Ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει μεγάλες θυσίες: Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα από τον Μακρόν




H Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τον καλωσόρισε στην Αθήνα ως συνεχιστή της μακράς και ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, υπενθυμίζοντας ως ιστορικό σταθμό τους δεσμούς που οικοδόμησαν ο στρατηγός Ντε Γκωλ και ο Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα εκτιμά ιδιαιτέρως την επιλογή του Γάλλου Προέδρου να υλοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και μάλιστα σε μία κρίσιμη στιγμή για τον γαλλικό λαό, μετά από το χθεσινό φονικό χτύπημα της τροπικής καταιγίδας Ίρμα στις Γαλλικές Αντίλλες, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, τα θερμά συλλυπητήριά του εξ ονόματος της Προεδρίας και του ελληνικού λαού και τονίζοντας την ανάγκη πρωτοβουλιών για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε θερμά τον Γάλλο ομόλογό του για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε τόσο εκείνος, από τη θέση του ως αρμόδιος υπουργός το καλοκαίρι του 2015, όσο και ο προκάτοχός του, Φρανσουά Ολάντ, για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι αυτή η στάση της γαλλικής πλευράς και ειδικότερα του νέου Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, είναι αντάξια του ιστορικού ρόλου της ως προς τη στερέωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος: «Η εμπέδωση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρηλάτησε, σε μία κρίσιμη στιγμή, την ενότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δοθέντος ότι η Ελλάδα δεν νοείται το μέλλον της και την προοπτική της παρά μόνον εντός της ΕΕ». «Και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπερασπιζόταν την ιστορική της ταυτότητα δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της» πρόσθεσε.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, επισήμανε, όμως, ότι «στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής έννομης τάξης αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και στη βάση του κανόνα pacta sunt servanda, έχουμε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι μας θα πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Μάλιστα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι κατά την διάρκεια της Προεδρίας Μακρόν η Γαλλία θα εκπληρώσει στο ακέραιο την ιστορική αποστολή που της αναλογεί ως προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και ως προς τον πλανητικό ρόλο, τον οποίο οφείλει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως υπογράμμισε, η αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται κυρίως σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος άξονας αφορά την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων -δείγμα γραφής των οποίων αποτελούν τα τεκταινόμενα σήμερα στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στη Βόρεια Κορέα- πρέπει αμέσως να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διαμόρφωσης αποτελεσματικής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη. Τούτο προϋποθέτει ενεργοποίηση ιδίως των θεσμικών πυλώνων των σχετικών με τη συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM αντί του IMF και, πρωτίστως, τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι ώστε αυτή, αφενός να εποπτεύει καταλλήλως το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και, αφετέρου, να αντιμετωπίσει τα ζέοντα ζητήματα ρευστότητας και δημόσιου χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Ο τρίτος άξονας αφορά την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου. Έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Και εσείς, κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε καλά ότι η εκλογή σας ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ήταν ένας θρίαμβος εναντίον αυτών των αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο.

Καταλήγοντας, ευχήθηκε στον κ. Μακρόν και τη σύζυγό του να απολαύσουν την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, αλλά και την ανυπόκριτη εκτίμηση και αγάπη του ελληνικού καού κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, αφού ευχαρίστησε θερμά για την υποδοχή και την τιμή της παρασημοφόρησης, εξήρε την προσωπικότητα του Έλληνα ομολόγου του, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, τη χαρά του για το γεγονός ότι του δίνεται η ευκαιρία, τόσο του ιδίου, όσο και της συζύγου του, να γνωρίσουν καλύτερα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος -όπως σημείωσε- είναι άριστος γνώστης της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού, καθώς έζησε επί χρόνια στη Σορβόνη και επισήμανε τη συμβολή του στην ενίσχυση των ελληνογαλλικών σχέσεων.

Αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα, ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η Ελλάδα διέρχεται μία κρίση, στο πλαίσιο της οποίας ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει μεγάλες θυσίες και έχει επιδείξει εξαιρετικό θάρρος, ενώ χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να λησμονηθούν.

Μίλησε, ακόμη, για βαρύ τίμημα που εκλήθη να πληρώσει ο ελληνικός λαός από το ξέσπασμα της κρίσης και στάθηκε ιδιαίτερα στην αλληλεγγύη και τη στήριξη που θα πρέπει να επιδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της Ελλάδας. Όπως επισήμανε, χρειάζεται συλλογική δέσμευση για το θέμα της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι το μέλλον μας είναι κοινό, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη δεν προχώρησε ποτέ με συρρικνώσεις.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην πολυάριθμη επιχειρηματική αποστολή που τον συνοδεύει, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της γαλλικής πλευράς για περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να συνεισφέρει στην ανάκαμψή της και συμφώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του ότι η Ευρώπη πρέπει να επανέλθει στις αρχές που την ενέπνευσαν.

Παράλληλα,ο κ. Μακρόν τόνισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να υποχωρήσει στις εύκολες λύσεις και στον κυνισμό, αλλά να ξαναβρούμε τη φιλοδοξία του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, που λειτουργούσε με βάση την απόφαση του λαού και όχι αποφάσεις που επιβάλλονται από «πάνω», υποστηρίζοντας ότι αυτό που μας καθοδηγεί είναι η κοινή ιστορία και η φιλοδοξία για μία ισχυρότερη Ευρώπη με ενισχυμένα κοινωνικά δικαιώματα και ενισχυμένη κοινωνική Ευρώπη.

Αναλυτική αναφορά έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος στην κατάσταση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα με δεδομένες τις νέες προκλήσεις και επισήμανε την ανάγκη να επανέλθει η ισορροπία και να ενισχυθεί θεσμικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής ασφάλειας στην Ευρώπη και τόνισε τη σημασία της διαρθρωτικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τάχθηκε κατά του «εμφυλίου», που -όπως είπε- έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ΕΕ και υποστήριξε ότι για να ξεπεραστούν οι διαφορές, βασική προϋπόθεση αποτελεί η αλληλεγγύη.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι χρειάζεται θάρρος για να επιβληθούν οι μεταρρυθμίσεις και υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να οδηγηθούμε σε μία νέα συνοχή, που να βασίζεται σε αξίες, τις οποίες πρέπει να υπερασπισθούμε με τόλμη.

Τέλος, ο κ. Μακρόν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε, καθώς και για τα λόγια συμπαράστασης προς τον δοκιμαζόμενο γαλλικό λαό, μετά το χθεσινό χτύπημα του Τυφώνα Ίρμα στις Γαλλικές Αντίλλες.

Σημειώνεται, ότι τον κ. Μακρόν και τη σύζυγό του, Μπριζίτ, υποδέχθηκαν στην Ηρώδου Αττικού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με τη σύζυγό του, Βλασία, και μετά το πέρας της επίσημης τελετής υποδοχής, τους συνόδευσαν εντός της μεγάλης Αίθουσας Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή παρασημοφόρησης του Γάλλου Προέδρου από τον Έλληνα ομόλογό του, με τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος. Ακολούθησαν δηλώσεις των δύο Προέδρων στον Τύπο και αμέσως μετά κατ’ ιδίαν συνάντησή τους και διευρυμένες συνομιλίες, μετά την ολοκλήρωση των οποίων ο κ. Μακρόν και η γαλλική αντιπροσωπεία αποχώρησαν για το Μέγαρο Μαξίμου.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

07/09/2017 17:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: