, που βασίζονται σε παραδοσιακή φιλία και πνευματική εγγύτητα, αναπτύσσονται κατά τρόπο εποικοδομητικό.

Μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας

Με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον διαβιβάζει τις καλύτερες ευχές του και αυτές του αμερικανικού λαού προ τον λαό της Κύπρου, με την ευκαιρία της 57ης επετείου της ανεξαρτησίας του.

«Η Κύπρος είναι στρατηγικός εταίρος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του βίαιου εξτρεμισμού και της διάδοσης των επικίνδυνων όπλων, καθώς και στην ενίσχυση της σταθερότητας και της δημοκρατίας σε μια ευμετάβλητη περιοχή», γράφει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες μαζί, «κάνουν σημαντικό έργο για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και της ασφάλειας στη θάλασσα, την προώθηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων και την προστασία των αρχαιοτήτων».

Καταλήγοντας, ο κ. Τίλερσον αναφέρει πως καθώς η Κύπρος σηματοδοτεί αυτή την επέτειο, οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν επίσης τη συνέχιση των προσπαθειών της για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: