Ο «εξευτελισμός» του Ντόναλντ Τραμπ: Αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον Κιμ Γιόνγκ Ουν




του Βιτόριο Τσουκόνι(*)

Πέρα από όλους τους διπλωματικούς υπολογισμούς, τις στρατηγικές εκτιμήσεις, τις εκτοξεύσεις πυραύλων, στις οποίες δεν θα μπορούσε να υστερήσει και η Νότια Κορέα για να μη δείξει τρομοκρατημένη, υπάρχει μια άγνωστη παράμετρος που κανείς δεν μπορεί να αξιολογήσει: είναι ο «παράγων Τ». Είναι τα συναισθήματα που πρέπει να νιώθει ο Ντόναλντ Τραμπ απέναντι σε έναν Κιμ Γιονγκ-ουν ο οποίος πλέον τον προκαλεί ανοιχτά και τον γελοιοποιεί.

Για πόσον καιρό ακόμη ένας άνθρωπος όπως ο «The Donald», που αντιμετωπίζει τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω του με μέτρο τη δική του ματαιοδοξία και αυτοεκτίμηση, θα ανέχεται να τον κοροϊδεύει ένας πάνοπλος δικτατορίσκος του Τρίτου Κόσμου που αγνοεί απειλές, προειδοποιήσεις και κρίσεις στο Twitter;

Ο Τραμπ, το ξέρουμε, τείνει να εισπράττει όλα όσα συμβαίνουν, όλους όσοι δεν υποκλίνονται μπροστά του, ως προσωπική προσβολή. Όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς αποσύρθηκε, ορθώς, από τις έρευνες για τις πιθανές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία καθώς είχε κι εκείνος ένοχη τη συνείδησή του, ο πρόεδρος τον έλουσε με προσβολές. Σε ιδιωτικές συζητήσεις τον αποκάλεσε «ηλίθιο», ενώ δημοσίως τον χαρακτήρισε «αδύναμο», τη χειρότερη προσβολή που μπορεί να απευθύνει ο The Donald.

Τον ίδιο ακριβώς χαρακτηρισμό τού επιστρέφει σήμερα ο Κιμ: ένα σκυλί που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει. Οι εκτοξεύσεις πυραύλων στον Ειρηνικό Ωκεανό αποτελούν προκλήσεις που γίνονται με την κάλυψη της Κίνας, η οποία, μισό αιώνα μετά το Βιετνάμ, θέλει να δείξει ότι ο Μάο είχε δίκιο όταν αποκαλούσε την Αμερική «χάρτινο τίγρη».

Ο ΚΙμ Γιονγκ-ουν ποντάρει στην αμερικανική αδυναμία, στην ανικανότητα της Αμερικής να αναλάβει προληπτική στρατιωτική δράση. Είναι πεισμένος ότι μπορεί να συνεχίσει να εξευτελίζει τον Τραμπ χωρίς να πληρώνει κανένα τίμημα, πέρα από μια φραστική κλιμάκωση και μερικά επιθετικά tweet.

Με κάθε πύραυλο που εκτοξεύεται όμως, με κάθε βόμβα που εκρήγνυται στο κορεατικό υπέδαφος, ραγίζει και λίγο περισσότερο το αφήγημα του Τραμπ. Μέχρι πότε θα μπορεί να δέχεται κάτι τέτοιο ο αμερικανός πρόεδρος; Για τον Κιμ, δεν είναι παρά «business». Για τον Τραμπ, αρχίζει να γίνεται προσωπικό. Δεν γελοιοποιείται πια η Αμερική από τη Βόρεια Κορέα, αλλά ο ίδιος.

* Ο Βιτόριο Τσουκόνι είναι ανταποκριτής της Repubblica στην Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: