O μεγάλος Tάκης Νικολούδης για το ντέρμπι κορυφής μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού




Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, αν μία ομάδα ήθελε να κατακτήσει τίτλο, υπήρχε ένας ποδοσφαιριστής που μπορούσε να το εγγυηθεί: ο Τάκης Νικολούδης! Εφυγε από τον Ηρακλή ως κυπελλούχος Ελλάδας (1976) με προορισμό την ΑΕΚ του θρυλικού Φάντροκ με την οποία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και έφτασε στους «4» του Κυπέλλου UEFA.

Επόμενος σταθμός του ήταν ο Ολυμπιακός με τον οποίο πανηγύρισε τα τρία πρώτα επαγγελματικά πρωταθλήματα (1980, 1981, 1982). Επέστρεψε στην ΑΕΚ η οποία δεν είχε κατακτήσει τίτλο στο διάστημα της απουσίας του και σήκωσε ξανά το κύπελλο Ελλάδας το 1983!

Ο μοναδικός Ελληνας ποδοσφαιριστής που κατέφερε μέσα σε επτά χρόνια να κερδίσει τρόπαια με τρεις διαφορετικές ομάδες, αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις σκέψεις του για το ντέρμπι της Κυριακής.

– ΑΕΚ εναντίον Ολυμπιακού. Πώς βλέπετε τις δύο ομάδες έως τώρα;
«Ο Ολυμπιακός άρχισε εντυπωσιακά τη σεζόν με την πρόκριση επί της Ριέκα και την επιστροφή στους ομίλους, όμως μετά έπεσε στα μεγαθήρια. Εναντίον της Σπόρτινγκ Λισαβόνας ξεφούσκωσε σαν ερασιτεχνική ομάδα με 2-3 κάθετες μπαλιές. Δεν μπόρεσε να την κοντράρει κι έτσι έκλεισε από πολύ νωρίς ο κύκλος της πρόκρισης. Το μόνο ενδιαφέρον αφορά πλέον τον κόσμο που θα έχει τη δυνατότητα να δει ομάδες σαν τη Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους. Βλέπω ότι η ομάδα κάνει κοιλιά. Λείπει πολύ από την άμυνα ο ενθουσιασμός αυτού του παιδιού, τού Ρέτσου. Οι παίκτες του δεν είναι κακοί, έχουν καλά στοιχεία αλλά μάλλον τους έπεσε βαρύ το πρόγραμμα και δεν τα έχουν δείξει ακόμα. Εκαναν δύο εμφανίσεις ανεπίτρεπτες για το επίπεδο του Ολυμπιακού, με τη Λαμία και τον Αστέρα Τρίπολης στο πρωτάθλημα. Εχει παίκτες, θα βρει τον εαυτό του αλλά δεν ξέρω τί περιθώρια έχουν απομείνει πλέον στον προπονητή. Η ΑΕΚ κινδυνευσε σοβαρά στα Γιάννινα με τον ΠΑΣ, ενώ δεν με εντυπωσίασε εναντίον της Λαμίας. Βέβαια υπήρχε το ματς της Ριέκα και η μεγάλη νίκη. Είναι λογικό μετά από τέτοιους αγώνες να αδειάζει η ομάδα και να βγαίνει κούραση. Τώρα θα δούμε ποιος είναι πιο δυνατός».

– Ποιο ήταν το τελευταίο ντέρμπι που παρακολουθήσατε; 
«Στον περσινό αγώνα κυπέλλου που νίκησε η ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, ήμουν καλεσμένος ως σχολιαστής. Παρακολουθώ πολύ συχνά και τις δύο ομάδες και αν μπορέσω θα κατεβώ στην Αθήνα και γι΄αυτό το ντέρμπι».

–  Ποια είναι τα δυνατά “χαρτιά” των δύο αντιπάλων; 
«Ο Αραούχο είναι όπλο για την ΑΕΚ που αυτή τη στιγμή δείχνει πιο ομάδα. Εχει καλύτερη ψυχολογία. Οσο για τον Ολυμπιακό, είναι εμφανές ότι έχουν ταρακουνηθεί. Οι πολλές μεταγραφές και οι παίκτες που έρχονται από εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, είναι ένα μεγάλο θέμα. Είναι κρίσιμες οι προσαρμογές».

– Αρα ψυχολογικά πιστεύετε πώς έχει “θέμα” ο Ολυμπιακός;
«Εφαγε δυνατό τράνταγμα είναι επισφαλής η θέση του προπονητή του. Η ισοπαλία στο ντέμπι τον βολεύει περισσότερο».

– Δίνετε προβάδισμα στην ΑΕΚ λοιπόν; 
«Τα τελευταία χρόνια η ΑΕΚ καταφέρνει να παίρνει νίκες στα ντέρμπι στην έδρα της. Τώρα το χρειάζεται ακόμα περισσότερο για να χτίσει μια διαφορά που θα της επιτρέψει να κάνει rotation και να μην παίζει συνεχώς στα κόκκινα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στην Ευρώπη έχει ανοίξει πάρα πολύ η ψαλίδα. Εγώ ως παίκτης της ΑΕΚ έζησα την πρόκριση στους «4» του κυπέλλου UEFA (1977) και τώρα βλέπουμε κάποιες ομάδες να χάνουν από ερασιτέχνες. Φέτος ήταν ο ΠΑΟΚ, πέρσι ο Παναθηναϊκός».

– Που κρίνονται συνήθως τέτοιοι αγώνες;
«Στα ντέρμπι μεγάλο ρόλο παίζει ποιος κρατάει τη μπάλα και αυτήν την περίοδο η ΑΕΚ παίζει έξυπνα, ενώ ο Ολυμπιακός παρουσιάζει μεγάλα κενά στην άμυνα. Είναι πολύ ανεβασμένος ο Μπακάκης, ένας παίκτης που πάντα τον πίστευα. Γενικά, όμως, σε τέτοια ματς παίζει μεγάλο ρόλο η τύχη, η δύναμη αλλά και το “πιστεύω” του κάθε παίκτη. Ενα γρήγορο γκολ μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Βλέπω πρώτα το Χ ως πιθανό αποτέλεσμα και μετά κλίνω προς την ΑΕΚ».

Ο Τάκης Νικολούδης ήταν πάντα νικητής. Ισως και τυχερός, αφού πολύ σπάνια βρισκόταν με την πλευρά των ηττημένων. Κι αυτό το συνειδητοποιήσαμε απόλυτα απο την τελευταία ερώτηση που αφορούσε τα ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού που έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη του:
«Είναι δύο. Το πρώτο ως παίκτης της ΑΕΚ όταν νικήσαμε 6-1 (17/5/1978) τον Ολυμπιακό και το δεύτερο όταν ήμουν στον Ολυμπιακό και νικήσαμε 6-0 (8/2/1981) την ΑΕΚ! Βέβαια το τελευταίο είναι μια μαύρη ανάμνηση, αφού συνέβη την ημέρα της τραγωδίας στη Θύρα 7…»

Γιώργος Μανταίος , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: