Ο Μοσκοβισί αλλάζει αφήγημα: Σκάνδαλο η λήψη αποφάσεων για το ελληνικό πρόγραμμα, έλλειψη Δημοκρατίας




Το παρών στο Οικονομικό Φόρουμ του ιδρύματος Αμπροσέτι, που διεξάγεται στις όχθες της λίμνης του Κόμο, έδωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Corriere della Sera» αναφέρθηκε στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα:

  • «Πρόκειται για σκάνδαλο σχετικά με τις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι επειδή οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι το να λαμβάνεις αποφάσεις με αυτό τον τρόπο για το μέλλον ενός λαού, το να επιβάλλονται λεπτομερείς αποφάσεις στον τομέα των συντάξεων, της αγορά εργασίας… Αναφέρομαι στις κύριες λεπτομέρειες από τις οποίες εξαρτάται η ζωή μιας χώρας. Οι λεπτομέρειες αυτές αποφασίσθηκαν μέσα σε έναν Οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, από τεχνοκράτες, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο εκ μέρους ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να γνωρίζουν τι πραγματικά λεγόταν, χωρίς αμετάβλητα κριτήρια ή μια ενιαία γραμμή».

Στα εξήντα του ο Πιέρ Μοσκοβισί δεν φαίνεται πολιτικός μεσήλικας, γράφει η ιταλική εφημερίδα για τον Γάλλο πολιτικό. Είναι πάντα, το ίδιο παιδί θαύμα του γαλλικού σοσιαλισμού – συνεχίζει – όπως ήταν πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, αν και δεν μπορεί να κρύψε την κόπωση: Αυτή ενός ανθρώπου που έζησε πολλά χρόνια την οικονομική κρίση στην πρώτη γραμμή. Πρώτα ως Υπουργός Οικονομίας στο Παρίσι, στη συνέχεια, Ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες γράφει η ιταλική Corierre Della sera.

«Πρέπει να λύσουμε ένα τριπλό έλλειμμα στην Ευρώπη. Το πρώτο αφορά την αποτελεσματικότητα: χρειαζόμαστε πολιτικές που αποσκοπούν στην ανάπτυξη, η οποία μπορεί να επιφέρει αύξηση των επενδύσεων και οικονομική ενίσχυση. Υπάρχει επίσης μια έλλειψη αλληλεγγύης, γιατί η ανάκαμψη έρχεται άνισα στις διάφορες χώρες, οι διαφορές αυξάνονται και αυτό είναι πάντα μια απειλή για τη συνοχή. Το ιταλικό χρέος είναι διπλάσιο από το γερμανικό, το εξωτερικό πλεόνασμα στη Γερμανία είναι διπλάσιο από αυτό της ζώνης του ευρώ, το ποσοστό ανεργίας είναι το χαμηλότερο”, είπε ακόμα, μεταξύ άλλων, στην συνέντευξή του ο κ. Μοσκοβισί.

03/09/2017 21:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: