Ο Τίλερσον συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του: «Χρήσιμη» η συνομιλία με τον Ζαρίφ, λέει




Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι είχε μια πρώτη, «χρήσιμη» και «συγκεκριμένη» συζήτηση με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αλλά επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον έχει «μεγάλο πρόβλημα» με τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η σύνοδος των συμβαλλόμενων μερών του λεγόμενου Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) και η πρώτη του επαφή με τον Ζαρίφ πήγε καλά, διαβεβαίωσε ο Τίλερσον. «Ήταν μια καλή ευκαιρία να συναντηθούμε, να σφίξουμε τα χέρια. Ο τόνος ήταν πολύ συγκεκριμένος, δεν υπήρξαν φωνές, δεν πετάξαμε παπούτσια» ο ένας στον άλλον, χαριτολόγησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Επρόκειτο για μια πολιτική συζήτηση», «είχαμε μια πολύ ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση με όλα τα μέρη», πρόσθεσε. «Ελπίζω ότι ήταν χρήσιμη για τους άλλους» πάντως «προσωπικά βρήκα χρήσιμο το ότι άκουσα τις απόψεις τους», συνέχισε ο Τίλερσον.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να αποφασίσει ως τα μέσα του Οκτωβρίου εάν θα επαληθεύσει την τήρηση της συμφωνίας του 2015, ήταν «αρκετά σαφής» όσον αφορά «τις ανησυχίες για το ζήτημα της ίδιας της συμφωνίας, του σκοπού της συμφωνίας και της εφαρμογής της συμφωνίας», τόνισε ακόμη ο αμερικανός ΥΠΕΞ μετά τη σύνοδο στην έδρα του ΟΗΕ των χωρών που υπέγραψαν τη JCPOA.

Ο αμερικανός πρόεδρος θεωρεί «απαράδεκτες» ορισμένες από τις ρήτρες της συμφωνίας αυτής, επέμεινε ο Τίλερσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Η συμφωνία προβλέπει ότι η ισχύς ορισμένων περιορισμών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα εκπνεύσει μετά το 2025. Θα αποφασίσει σύντομα αν η συμφωνία του 2015 συνεχίζει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον, σημείωσε ο ίδιος.

Η συμφωνία αποσκοπούσε να εγγυηθεί τον αυστηρά πολιτικό και ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την προοδευτική άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. Υπεγράφη από το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) έπειτα από μια δύσκολη διαπραγμάτευση που κράτησε περίπου δώδεκα χρόνια.

Όμως η κυβέρνηση Τραμπ κρίνει ότι «οι προσδοκίες» περί σταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή που διέθρεψε αυτή η συμφωνία διαψεύστηκαν. «Δυστυχώς, μετά τη συμφωνία κάθε άλλο παρά διαπιστώσαμε ότι η περιοχή έγινε πιο σταθερή και ειρηνική», δήλωσε ο Τίλερσον, υπενθυμίζοντας την υποστήριξη του Ιράν στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, τις κυβερνοεπιθέσεις που αποδόθηκαν στο Ιράν, το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης. «Αυτό είναι ένα αληθινό πρόβλημα», υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

21/09/2017 05:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Νέα Υόρκη, United Nations

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: